1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi törenle açıldı!
Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi törenle açıldı!

Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi törenle açıldı!

Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferansla katıldığı törenle açıldı.

A+A-

Erzurum Güncel- Erdoğan, "Maden Tetkik Kurumu bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın iki buçuk katı iş ortaya çıkarıldı. 2.5 yılda 4.4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek tarihi rekor kırıldı. Özellikle bilhassa ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından bor madenine önem veriyoruz." dedi.

Türkiye'nin ilk lityum üretim tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video konferansla katıldığı törenle açıldı.

Erdoğan, "Maden Tetkik Kurumu bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın iki buçuk katı iş ortaya çıkarıldı. 2.5 yılda 4.4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek tarihi rekor kırıldı. Özellikle bilhassa ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından bor madenine önem veriyoruz." dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

 

Türkiye olarak bir taraftan koronavirüsle mücadele ederken, yatırım ve üretimi ihmal etmiyoruz. Salgının ülkemizi esir almasına izin vermeyeceğiz.

 

Ekranları başında bizi izleyen milletim için bu tesislerin ne kadar önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Biz her gün yeni bir tesisi yeni bir eseri ülkemize kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz.

 

Kuşkusuz zor günler. Aynı zamanda eleme, elenme ve ayrışma günleridir. Bugünler milletimizin gerçek dostlarıyla sahtelerinin tefrik edildiği zamanlardır. Bu süreçte herkes kimin ne olduğunu kime hizmet ettiğini tartma fırsatı buluyor. Büyük ve güçlü Türkiye davamızla aramıza hiç kimsenin girmesine müsaade etmeyeceğiz. Aziz milletimizin desteği ve duasıyla 18 yıldır sürdürdüğümüz mücadelemizi önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz.

 

Enerji alanında müjdelerle dolu bir yıl yaşadık. Hep söylediğimiz gibi bu tür işlerde "Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır".

 

Hamdolsun ilk neticeye ulaştık. Karadeniz'deki Tuna 1 Kuyusu'nda keşfettiğimiz 405 milyar metreküplük keşif gerçek potansiyeli ortaya koymuştur. İnşallah bu keşiflerle ülkemizin dışa bağlılığını azaltmayı hedefliyoruz. Daha uygun fiyatlarla doğal gaz sunmanın yanında cari açıkta da önemli avantaj elde edeceğiz.

 

Bizden önce yıllarca ihmal edilmiş stratejik alanda Türkiye'nin gerçek potansiyelini gün yüzüne çıkarmak için yoğun çaba içerisindeyiz.

 

Maden Tetkik Kurumu bizim dönemimizde 70 yılda yapılan sondajın iki buçuk katı iş ortaya çıkarıldı. 2.5 yılda 4.4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek tarihi rekor kırıldı.

 

Özellikle bilhassa ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından bor madenine önem veriyoruz.

 

Açılışını yaptığımız bu tesis çabalarımızın son örneğini teşkil ediyor. Dünya bor rezervlerinin yüzde 73'üne sahibiz.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Dünyada bir  ilk

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Yüzde  yüz yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan  lityum üreteceğiz. Bu yöntemle lityum üretimi Eti Maden'e özgü ve dünyada bir  ilk." dedi. 

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı  yöntemiyle katıldığı ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde konuşan  Dönmez, Türkiye'yi ve dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19)  salgınının gölgesinde bir yılın geride kaldığını hatırlattı.

 

Zorlu bir süreçten geçildiğini ifade eden Dönmez, şöyle konuştu:

"Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye sizin liderliğinizle bu süreçte  başarılı bir sınav vererek diğer ülkelerden pozitif yönde ayrıştı. Pek çok  zorluğa rağmen, 2020 yılı enerji sektörümüz için milletimize müjdeler verdiğimiz,  rekorlarımızı tazelediğimiz, Mavi Vatan'daki egemenlik haklarımızı  pekiştirdiğimiz ve enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına büyük adımlar  attığımız bir yıl oldu. Bugün yerlileştirme adımlarımıza bir yenisini daha  eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yüzde yüz yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi  esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz. Bu yöntemle lityum  üretimi Eti Maden'e özgü ve dünyada bir ilk. Üretim yönteminin patentini almak için başvuruda bulunduk. İnşallah onaylanmasıyla birlikte Türkiye, bu alanda  örnek alınan bir ülke olacak."

