1. HABERLER

  2. GÜNCEL MEDYA

  3. Zaman gazetesi orada hala yayınlanıyor...
Zaman gazetesi orada hala yayınlanıyor...

Zaman gazetesi orada hala yayınlanıyor...

Emekli hakim Ahmet Zeki Ücok’un “FETÖ’nün Makedonya’da suikast timi var” şeklindeki açıklamalarından sonra gözler bir kez daha örgütün en güçlü ülke olan Makedonya’ya çevrildi.

A+A-

Erzurum Güncel- FETÖ’nün Makedonya yapılanması hakkında çalışmalar yapan gazeteci-yazar Ayhan Demir bu örgütlenme hakkında soruları cevapladı. İİşte ihanet örgütünün Makedonya yapılanması hakkında Ayhan Demir’den çarpıcı açıklamalar

MAKEDONYA'DA BAZI SİYASİ PARTİLER FETÖ'YÜ KORUYOR

 

Makedonya'daki FETÖ yapılanmasıeğitimden ticarete, STK'lardan siyasi partilere ve bürokrasiye kadar uzanan çok çeşitli alanlarda örgütlenmiş durumdadır.

 

Makedonya derin devletinin mensubu Makedonlar ve Makedonya Hükümeti'nin koalisyon ortağı olan Arnavut partisi, Demokratik Bütünleşme Birliği-DUI mensubu siyasiler tarafından korunuyor ve kollanıyorlar. Bu partinin kurucu ve destekçilerinin büyük çoğunluğu Kosova Kurtuluş Ordusu-UÇK mensuplarıdır. Özellikle sol görüşlü UÇK'lılar, FETÖ'nün en önemli destekçileridir.

 

FETÖ'NÜN SAKLANDIĞI ŞEHİRLER BİLİNİYOR

 

15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminden sonra birçok FETÖ'cü Makedonya'ya kaçtı. Bunlar Üsküp, Gostivar, Kalkandelen, Kumanova ve Mavrova gibi şehirlerde saklanıyorlar.

 

MAKEDONYA BÜYÜKELÇİMİZİ TEHDİT EDİYORLAR

 

Makedonya'daki FETÖ'cüler, bu ülkedeki teröristler ile amansız bir mücadele yürüten, Makedonya Büyükelçimiz Tülin Erkal Kara başta olmak üzere birçok temsilcimize ölüm tehditleri savuruyor. Makedonya Cumhuriyeti istihbaratı Sayın Kara ve diğer misyon temsilcilerimize sürekli güvenlik ikazı yapıyor. Yazılarımız dolayısıyla bizler de, zaman zaman, FETÖ iltisaklı Makedon ya da Arnavutlardan ölüm tehditleri alıyoruz.

 

FETÖ 1992'DEN BERİ MAKEDONYA'DA

 

Makedonya'daki FETÖ yapılanmasının ilk nüveleri 1992 yılında esnaflara yönelik 'sohbet halkaları' üzerinden oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı üzerinden camilere ve cami cemaatlerine sirayet etmeye çalıştılar. Zekât, sadaka ve 'himmet' paraları, faaliyetlerine sermaye olarak kullanıldı.

 

Makedonya İmamı: Bayram Pınarbaşı (Üsküp Butel YKC'de Coğrafya Öğretmeni)

 

Bu şahıs, başarılı öğrencileri seçiyor. Coğrafya olimpiyatlarına hazırlama bahanesiyle, FETÖ elebaşı Gülen'in kasetlerini dinletip, örgüte yönelik nasihatler veriyor. Yalanlardan ibaret bir 'Kürtçülük' propagandası yapıyor. Hatta o yaşta çocuklara "Türkler, Makedonların Arnavutları ezdiğinin üç misli daha fazla, Kürtleri eziyorlar" şeklinde cümleler kurmaktan geri durmuyor.

 

Üsküp İmamı: Fahri Kamili (Kalkandelen eski İmamı)

 

ZAMAN GAZETESİ MAKEDONYA'DA HALA YAYINLANIYOR

 

Zaman Dooel Makedonya, Türkiye Cumhuriyeti ve devlet yöneticileri aleyhindeki tümhaber ve yorumların merkez üssü konumundadır. 1994'den beri, haftalık Türkçe ve aylık Arnavutça yayınlanıyor. Gazetenin genel yayın yönetmeni Mehmet Emin Çoban, yazı işleri sorumlusu Ahmet Osmani ve yazarları: Hüseyin Odabaşı ve Güler Selim.

 

Zaman Makedonya'ya reklaml ile verenler listesinin en dikkat çekici olanı Makedonya Haber Ajansı-MIA'dır. Kamu kurumu olan MIA'nın, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, bu gazeteye reklam vermesi dikkat çekicidir. Zaman Makedonya'da reklamları yer alan bir diğer firma da EDEL-PROM'dur.

