1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 'Reza Zarrab'ın kimliği değişecek' iddiası 'Bu dava birkaç kelle alabilir'
'Reza Zarrab'ın kimliği değişecek' iddiası 'Bu dava birkaç kelle alabilir'

'Reza Zarrab'ın kimliği değişecek' iddiası 'Bu dava birkaç kelle alabilir'

Reza Zarrab davasına yönelik iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

A+A-

Erzurum Güncel- New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapan Reza Zarrab'a savcılıkla işbirliğinden dolayı fiziksel bir zarar söz konusu olduğunda "Tanık Koruma Programı" kapsamında "kendisi, ailesi ve sevdiklerine yeni kimlik verilebileceği ve başka bir yere yerleştirilebilecekleri" ortaya çıktı. İşte dünkü duruşmada Reza Zarrab'ın çapraz sorgusunda yaşananlar...

AA'nın haberine göre kendisine yöneltilen 7 suçlamayı da kabul ederek tanıklık yapmayı kabul eden Zarrab'ın savcılıkla yaptığı işbirliği anlaşmasının detayları mahkeme kayıtlarına geçti. Zarrab'ın suçlarının ve bu suçlar için istenen hapis cezalarının tek tek sıralandığı anlaşmada, Sarraf'ın işlediği yedi suçun toplamda 130 yıl hapis cezası olduğu belirtildi.

"ZARRAB DAVASI BİRKAÇ KELLE ALABİLİR"

Hürriyet yazarı Murat Yetkin bugünkü yazısında, Zarrab davasının Türkiye'ye yönelik yansımalarına ilişkin "Ya da daha uzun söylemek lazım: Zarrab davası yüzünden Türkiye'de etkili makamlardaki bazı isimler eğer hala yerlerinden olmamışsa yakında olabilir. Bu da muhtemelen sessiz sedasız, sanki Zarrab ile ilgisi yokmuş görüntüsü -olmaya başlamıştır ve- olacaktır" dedi. (YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ)

İFADESİNDEKİ HİÇBİR BİLGİNİNİN ONA KARŞI KULLANILMAYACAĞINA İŞARET EDİLDİ

Diğer yandan,anlaşmasına bağlı kaldığı takdirde ifadesindeki hiçbir bilgininin Zarrab'a karşı kullanılmayacak. Mahkeme tarafından belirlenecek zararı yine mahkemenin belirleyeceği plana göre ödeyeceği ifade edilen anlaşmada, Zarrab'ın işlediği suçlardan elde ettiği tüm gelir ve mal varlıkları üzerindeki hakkını kaybedeceği belirtildi.

İlgili Haberler

Zarrab'ın kendi ve başkalarının eylemlerinin tamamını dürüst bir şekilde anlatacağı, savcılık, FBI ve diğer bütün kurumlarla işbirliği yapacağı ve katılması istenen toplantılarda hazır bulunacağı ifade edilen anlaşmada, talep edilen belge, kayıt ve delilleri savcılıkla paylaşacağı kaydedildi.

Anlaşmada Zarrab'ın jüri üyeleri karşısında doğru ifade vereceği ve bundan sonra hiçbir şekilde suç işlemeyeceği belirtilerek, işbirliği anlaşmasına bağlı kaldığı takdirde ifadesindeki hiçbir bilgininin ona karşı kullanılmayacağına işaret edildi.

TANIK KORUMA PROGRAMINA ALINABİLİR

Anlaşmada "Zarrab'ın savcılıkla yaptığı dürüst işbirliği nedeniyle kendisi, ailesi ve sevdiklerine şiddet, güç ve tehdit uygulanabilir. İşbirliği sebebiyle fiziksel bir zarar söz konusu olduğunda savcılık, Zarrab'ın yazılı talebi üzerine kendisinin, ailesinin ve sevdiklerinin güvenliğini sağlamak için makul ve gerekli adımları atacak. Bu adımlar Tanık Koruma Programını içerebilir...Onaylandığı takdirde Zarrab'ın ailesi ve sevdiklerine yeni kimlik verilebilir ve başka bir yere yerleştirilebilirler." denildi.

Savcılığın Zarrab'a ne kadar ceza alacağına dair herhangi bir söz vermediği ve cezasının mahkeme tarafından belirleneceği kaydedilen anlaşmada, işbirliği anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirirse savcılığın ceza indirimi için mahkemeye "5K1.1" denilen bir mektup sunacağı ifade edildi.

Zarrab'ın yanlış ya da eksik ifade vermesi ya da anlaşma şartlarını ihlal etmesi durumunda tekrar yargılanacağı ifade edilen anlaşmada, ABD vatandaşı olmadığı için sınır dışı edilme ihtimalinin de olduğuna dikkat çekildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.