1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Taşerona kadro şartları neler
Taşerona kadro şartları neler

Taşerona kadro şartları neler

Taşeron işçi son dakika işçi mi memur mu olacak, yaş, eğitim şartı var mı?

A+A-

Erzurum Güncel- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından taşeron işçilerin kamuda istihdamına ilişkin açıklama geldi. ÇSGB, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi olarak istihdam edileceği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi , " Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm vatandaşlar sürekli iş kadrosuna alınacak. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün, bu sabah itibariyle kamuda çalışan taşeron işçiler bundan sonra kadrolu işçi olacak. Düzenleme döneminde doğum ya da hastalık izninde olanlar, ya da vatani görevini yapanlar da sürekli kadrolu işçi olacak. Belediye ve il özel idarelerinde taşeron olarak çalışanlar da il özel idarelerin belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak isithdam edilecekler. Kamuda istihdam edilen 657 sayılı kanunun 4/C'ye bağlı geçici çalışanlar da 4/B kadrosuna alınacak. Daha önce 5 ay 29 gün olan mevsimlik işçi çalışma süresi 4 ay uzatılacak."

Taşeron işçiler son dakika işçi mi memur mu olacak, yaş, eğitim şartı var mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından taşeron işçilerin kamuda istihdamına ilişkin açıklama geldi. ÇSGB, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, taşeron işçilerin kamuda sürekli işçi olarak istihdam edileceği belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında taşeron işçilerin bulundukları yerlerde istihdam edileceklerini duyurdu. '900 bin çalışanımızı ilgilendiren, kamuoyunda taşeron olarak bilinen düzenleme konusundaki düzenlemeye değinmek istiyorum' diyen Erdoğan şunları söyledi:  'Kamudaki 450 bin ile belediyelerdeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekürlerine istihdam edilecekler. 23 bin kişi olan mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. 4B statüsünde çalıştırılan kardeşlerimiz de 4B statüsüne kaydırılıyor. Bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz.'

TAŞERON KADRO ŞARTLARI BİLMENİZ GEREKEN 12 MADDE İÇİN TIKLAYINIZ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SON DAKİKA TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son dakika açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında taşeron işçilerin bulundukları yerlerde istihdam edileceklerini duyurdu. '900 bin çalışanımızı ilgilendiren, kamuoyunda taşeron olarak bilinen düzenleme konusundaki düzenlemeye değinmek istiyorum' diyen Erdoğan şunları söyledi:  'Kamudaki 450 bin ile belediyelerdeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekürlerine istihdam edilecekler. 23 bin kişi olan mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. 4B statüsünde çalıştırılan kardeşlerimiz de 4B statüsüne kaydırılıyor. Bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz.'

TAŞERONA KADRODA 12 MADDE:

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

720 bin kişi 

2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI?

"Özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edilecek.

3- TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK?

3'er yıllık sözleşme yapılacak.

4- TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI?

Kamuya geçişte sınav yapılacak.

5- TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER?

Devlet memurluğuna atanmak için gereken şartları taşıyacak.

6- TAŞERON KADRO YAŞ SINIRI VAR MI?

Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

7- TAŞERON KADRO İŞE GİRME TARİHİ ŞARTI

1 KASIM 2015 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım'dan sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.

8- TAŞERON MAAŞLARI 2017 DEĞİŞECEK Mİ? 

Mevcut ücreti üzerinden maaş alacak.

9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Aynı işi yapmaya devam edecek.

10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Kamuda tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak.

11- MALİ HAKLARIN NASIL BELİRLENECEK?

Toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK?

Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecek.

BAŞBAKAN’DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, merakla beklenen taşerona kadro açıklamasını yaptı. Başbakan’ın taşeron işçilerle ilgili açıklaması şöyle: Sürekli kadro konusundaki düzenleme son şeklini aldı. Bu statüde çalışan kişilerin kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli olarak çalışmasını öngören bir düzenleme gerçekleşecek. 12 maddeden oluşan düzenleme, bu hafta içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından kamuoyu ile paylaşılacak

Türkiye'nin büyük projelerinde Güney Kore firmalarıyla iş birliği gerçekleştirmekteyiz.

