1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Sendikalar ‘kıdem'de taksitle ödeme istemiyor
Sendikalar ‘kıdem'de taksitle ödeme istemiyor

Sendikalar ‘kıdem'de taksitle ödeme istemiyor

EYT için çalışmalar hızlandı. Sendikalar tazminatlar için devreye girecek KGF kredisine sıcak bakarken, kıdem tazminatını geciktirecek herhangi bir düzenleme ve taksitle ödemeye ise karşı çıkıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- İş dünyasının ve milyonlarca vatandaşın nefeslerini tuttuğu EYT'lilerin kıdem tazminatı ile ilgili finansman desteği ile ilgili düğmeye basıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda iş dünyasının kıdem tazminatı yükü için Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli kredi çalışmasına başlandığını duyurmuştu. Konuyu değerlendiren sendika başkanları, yasayı geciktirecek herhangi düzenlemeye karşı, kıdem tazminatının taksitlendirilmesine ise olumsuz bakıyor. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, EYT konusunda nasıl bir tablonun ortaya çıkacağıyla ilgili şu anda ellerinde bir veri olmadığına işaret etti.

KÖTÜYE KULLANABİLİR

Kıdem tazminatının hak edildiği anda defaten ve nakit olarak ödenmesi gerektigini kaydeden Arslan, "Bunu bir şekilde geriye götürecek bir mevzuat düzenlemesiyle erteleyecek veya taksitlendirecek bir şey asla kabul etmeyiz. Bu başka bir sorun oluşturur. Bu noktada işverenlerimizin bazıları maalesef bunu ya devletin üzerine veya da banka ve işçilerin üzerine yıkmaya çalışabilirler" uyarısında bulundu.

BAZI RİSKLER SÖZ KONUSU

Arslan, başlangıçta özellikle orta ve küçük boy işletmeler için bir mevzuat düzenlemesi yapılarak, 'kıdem tazminatlarına taksit getirilsin' gibi duyumlar da aldıklarına dikkati çekerek, "O da bizim asla kabul edemeyeceğimiz bir durum" dedi. Arslan, "Sayın Bakan'la konuştuk ama orada çeşitli rakamlardan bahsediliyor. Uygun kredi sağlanması konuşuluyor. Bunun bir kısım riskleri var. Kıdem tazminatı, hatta normal tazminatlar bile ödenirken bu tür 'bankadan kredi çekeceğiz öyle vereceğiz' gibi şeylere götürülmesi olasılığını doğru bulmuyoruz" dedi.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN KAMUDA YIĞILMA OLMAZ

Arslan, işverenlerin kıdem tazminatıyla ilgili yükünü hafifletmek için hükümet tarafından kıdem tazminatının mevzuatına dokunmadan yapılacak bir düzenlemeyle birlikte bankaların, işverenlere kredi vermesinin mümkün olduğunu söyledi. İşçilerin emeklilik taleplerinin kendi iradelerine bağlı olduğunun altını çizen Arslan, "Eğer işçiler emeklilik taleplerini bekletirlerse, kıdem tazminatı talebi de beklemiş olur. Kamuda ciddi bir şekilde yığılma söz konusu değil zaten" diye konuştu.

MASADA EYT DERNEKLERİ VE SENDİKALAR OLMALI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu EYT mağduriyetinin derhal giderilmesi gerektiğini belirterek, "Emeklilikte yaşa takılanlar 1999 yılından beri ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Bu süreçte yapılması planlanan düzenlemenin de sendikalar ve EYT dernekleri ve kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşılmalı" diye konuştu. Hükümetin zaman zaman KGF kredileri hayata geçirdiğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Bu düzenleme de aynı yaklaşımın bir sonucu. Burada hükümetin asıl görüşmesi gereken ve olumsuzlukları ortadan kaldıracak olan EYT dernekleri ve bizim gibi sendikalar" dedi.

Akşam 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.