 

Özellikle 17/25 Aralık sürecinde Arnavutça yayın yapan Dialog Macedoni (https://dialogmaqedoni.wordpress.com/) ve Türkçe yayın yapan MakHaber gibi haber sitesi görünümlü web siteleri üzerinden propaganda yapmak istediler. Bu sitelerde daha ziyade Zaman Makedonya haberlerini yayınladılar.

 

Bununla birlikte Dnevnik ve Koha Ditora gibi gazeteler ve Makedonya Gazeteciler Birliği gibi mesleki STK'lar üzerinden para karşılığı haber ya da basın bildirisi yayınlatıyorlar.

 

OKULLAR HALA ÇOK AKTİF!

 

Üsküp, Kalkandelen, Gostivar, Struga ve Ustrumca şehirlerinde, Yahya Kemal Koleji (Yahya Kemal College-YKC) isminde, anaokulundan koleje toplam sekiz okulları bulunuyor.

 

Makedonya'daki Müslümanlardan topladıkları 'himmet' paraları ile genellikle gayri Müslim çocuklara burs dağıtıyor, özellikle politikacı ve bürokratların çocuklarını bu okullarda parasız okutuyorlar.

 

Okullarda, öğrencilere yönelik, gruplar oluşturuluyor. Bu şekilde, hem öğrenciler, hem de aileleri ile yakın irtibata geçilerek, kendilerine bağlanıyor.

 

Okullardan mezun olanların büyük çoğunluğu, bu terör örgütünün bir neferi haline geliyorlar. Bu sebeple, bu okullar, bir nevi 'FETÖ Askerlik Şubesi' vazifesi görüyorlar.

 

YKC okullarının genel müdürlüğünü Muhammed Bahçe, genel müdür yardımcılığını Ömer Yürekten ve yerel sorumluluğunu Süreya Tauk yürütüyor. FETÖ'ye genç devşirme görevini Üsküp YKC'nin bilgisayar öğretmeni Sefer Aydoğdu yürütüyor. Yardımcısı ise Mustafa Atlı… Öğretmen kılığındaki diğer FETÖ'cüler; Fethullah Nohutçu, Mehmet Özüm, Veli Yolcu ve Mustafa Bahçe'dir.

 

FETÖ OKULLARINA DOKUNULAMIYOR!

 

Bir önceki hükumette Milli Eğitim ve Bilim Bakanı olarak görev yapan Piştar Lutfiu, FETÖ'nün, DUI Partisi'ndeki en büyük destekçisidir. Lutfiu, Bakanlar kurulutoplantısında FETÖ okullarının kapatılmasına karşı büyük bir direniş sergilemiştir.

 

Lutfiu, Zaman Makedonya'ya verdiği röportajda da şunu söylemiştir: "Yahya Kemal Kolejleri kanunlara uygun olarak faaliyet göstermektedir, bizi ilgilendiren de budur..."

 

KURSLAR ÜZERİNDEN PROPAGANDAYA DEVAM

 

Üsküp ve Gostivar şehirlerindeki Sedef Eğitim Merkezleri (Sedef Education Center), görünüşte yabancı dil, kolejlere kabul ve matura isimli mezuniyet sınavlarına hazırlık kursları düzenliyor. Yaz okulları adı altında, kamplar da düzenliyorlar. Böylelikle FETÖ'ye 'kurşun asker' yetiştiriliyor.

 

Sedef Eğitim Merkezleri'nin Üsküp Sorumlusu Ferdi Alioğlu ve Gostivar Sorumlusu Beytullah Kadiroğlu'dur.

 

DİYALOG ÜZERİNDEN FETÖ YAPILANMASI

 

FETÖ'nün kermes ve yardım toplama gibi faaliyetleri Tolerans Vakfı (Fondacioni Tolerans) (https://toleransmk.wordpress.com/galeria/) ve Şafak Vakfı (Fondacioni Şafak) üzerinden yürütülüyor. Bu vakıflar, aynı zamanda, yerel ve merkezi yönetimdeki idarecilere ulaşmak adına önemli bir paravan vazifesi görüyor.

 

FETÖ'nün Üsküp ve Kalkandelen şehirlerinde, 'askeri kampları' niteliğindeki öğrenci yurtları ve evleri bulunuyor. Bu tercihin temel sebebi, her iki şehirdeki üniversiteler.

 

Üsküp'teki tüm üniversite öğrenci yurdu faaliyetleri Tolerans Vakfı (Fondacioni Tolerans) bünyesinde yürütülüyor. Bu şehirde iki öğrenci yurdu ve yurt resmiyeti taşımayan altı öğrenci evi bulunuyor. Dükkâncık semtindeki üniversite erkek öğrenci yurdunun sorumlusu Mumin Demiri'dir.

 

Butel'de Şafak Vakfı (Fondacioni Şafak) bünyesinde açılan bir lise öğrenci yurdu daha bulunuyor. Daha ziyade Doğu Makedonyalı öğrenciler burada ikamet ettiriliyor.