BAKANLAR KURULU GÜNDEMİ TAŞERON İŞÇİ

11:00'de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında taşeron işçiler gündeme geldi. Son düzenlemenin yapıldığı taşeron işçilerle ilgili Bekir Bozdağ'dan açıklama yaptı

TAŞERON İŞÇİ STATÜ BELLİ OLDU MU?

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi kesinleşti ama hangi statüden kadroya  geçecekleri henüz belli olmadı. Detayların ise yakın zamanda açıklanması bekleniyor. 

BAŞBAKAN YILDIRIM: CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA HALLEDİYORUZ

Başbakan Yıldırım da "Taşeron olarak çalışanların sorununu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla hallediyoruz. Bir hafta içerisinde inşallah Meclise göndereceğiz" dedi.

340 BİN KİŞİNİN KULAĞI MECLİS’TE

Sayıları 340 bin civarında olduğu ifade edilen bu işçiler taşeronlara bağlı olarak çalışmaya devam edecek. Bu yöntemde sözleşmeli ya da geçici personel yapılan taşeron işçiler memur sendikalarının alanına girerken, KİT ve belediyelerde çalışan taşeron işçiler işçi sendikalarında kalacak. Hükümet bu formülle işçi ve memur sendikaları arasında bir denge de kurmayı planlıyor.

MALİYE BAKANI AĞBAL’DAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron düzenlemesinin yılbaşından önce çıkması için Hükümet olarak bir iradelerinin olduğunu belirterek, "Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Ağbal, TBMM Genel Kurulunda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının ikinci bölümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Taşeron düzenlemesiyle ilgili bakanlıkların çalışmalarını belli bir noktaya getirdiklerini belirten Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda bu konuyla ilgili toplantıların yapıldığını, burada birçok konunun gündeme geldiğini söyledi.

Kapsam da dahil olmak üzere statü, ileriye dönük haklar, sağlanacak imkanlar gibi çok sayıda başlık olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle devam etti:

"Bu çalışmaları süratle tamamlayıp Bakanlar Kuruluna getireceğiz. Bakanlar Kurulunda da bu konularda Hükümet olarak kararımızı verdikten sonra, en kısa zamanda olacağını tahmin ediyorum, bu kanun tasarısını Meclise getirmek istiyoruz. Bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor."

TAŞERONDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Kamuda görev yapan yaklaşık 817 bin taşeron şirket elemanının kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindi. Taşeron işçilerinin statüleri ve hukuki durumlarıyla ilgili kararlar netleşmeye başladı. Yeni dönemde taşeron şirket elemanlarının yeni adı 'kamu çalışanı' olacak. Taşeron işçileri, 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak 4E'li olarak kadroya geçecek. Emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek. Çalışanlarla yapılacak sözleşmeler 3'er yıllık olacak. Güvenlik ve arşiv taramaları yapılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Çalışanların ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bini kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT'ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Bunun için de bir formül açıklanabilir. Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecek. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E'den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında.

TAŞERON SON DAKİKA HABERLERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz, taşeronda oluşan yapıyı ortadan kaldırmayı arzu ediyoruz, hedefimiz bu. Bundan sonra taşeron şeklinde bir çalışma şeklinin kamu kurum ve kuruluşlarımızda olmamasıyla alakalı bir hazırlığımız var." dedi.

Sarıeroğlu, Ülke TV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. "Taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmaların" sorulduğu Sarıeroğlu, taşeronun AK Parti döneminde ortaya çıkmış bir çalışma şekli olmadığını, geçmişten beri Türkiye'de uygulandığını hatırlattı.

Sarıeroğlu, bu çalışma şeklinin AK Parti iktidara geldikten sonra disipline edildiğini, kurallarının netleştirildiğini, taşeronlara sendika üyeliğinin getirildiğini belirterek, 7 Haziran'dan sonraki süreçte, özellikle 1 Kasım seçimlerinde "taşeronların kamuda istihdam edilmesine" ilişkin söylemlerin olduğunu bildirdi.

Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar.  Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar.  Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum