1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Yıldırım’a 13 yıl hapis istemi
Yıldırım’a 13 yıl hapis istemi

Yıldırım’a 13 yıl hapis istemi

Futbolda şike davasının bir numaralı sanığı olan ve pankreas iltihabı nedeniyle hastaneye kaldırılan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım için doktoru “Yüzde 20 ölüm riski var” dedi. Savcı ise yeni yasal düzenlemeleri dikkate alarak şike ve teşvik

A+A-

Erzurum Güncel- Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu 93 sanık hakkında açılan futbolda şike davasının 19’uncu duruşmasında savcı Ufuk Ermertcan 260 sayfalık mütalaasını açıkladı. Yeni yasal düzenlemeleri dikkate alan savcı Ermertcan, Aziz Yıldırım’ın 6 maçta şike yaptığını ve çıkar amaçlı suç örgütünün yöneticisi olduğu gerekçesiyle 13 yıl 10 ay 15 gün hapis istedi. 6 maçta şike 3 maçta ise teşvik primi suçu işlediği belirtilen Yıldırım için her suç için ayrı ayrı ceza verilmedi. Eylemlerin hepsi için tek ceza verildi. Eylemlerin her biri için ceza talep edilseydi Yıldırım’ın 39 yıl 9 ay hapsi talep edilecekti.

Yıldırım getirilmedi

özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, pankreas iltihabı rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören Aziz Yıldırım getirilmedi. Duruşmaya, Olgun Peker ve İlhan Ekşioğlu’nun da aralarında bulunduğu 8 tutuklu sanık katıldı.

Duruşmada, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Asbaşkan Nevzat Şakar, Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu, kulübün muhasebe müdürü Tamer Yelkovan ile Serkan Acar’ın aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar da hazır bulundu. Duruşmada, söz alan Fenerbahçe Kulübü avukatları, müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme bu talebi kabul etti.

Doktor: ölümcül hastalık

Davada tanık olarak dinlenilen Aziz Yıldırım’ın doktoru Serdar Erkan, pankreas iltihabı olan birinin hastaneden başka bir yerde tedavi olmaması gerektiğini belirterek, ”ölümcül bir hastalıktır, her hafta yüzde 20 ölüm riski taşıyan bir hastalık” dedi. Pazartesi günü Yıldırım’dan kan aldırdıklarını ve pankreas iltihabı nedeniyle de Yıldırım’ın hastaneye yatırıldığını hatırlatan Erkan ”İltihap değerleri hala yüksek. Kan şekeri yüksekliği nedeniyle. İç kulaktan ve beyinden kaynaklanan sorunlar var. Onunla ilgili de tetkikler devam ediyor” diye konuştu.

2 maçta ‘teşvik’ten beraat

İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Haldun Şeman’ın çapraz sorguları ve avukatların taleplerinin ardından özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ufuk Ermertcan, davayla ilgili mütalaasını açıkladı. Aziz Yıldırım’ın suç örgütü kurmak suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar, 6 maçta şike yapmak, 3 maçta ise teşvik primi vermek suçlarından 13 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. Savcı bir maçta şike 2 maçta ise teşvik primi verilmesi suçlarından ise Yıldırım’ın beraatine karar verilmesini talep etti.

‘Şike ve teşvik’e tek ceza

Mahkeme basın mensuplarının Yıldırım hakkında 39 yıl 9 ay hapis cezası istendiği yönündeki ilk geçtiği haberleri de tekzip etti. Her suç için ayrı ayrı değil tüm şike ve teşvik primi suçlamaları için bir kez ceza verileceği hatırlatıldı. Şike suçundan üst cezanın alt sınırın 1 yıl 10 ay 15 gün, üst sınır için ise 7 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilebileceği belirtildi. örgüt yöneticilerinin cezanın alt sınırı olarak 2 yıl hapis üst sınırı olarak da 6 yıl hapis cezası alabildikleri, örgüt üyelerinin ise en az bir yıl en çok 3 yıl hapis cezası alabilecekleri bildirildi.Savcı Ermertcan ayrıca, Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 9 sanığın tutukluluk hallerinin, mevcut delil durumu ve istenilen ceza miktarları göz önüne alınarak devam ettirilmesini talep etti.

