1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Uzundere'de kazanlar son kez kaynıyor!
Uzundere'de kazanlar son kez kaynıyor!

Uzundere'de kazanlar son kez kaynıyor!

Erzurum'un Uzundere ilçesinde pestil mesaisi sürüyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Uzundere'de ipler ve yollarda kurutulan pestil şifa kaynağı. Erzurum'un Uzundere ilçesinde yüksek protein ve B grubu vitamine sahip dut pestilinin yapımı ilginç görüntüleri beraberinde getiriyor. Pestil mesaisinin sürdüğü ilçede, dut sezonu bitti için pestil kazanları son kez kaynıyor.  Uzundere dut pestili; vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkisi ile aranan lezzetler arasında.

DUT PESTİLİ NASIL YAPILIR?

Taze dutlar kazana konur. Çok az su ile dutlar iki parmak arasında kolay ezilinceye kadar haşlanır. Haşlanan dutlar büyük torba geçirilmiş özel sıkıştırma sandığına alınır. Presleme ile suyu iyice çıkarılır. Elde edilen dut suyu bez süzgeçten geçirilerek büyük bir leğene alınır. Odun ateşi üzerine konulur. Belirli bir yoğunluğa gelene kadar kaynatılır. Daha sonra bir miktar un, su ile karıştırılarak bulamaç haline getirilir. Kaynayan dut suyundan konularak ılıtılır. Yavaş yavaş kaynayan dut suyuna dökülerek sürekli karıştırılır. Topaklanmaması sağlanır.

Hafif ateşte kaynatılarak biraz daha koyulaştırılır. Ocaktan alınır. Elde edilen bu pelte (herle) sıcak bir şekilde özel pestil bezlerinin veya tahtaların üzerine dökülerek ince yayılır. Güneşte kurutulur. Tahta veya bezlerden çekilerek çıkarılır. Pestiller istenilen şekillerde katlanarak pestil demeti haline getirilir.

Şeker kullanılmadan yapılır!

Bu lezzet doğal olarak yetişmiş dutlardan ve şeker kullanılmadan yapılır. Önemli bir besin kaynağıdır. Hem çerezlik olarak genellikle cevizle birlikte tüketilir hem de çeşitli tatlıların yapımında kullanılır.

Sinan AYDIN/ radarhaber.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.