 

Kalkandelen şehrindeki öğrencilere yönelik faaliyetler ise Akademik isimli yurt üzerinden yürütülüyor. Ayrıca İştip şehrinde de bir öğrenci evleri bulunuyor.

 

MAKEDONYA BÜROKRASİSİNDE FETÖ'YE DESTEK OLAN İSİMLER

 

Yurtlarda verilen bir yıllık eğitimi 'başarılı' ile tamamlayanlar, evlere 'abi' olarak gönderiliyor. FETÖ'nün kurşun askeri olmayı reddedenler ise derhal uzaklaştırılıyorlar.

 

Makedonya Milli Güvenlik Konseyi Üyesi Veli Kreci, bu yapının Makedonya'daki en dikkat edilmesi gereken isimlerindendir. Kreci, aynı zamanda, Analytica (http://www.analyticamk.org) başkanıdır. Analytica, dışardan bakıldığında, NATO, AB, enerji ve güncel siyaset konularında çalışan, bu konularda makaleler ve raporlar yayınlayan bir düşünce kuruluşu görünümündedir. Ancak asıl vazifesi, ülke siyasetine ve halka yön veren, bir üst akıl olabilmek.

 

Makedonya Cumhurbaşkanlığı eski danışmanları İslam Yusufi (Aruçi) ve Ahmet Kazimi, FETÖ'nün diğer önemli destekçileridir. İslam Yusufi de Analytica'da makale yayınlamış isimlerdendir.

 

FİNANS KAYNAKLARI İŞADAMLARI

 

TUSKON'un Makedonya'da faaliyet yürüten işadamları derneği Makedonya İşadamları Birliği – MIBA'dır. (www.miba.mk) Üsküp, Gostivar, Kalkandelen, Resne ve Struga'da, küçük ve orta ölçekli işletme sahibi 73 üyesi bulunuyor.

 

MIBA Başkanı Semih Şahin ve Başkan Yardımcısı Tahsin Çolak'tır.

 

MIBA Başkanı Semih Şahin ve Hüsamedin Şahin, Rainbow Tours isimli taşımacılık firmasını yönetiyor. Başak Tours isimli turizm acentesi ile koordineli çalışıyorlar. Görünüşte, Türkiye–Makedonya arasında turistik geziler düzenliyorlar. Ancak asıl vazifeleri, her iki ülkedeki, FETÖ mensubu ya da adayı akademisyen, bürokrat ve diğer üst düzey yöneticilerin yine bu yapıya bağlı okul, medya ve holdinglere götürülmesi, gezdirilmesi.

 

MIA Başkan Yardımcısı Çolak, 'tur organizatörlüğü' yanı sıra 'himmet' toplama işlerine bakıyor. Bank Asya'ya kayyım atanmadan önce, Makedonya esnafını dolaşıp, boş formlara imza attırmış. Rakam hanelerini kendileri doldurup, 'abi'lerine göndermiş.

 

Kalkandelen şehrindeki Harbini Kozmetik, bir diğer FETÖ destecisi MIA üyesidir.

 

Kuzeybatı Makedonya Ticaret Odası-OEMWP eski başkanı Memderes Kuçi de FETÖ Makedonya yapılanmasının maddi destekçilerindendir. Kuçi, FETÖ'ye bağlı kolejlerin inşaat ihalelerinde büyük pay sahibidir.

 

 

 

SİYASİLERLER SIKI İRTİBAT İÇERİSİNDELER

 

FETÖ'nün Makedonya politik arenasındaki en büyük destekçisi Arnavut partisi olan Demokratik Bütünleşme Birliği-DUI'dir. Makedonya hükümeti koalisyon ortağı olan bu parti, bu ülkedeki FETÖ okullarının kapatılmasına mani olan en önemli siyasi kurumdur.

 

Mesela DUI milletvekili Talat Caferi, Nisan 2017'de Makedonya Meclis Başkanı seçildi. Seçim sonrası ilk röportajlarından birini Haziran ayında, tarafını belli etmek istermişçesine, Zaman Makedonya'ya verdi.

 

BELEDİYE BAŞKANLARINDAN FETÖ'YE DESTEK

 

Kalkandelen (Tetova) Belediye Başkanı Teuta Arifi ve Gostivar eski Belediye Başkanı Nevzat Bajta'nın, FETÖ ile sıkı irtibatları var. Öyle ki, Zaman Makedonya'nın Türkçe ve Arnavutça sayıları, her iki belediyede ücretsiz dağıtıldı.

 

Kalkandelen Belediye Başkanı Teuta Arifi'nin akrabası ve şoförü olan Vahid Süleymani, aynı zamanda, Zaman Makedonya dağıtım sorumlusudur.

 

FETÖ'nün Makedon partileri Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği-SDSM ve İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi VMRO DPMNE içerisinde de destekçileri bulunmaktadır. (Sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.