Şener’e 2 yıl

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener hakkında ise Sivasspor-Fenerbahçe maçında teşvik primine teşebbüs etmek ve bu eylem karşılığında menfaat temin etmek suçlarından 9 aydan, 2 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Şakar’a beraat istemi

Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar hakkındaki ”tehdit” suçundan, davacının şikayetinden vazgeçmesi üzerine açılan davanın düşürülmesini isteyen Ermertcan, 11 Mayıs 2011’deki Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik verildiğine ilişkin suçlamayla ilgili de, yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat verilmesini istedi.

Başkanlıkları yasaklansın

öte yandan Aziz Yıldırım ile Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in, yargılama sonucunda ceza alması halinde kulüp başkanlığının yasaklanması istendi.

5 kişi tahliye oldu

Mahkeme Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf turanlı’nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sami Dinç, Bülent İbrahim İşçen, Ahmet çelebi, Ali Kıratlı ve Haldun Şenman ise tahliye oldu. Duruşma 26 Haziran’a ertelendi.

Sporda Şiddet Yasası 6 ay önce değişti

Şike cezalarında indirim öngören ve 15 Aralık 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6259 sayılı ‘’Sporda Şiddet ve Düzensizliğin önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’’a göre, bir spor karşılaşmasının sonucunu etkilemek için bir başkasına kazanç veya başka menfaat sağlayan kişiye verilen hapis cezası indirildi. Bu kişilere verilen hapis cezasında 12 yıla kadar olan üst sınır 3 yıl, 5 yıl olan alt sınır da 1 yıl olarak uygulanacak. Bu suçların değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde, bunlardan en ağır cezayı gerektiren fiilden dolayı verilecek ceza, 4’te 1’den 4’te 3’üne kadar artırılarak tek ceza olarak uygulanacak.

TARAFTAR YİNE TOPLANDI

çağlayan’daki adliye önünde toplanan Fenerbahçe taraftarları, geç saatlere kadar tezahüratlar atarak Yıldırım’ın tahliye kararını bekledi. Tayliye çıkmayınca Fenerbahçeliler hayal kırıklığına uğradı. Bu arada Fenerbahçe taraftarlarıyla KCK davası için gelenler arasında adliye önünde gerginlik yaşandı.

YILDIRIM’A TAHLİYE YOK

Aziz Yıldırım, tutuklu bulunduğu Metris Cezaevi’nden pankreas iltihabı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Dünkü duruşmaya katılmayan Yıldırım’ın doktoru “Hastaneden başka bir yerde tedavi olmaması gerekir. ölümcül bir hastalıktır” dedi. Ancak Yıldırım’ın tahliye talebi reddedildi.

Yıldırım’ın suçlandığı 9 maç

Aziz Yıldırım’ın Gençlerbirliği-Fenerbahçe, Eskişehir-Fenerbahçe, Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediyes por, Karabük-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Ankaragücü ve Sivas-Fenerbahçe maçlarında şikeden cezalandırılması istendi. Trabzonspor-Bursaspor, Eskişehirspor-Trabzonspor, Trabzon-İBB Spor maçlarında da teşvik pirimi suçundan cezalandırılması talep edildi.

Duruşma çıkışı tweet arbedesi

Trabzonsporlu bir kişinin tweet atarken bir spor muhabirine yönelik ”Ali Koç’tan talimat alıp yazıyor” iddiaları nedeniyle duruşma çıkışında arbede çıktı. Tweet atan Trabzonsporlu kişiye tepki gösteren gazeteciye, Ali Koç da destek verdi. Bu sırada Trabzonlu kişinin arkadaşı da ”Sen kim oluyorsun da arkadaşıma hesap soruyorsun?” diyerek Koç’un üzerine yürüdü. İtişmelerin yaşandığı tartışma güçlükle yatıştırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.