 

"Yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının önüne geçmiş  olacağız"

Bakan Dönmez, Balıkesir Bigadiç, Kütahya Emet ve Eskişehir Kırka'daki  bor yataklarının belli oranlarda lityum içerdiğini ancak geleneksel üretim metodu  ekonomik olmadığı için bugüne kadar bor atıklarındaki lityumun  değerlendirilemediğini bildirdi.

 

Eti Maden'deki çalışanların bu durumu tersine çevirmek için tam 3  yıldır yoğun bir Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

"Türkiye, bugün artık kendine has bir yöntemle atıklardaki bor ve  lityumu ayrıştırarak, lityum karbonat ve satılabilir bor ürünlerini kendi  teknolojisi ve kendi insan kaynağıyla üreten bir ülke oldu. Eskişehir Kırka'da  hayata geçen pilot tesisimiz ilk etapta yıllık 10 tonluk üretim yapacak.  Tesisimiz tam kapasite devreye girdiğinde, yıllık 600 tonluk bir üretimle  inşallah Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız. Böylece  yıllık 20 milyon dolara denk gelen lityum ithalatının da önüne geçmiş olacağız.  Başta yerli otomobilimiz TOGG olmak üzere, mobil cihazlar, tabletler,  bilgisayarlar gibi akıllı teknolojilerde yerli lityumun kullanılmasıyla, ileri  teknolojilerde yerlilik oranının artmasına önemli bir katkı sağlayacağız."

 

Bakan Dönmez, tesiste lityum karbonat üretiminin yanı sıra yan ürün  olarak boraks dekahidrat üretiminin yapılacağına değinerek, böylece Eti Maden'in  dünyada lider olduğu bor ürünleri üretiminde de kapasite artışına gitmiş  olacağını vurguladı.

 

Eskişehir Kırka'nın ayrıca bordan temizlik ürünü BORON'un tesislerine  de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Dönmez, "Geçtiğimiz hafta BORON temizlik  ürünleri ailesine bulaşıklar için kullanılan 3 yeni ürünümüzü daha ekledik. Gelen  taleplere göre arkadaşlarımız yeni ürünlerin Ar-Ge'si için de burada  çalışmalarını sürdürüyorlar." diye konuştu.

 

"Lityum üretim tesisimizi doğaya saygılı"

"Lityum üretim tesisimizi doğaya saygılı, geri dönüşüm odaklı ve  sürdürülebilir üretim anlayışıyla hayata geçirdik." diyen Bakan Dönmez, şöyle  devam etti:

"Mevcut stok sahasında bulunan atıklar lityum üretmek için  değerlendirilecek ve böylece yeni atık depolama alanlarına duyulan ihtiyaç da  azalacak. Tesisimizde yılda yaklaşık 440 bin metreküp sıvı atık işleyeceğiz ve bu  atığın yüzde 90’ını geri kazanacağız. Atık depolama maliyetinin azalmasıyla yılda  1 milyon 300 bin dolarlık depolama maliyetinden de tasarruf etmiş olacağız.  Türkiye'nin vizyon projelerinin, dünya markası olacak işlerinin arkasında bu  tesisimiz olacak inşallah. Büyük ve güçlü Türkiye idealimizi gerçeğe dönüştürecek  önemli bir adım olacak. Türkiye'nin bor cevheri, Türkiye'nin lityumuna,  Türkiye'nin lityumu Türkiye'nin enerjisine hayat verecek. İnşallah devamında  gelecek yeni Ar-Ge ve inovasyon projelerini de teşvik edecek."

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bugün gelinen noktada 2021'e  dair umutların tazelendiğini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu umut, inanç, azim ve kararlılık 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize  ulaşmak için bizlere güç ve moral veriyor. Her türlü zorluğa, badireye,  yıldırmaya, engele rağmen milletimizle birlikte çıktığımız bu yolda, sizin  liderliğinizle hiç durmadan, yorulmadan hep birlikte hedefe varacağız inşallah.  Sözlerime burada son verirken bu büyük projelerin hayata geçmesine öncülük eden  Sayın Cumhurbaşkanımıza, Eti Maden Genel Müdürümüze, yöneticilerimize, projeyi  geliştiren Ar-Ge ekibimize, mühendis ve işçi kardeşlerimize milletimiz adına  şükranlarımı sunuyorum. Tesisimiz ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun."

 

Tesisin açılış törenine Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti MKYK  Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, AK Parti Eskişehir İl Başkanı  Zihni Çalışkan, MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir ile diğer ilgililer  katıldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.