1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Rusya'daki Suriye zirvesine neler olacak?
Rusya'daki Suriye zirvesine neler olacak?

Rusya'daki Suriye zirvesine neler olacak?

Rusya'daki Suriye zirvesine neler olacak? 'Esad'ın hayaleti masada'

A+A-

Erzurum Güncel- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile Soçi'deki buluşmasından sonra dün ABD Başkanı Donald Trump ve bölge liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde, Suriye sorununa siyasi çözüm bulunmasının önemini vurguladı. Diğer yandan, Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, bugün Soçi’de yapılacak zirveye ilişkin kritik detaylar kaleme aldı: "Esad'ın hayaleti masada olacak!"

Putin Suudi Arabistan Kralı Salman, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile konuştu.

Rus hükümetinden verilen bilgiye göre Putin liderlere Esad'ın Rusya ziyareti ve Moskova'nın desteklediği barış çabaları hakkında bilgi verdi. Bu konular arasında Türkiye-Rusya-İran zirvesi ve planlanan Suriye kongresi de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Rusya'nın Soçi kentinde Putin ile Suriye barış sürecinin ilerletilmesi için bir zirve toplantısı yapacaklar.

Putin-Trump görüşmesinin ardından Rusya ve ABD dışişleri bakanları da ayrı bir telefon konuşması yaptılar.

"KARGO VAR DENİLEN UÇAKTAN BEŞAR ESAD ÇIKTI​"

Öte yandan, konuya ilişkin Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök, Suriye iç savaşı nedeniyle dört yıldan bu yana Rusya Hava Kuvvetleri'ne kapalı tutan Türkiye'nin önceki gün hava sahasını açmasının ardından ilk yararlanan kişinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olduğunu açıkladı. Özkök; "Türkiye 4 yıl aradan sonra hava sahasını açtı; "Kargo var" denilen uçaktan Beşar Esad çıktı" dedi.

Özkök, Beşar Esad'ın Rusya'ya gittiği uçakla ilgili "Bindiği Rus ordusuna ait TU-154M nakliye uçağı, Lazkiye civarındaki Hmeymim Rus üssünden havalanmış, Türkiye üzerinden geçerek Moskova yakınındaki Çkalovsk askeri üssüne inmiş" diye yazdı.

"MASANIN BİR UCUNDA ESAD’IN HAYALETİ OTURMAKTADIR"

Özkök ayrıca, bugün Soçi’de yapılacak Türkiye-Rusya-İran zirvesi için, "masanın bir ucunda Esad’ın hayaleti oturmaktadır" ifadesini kullandı. (YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ)

Beşar Esad'ın bindiği TU-154M nakliye uçağına ilişkin Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu, "kargo taşıyordu" diye haber yapmıştı.

Türkiye, İran, Rusya zirvesinden önce Beşar Esad mevkidaşı Vladimir Putin ile dün sabah saatlerinde görüşmüştü.

PUTİN: ESAD SİYASİ SÜRECE BAĞLILIĞINI TAAHHÜT ETTİ

Kremlin açıklamasına göre Trump'a Esad ile görüşmesi hakkında bilgi veren Putin Esad'ın "siyasi sürece bağlılığını, anayasal reform ile başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılmasını taahhüt ettiğini" söyledi.

Kremlin açıklamasında iki liderin görüşmesinde, "Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasının ve kapsamlı bir müzakere süreci ile belirlenecek ilkelere dayalı bir siyasi çözüme ulaşmanın gereği vurgulandı" denildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.