1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Tarihi olay! Kolombiya'da ChatGPT dava sonucuna karar verdi
Tarihi olay! Kolombiya'da ChatGPT dava sonucuna karar verdi

Tarihi olay! Kolombiya'da ChatGPT dava sonucuna karar verdi

Son dönemin popüler yapay zeka robotu ChatGPT Kolombiya'da tarihi bir karara imza attı.

A+A-

Erzurum Güncel- Kolombiyalı yargıç Juan Manuel Padilla, ChatGPT yapay zeka robotunu kullanarak bir davanın sonucuna karar verdi. Sonuçlanan karar tartışılmazken, yargıcın yapay zekayı kullanması ise ülke gündemine oturdu.

Kasım ayında yayınlanan ve birçok farklı sektörde kullanılacağı konuşulan yapay zeka robotu ChatGPT ile ilgili emsal yaratacak bir olay yaşandı. Kolombiya'da bir yargıç engelli bir gencin tıbbi tedavisi için yürütülen davada karar almak için ChatGPT'ye danıştı. Yargıç, mahkemede yapay zekanın önerdiği kararı uyguladı.

CHATGPT DAVA SONUCUNA KARAR VERDİ

Aksam.com.tr'nin The Guardian'dan aktardığı habere göre; Kolombiyalı yargıç Juan Manuel Padilla otistik bir çocuğun sigortasının çocuğun tıbbi tedavisinin tüm masraflarını karşılayıp karşılamayacağına karar verirken yapay zeka aracı ChatGPT'yi kullandığını ifade etti. Yargıç Padilla kararını desteklemek için önceki kararlardan emsal kullandı.

Kararın kendisi fazla tartışma yaratmasa da, Padilla'nın ChatGPT ile yaptığı konuşmaların karara dahil edilmesi ülke gündemine oturdu. Tüm dünyada yankı uyandıran olay yapay zekanın önümüzdeki süreçte nasıl kullanabileceğine dair ipuçları verdi.

Padilla, ChatGPT'ye, "Otistik bir çocuk, terapileri için ücret ödemekten muaf mı?" sorusunu yöneltti. Yapay zeka robotu ise, "Evet, bu doğru. Kolombiya'daki düzenlemelere göre, otizm teşhisi konan reşit olmayan çocuklar tedavileri için ücret ödemekten muaftır" yanıtını verdi.

Dava, yapay zekanın hukukta kullanımı konusunda bir tartışma başlattı ve Padilla'nın bazı meslektaşları tarafından eleştirildi.

ChatGPT, bilgiye dayalı yanıtlar oluşturmak için internetteki metinleri tarıyor ancak aynı soruya farklı yanıtlar verdiği de olabiliyor. Ayrıca yapay zekanın, normalden daha yaratıcı ve inandırıcı cevaplar vermek için yalan bilgi ürettiği de iddia ediliyor.

Gelişmekte olan platform, öğretmenlerin OpenAI platformunun öğrenciler tarafından intihal için kullanılabileceğinden korkan okullar da dahil olmak üzere son haftalarda birçok yerde paniğe neden oldu.

Konuyla ilgili emsal karara imza atan Yargıç Padilla, "Uygulamaya soru sorarak düşünen varlıklar olmaktan vazgeçmiyoruz" ifadelerine yer verdi.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.