1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Sırrı Süreyya Önder'den Demirtaş'ın iddiasına yanıt: Görüşme talebi olduğu doğru
Sırrı Süreyya Önder'den Demirtaş'ın iddiasına yanıt: Görüşme talebi olduğu doğru

Sırrı Süreyya Önder'den Demirtaş'ın iddiasına yanıt: Görüşme talebi olduğu doğru

Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın "Öcalan'ın yerine geçmem teklif edildi" iddiasını halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, eski HDP'li vekil Sırrı Süreyya Önder'e sordu.

A+A-

Erzurum Güncel- Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Öcalan'ın yerine geçmem teklif edildi" açıklaması yapmıştı. Bu açıklama Türkiye'nin gündemine oturdu. Halk TV'de Perdenin Önü Arkası programında halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, bu açıklamaları eski HDP'li vekil Sırrı Süreyya Önder'e sorduğunu belirtti ve aldığı cevabı açıkladı.

Demirtaş'ın iddiasını Önder'e sorduğunu kaydeden Saymaz, "2014'te oluyor bu olay. 2014'te MİT'in İmralı görüşme heyetinde yer alan Sırrı Süreyya Önder üzerinden Selahattin Demirtaş'a böyle bir haber gönderdiği iddia ediliyor. Bu iddiayı dile getiren Demirtaş'ın kendisi. Demirtaş diyor ki 'tarih vermiyor ama 2014 yılında Sırrı Süreyya Önder üzerinden çözüm sürecinin lideri sen ol diye bana haber gönderdi ve ben bunu reddettim.'" ifadelerini kullandı.

Önder: Bu meseleyi konuşacak hukuki ve demokratik düzlem kalmadı

Önder'i yayına da davet ettiğini belirten Saymaz, Önder'in bu teklifi reddettiğini söyledi. Önder'in "Türkiye'de bu meseleyi konuşacak hukuki ve demokratik düzel kalmadı. Ne söylenirse söylensin işin spekülasyon boyutuyla ilgileniliyor. Oysa bizim çözülmesi gereken koca bir sorunumuz var. Buna spekülasyonla değil çözümü gerçekleştirecek bir perspektifle bakmak gerekiyor. Maalesef böyle bir perspektif yok. Bu yüzden katılamıyorum" dediğini aktaran Saymaz şunları söyledi:

Dönemin arka planı şöyle; 2014 yılı MİT ile Öcalan arasında görüşmeler sıklaşmış, tutanaklar var. Arada bir heyet var; İmralı heyeti; Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, İdris Baluken, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk. O kadar iç içe geçmiş ki süreç Öcalan-MİT görüşmesi o kadar iç içe geçmiş ki HDP o görüşme sürecinde kuruluyor. MİT görevlisinin de bulunduğu masada HDP kuruluyor, HDP'nin adını Öcalan veriyor. Adaylar yerel seçimde bulunuyor, MİT görevlisi de masada o da 'iyi olmuş' falan diyor. Hiçbir şeyden haberimiz yoktu diyenler duysun bunu. HDP'nin ismi konulurken MİT görevlisi de o masadaydı.

'Demirtaş görüşme talebini reddetti'

O günlerden bir gün Selahattin Demirtaş bir seyahate gidecek o esnada Sırrı Süreyya Önder üzerinden bir görüşme talebi iletiliyor. Benim duyduğum kadarıyla Demirtaş, kendisinin partisinin eş başkanı olduğunu MİT ile böyle görüşmesinin doğal görülemeyeceğini söyleyerek reddediyor.

Önder görüşme talebini doğruladı

Şimdi Sırrı Süreyya Önder'in yanıtını okuyayım:

"Süreçte bir görüşme talebi olduğu doğrudur. Görüşmenin başlığı sürecin ve tarafların rol ve işlevlerine; ve genel gidişatın değerlendirilmesine dairdir. Selahattin Bey de İmralı heyetinin yeterince görüştüğünü ve bir eş başkan olarak kendisinin çok hayati bir gündem olmadıkça görüşmesinin ahlaki olarak yanlış, siyaseten de doğru olmayacağını belirtmiştir."

'İmralı görüşme heyetinden çıkarılıyor'

Saymaz "Bunun üzerine İmralı heyeti Abdullah Öcalan ile görüşmeye gidiyor. Benim duyduğum kadarıyla Öcalan Demirtaş'ın MİT ile görüşmemesine kızıyor, öfkeleniyor. Bu yüzden bu sürecin sonunda Demirtaş İmralı görüşme heyetinden çıkarılıyor ve bir daha görüşmeye gidemiyor diye biliyorum. Demirtaş da -iddia o ki-; bu teklifi reddetmesi üzerine Öcalan'ı kendisine karşı doldurduklarını düşünüyor" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.