1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Sayıştay tespiti: İşte Kuran kurslarında tecavüze yol açan ihmal
Sayıştay tespiti: İşte Kuran kurslarında tecavüze yol açan ihmal

Sayıştay tespiti: İşte Kuran kurslarında tecavüze yol açan ihmal

Sayıştay raporu Kuran kurslarında yaşanan taciz tecavüz olaylarında kamuoyunda Diyanet'e yönelen 'denetim yapılmıyor' tepkilerinin de teyidi niteliğinde

A+A-

Erzurum Güncel- Sayıştay, Diyanet'te iç denetimin yeterli olmadığını, denetim ve raporlama çalışmaların etkin yürütülmediğini tespit etti. Diyanet'in başkanlık sistemi ile değişen duruma uygun iş akış süreçleri oluşturmadığı da ortaya çıktı. Sayıştay raporu Kuran kurslarında yaşanan taciz tecavüz olaylarında kamuoyunda Diyanet'e yönelen 'denetim yapılmıyor' tepkilerinin de teyidi niteliğinde

Sayıştay'ı 2021 raporlarında; 2021 yılı bütçesinden 12 milyar 977 milyon 926 bin TL ödenek alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2021 yılı sonunda 13 milyar 39 milyon 381 bin TL'lik harcama yaptığı ortaya çıktı. Raporda; Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez teşkilatında bin 433, taşra teşkilatında 126 bin 395 ve yurt dışı teşkilatında da 423 personel olmak üzere toplam 128 bin 251 personeli bulunduğu vurgulandı. Sayıştay, Diyanet İşleri Başkanlığı personel giderinin 10 milyar 789 milyon 843 bin TL'yi bulduğunu tespit etti.

Başkanlık olumsuz etkiledi

Sayıştay raporunda; Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan başkanlık sistemine uyum sağlayamadığını tespit etti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Başbakanlığa bağlı bir yapılanması varken Cumhurbaşkanlığına bağlı bir yapıya dönüşmesi sonrasında değişen duruma uygun iş akış süreçleri oluşturulmadığı vurgulandı.

Sözleşmeye bağlanmayan doğrudan alımlar

Güncel iş akış süreçleri bulunmadığı kaydedilen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2 tanesi on yıl önce belirlenmiş olan iş akış süreçlerinin halen yürürlükte olduğu ortaya çıktı. Temini veya tamamlanması belli bir süreyi gerektiren bazı doğrudan mal alımları ve yapım işleri, idare tarafından sözleşmeye bağlanmadığı tespit edildi. İdarenin tüm birim/faaliyet/iş süreçleri düzeyinde tanımlanan ve bu noktada üst düzey riskleri içeren, iç kontrol riskleri tespit edilmedi.

Eylem planı yok, iç denetim zayıf

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2021 yılını kapsayan güncel uyum eylem planının bulunmadığı da ortaya çıktı. Başkanlıktaki iç denetçi sayıları, iç denetim fonksiyonunun etkin yerine getirilebilmesi için yeterli olmadığı, 20 adet iç denetçi kadrosunun sadece 2 tanesin dolu olduğu tespit edildi. İç denetim biriminin, iç kontrol sistemine ilişkin denetim ve raporlama çalışmaların da etkin olmadığı kaydedildi.

Erzurum'daki Kuran kursunda ne olmuştu?

Sayıştay'ın tespit ettiği Diyanet'teki denetim yetersizliği, Kuran kurslarında çocuklara yönelik yaşanan istismar facialarını hatırlattı. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Erzurum Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu'nda kaçak belletmen olarak görev yapan Hakan Aslankafa, 2021 Mayıs-Ekim ayları arasında, yurtta kalan yedi çocuğa nitelikli cinsel istismarda bulunmuştu. Aslankafa'ya tecavüz ve hürriyetten yoksun kılma suçundan verilen 119 yıl 6 ay hapis cezası, geçen hafta usulden bozulmasına karar verilmişti. İstismar sonrası, Diyanet'in görevlendirdiği müfettişin raporu sonrası, daha önce açığa alınan 7 kişi ise görevlerine iade edilmişti. Açığa alınan Palandöken Müftüsü Abdülhalim Acar'ın da Ankara'ta müftü yardımcısı olarak atandığı ortaya çıkmıştı. Diyanet'e bağlı olmayan ama Diyanet'in denetlemekle yükümlü olduğu bazı Kuran kurslarında da birçok çocuk istismara uğramıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.