
TPF’den dikkat çeken öneri: Marketler pazar günü kapalı olsun
TPF, pazar günü tatiliyle hem çalışanların aileleriyle aynı gün izin yapmasını hem de küçük esnafın güçlenmesini hedefliyor
Gazete Güncel- Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), pazar günleri marketlerin kapalı olmasını önerdi. TPF Başkanı Ömer Düzgün, bu uygulamanın hem aile bağlarını güçlendireceğini hem de küçük esnafa can suyu olacağını belirtti.
100 binden fazla kişiye istihdam
TPF’nin açıkladığı 2025 Perakende Sektörü İstihdam Raporu’na göre, yerel perakende zincirleri Türkiye genelinde 100 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Satış, lojistik, muhasebe ve yöneticilik gibi birçok alanda iş imkânı sunan sektör, özellikle küçük şehirlerde gençler ve kadınlar için önemli bir çalışma alanı oluşturuyor.
Gençler sektörü “ara durak” olarak görüyor
Raporda 18-30 yaş arası gençlerin sektöre kalıcı bir meslek olarak bakmadığı, perakendeyi geçici bir uğrak olarak gördüğü belirtildi. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri olarak sosyal hayatla iş hayatı arasındaki uyumsuzluk gösterildi
“Aileler aynı gün tatil yapabilmeli”
Kadın istihdamının en yoğun olduğu sektörlerden biri olan perakendede; kreş desteği, vardiya planlaması ve güvenli ulaşım gibi sosyal desteklerin önemine dikkat çekilen raporda, pazar günü tatili önerisi öne çıktı. Buna göre marketlerin pazar günleri kapalı olması, çalışanların aileleriyle aynı gün tatil yapabilmesini mümkün kılarak iş ve sosyal yaşam arasında denge sağlayacak.
TPF Başkanı Ömer Düzgün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bugün perakende sektöründe çalışan yüz binlerce kişi ailesiyle aynı gün tatil yapamıyor. Hafta sonu tatili aile bağlarını güçlendirecek, sosyal yorgunluğu azaltacak. Cumhurbaşkanımızın 2025 yılını Aile Yılı ilan etmesi çok değerli. Biz de yerel zincirler olarak bu vizyona katkı sunmak istiyoruz.”
“Küçük esnaf için can suyu olacak”
Düzgün, ilgili bakanlıklarla görüşmeler yaptıklarını belirterek, pilot bölgelerden başlanarak Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de pazar günleri marketlerin kapalı olabileceğini söyledi.
“Bu adım, küçük esnaf için de can suyu olacaktır. Yerli ekonomiyi, aile yapımızı ve sürdürülebilir istihdamı güçlendirecek güçlü bir hamle olacaktır.” diye konuştu.
Erzurum Post
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.