1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. Adliye önünde Hopa dayanışması
Adliye önünde Hopa dayanışması

Adliye önünde Hopa dayanışması

Artvin'in Hopa İlçesi'nde 31 Mayıs'ta emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüyle sonuçlanan olayları Ankara'da protesto eden 22'si tutuklu 28 kişi, bugün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Tutuklamaları protesto eden binlerce kişi,

A+A-

Erzurum Güncel-

Duruşma öncesinde adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Emniyet birimleri adliye binasının dört bir yanına demir bariyerler çekti. Adliye çevresinde park halindeki araçlar kaldırılırken, adliyenin otoparkına araç girişi güvenlik önlemleri altında yapıldı.

ADLİYE öNüNDEN KARELER

Giriş çıkışların yapıldığı tüm kapılardan diğer vatandaşlar ve adliye personeli de üst araması ve kimlik kontrolü sonrasında ancak adliye binasına alındı.

Tutuklamaları protesto eden çok sayıda kişi, adliye önünde slogan atarak bekliyor.

Binlerce kişi 'Metin Lokumcu onurumuzdur', 'Her yer Hopa, her yer direniş', 'Direne direne kazanacağız' şeklinde slogan atıyor. Pankartlar açan ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan grup, tutuklu sanıkların serbest bırakılmasını istedi.

Adliye önünde bekleyen binlerce kişiye destek verenler arasında CHP'li ve BDP'li milletvekilleri de var. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, burada yaptığı kısa konuşmada, “Zalimin zulmüne direnmek eşkiyalıksa bu bizim taşıyacağımız en büyük onurdur. Bugün bu yargılama bitecek, çocuklarımızı alıp gideceğiz” dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Türkiye'de özgürlük, adalet, kardeşliğin yok edilmeye çalışıldığını ileri sürerek, haksızlığı, halkın güç birliğinin giderebileceğini söyledi. “özel yetkili mahkemelerin de Devlet Güvenlik Mahkemeleri gibi tarihin çöplüğüne atılacağını” ifade eden Kaplan, “Darbeler hukuku sürüyor. Siz adaletin simgesi değil, adaletsizliğin simgesi oldunuz. Bu halk bir gün bunun hesabını sorar” dedi.

CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın da yaptığı açıklamada, mahkemelerin eleştiri hakkını kullananları “eşkiya” olarak nitelemeyeceğine inanmak istediklerini belirterek, “adalete güveniyor, yargı bağımsızlığına inanıyoruz, bağımsız yargımızın demokrasinin en büyük teminatı olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

ADLİYE öNüNDEN GöRüNTüLER / WEB TV

TUTUKLULULARA ALKIŞ

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklarla çok sayıda sanık avukatı katılıyor. Salonun yeterli olmaması nedeniyle duruşmaya izleyici olarak sadece sanık aileleri, milletvekilleri ve gözlemciler alındı.

Tutuklu sanıklar salona girerken izleyicilerce alkışlandı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Dündar örsdemir, izleyicileri “duruşmada ciddi olmaları” konusunda uyardı.

Davada savunma avukatlarının görevsizlik talepleri reddedildi.

HOPA OLAYLARI

12 Haziran seçimleri öncesinde Doğu Karadeniz turuna çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yapacağı Artvin mitingi öncesinde Hidroelektrik Santralleri’ni (HES) protesto eden gruba polisin müdahalesi ile olaylar başladı. Pankart açıp slogan atan protestocu gruba polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti ve ilçe bir anda savaş alanına döndü.

Göstericilerden ve polislerden yaralananlarla, biber gazından etkilenen çok sayıda kişi ambulanslarda ve hastaneye kaldırıldı. Olaylar sırasında kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadı. Yakınları ve arkadaşları, Lokumcu’nun biber gazıyla polisler tarafından tekmelendiğini, bu nedenle kalp krizi geçirdiğini iddia etti. Hopa Cumhuriyet Meydanı’ndaki mitingin ardından Başbakan Erdoğan, Trabzon’a gitmek üzere, helikopterin bulunduğu liman sahasına seçim otobüsüyle hareket etti. Konvoydaki otobüste bulunan Başbakanlık Koruma Müdürlüğü’ne mensup Servet Erkan bir anda dengesini kaybederek düştü ve arkadan gelen güvenlik aracının altında kaldı. Ortalık bir anda karışırken, güvenlik güçleri havaya ateş açtı.

ERZURUM BERAATLA SONUçLANDI

Olaylar sonrasında Hopa’da gözaltına alınarak Erzurum’a getirilen 31 kişiden 12’si tutuklandı. Erzurum H Tipi Cezaevinde tutulan 12 kişi hakkında, 'terör örgütü üyesi olmak ve propagandası yapmak', 'kamu malına zarar vermek', 'görevli memura mukavemet', 'toplantı ve gösteri yasasına aykırılık' suçlarından Erzurum özel Yetkili Mahkemede açılan davada, 'terör' suçlaması bulunmadığı için yetkisizlik kararı verilerek dosya Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Erzurum özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu, 11 Ağustos günü hazırladığı iddianameyle 12 tutukludan 7’si hakkında 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan dava açtı. özel Yetkili 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4.5’ar yıl hapis cezası istemiyle bu suçtan tutuksuz yargılanan Ali Aksu, Erhan Köse, Görgü Demirpençe, İbrahim Aksu, İdris Akbıyuk, önder öner, Şafak Ustabaş hakim karşısına çıktı.

Davanın ikinci duruşmasında dosya içerisinde bulunan görüntü CD’lerinde sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığına dikkati çeken Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bayram, sanıkların terör örgütü propagandası yapmak suçundan ayrı ayrı beraatlarını uygun gördüğünü açıkladı. Cumhuriyet Savcısı Bayram’ın mütalaa üzerine Mustafa Kahya başkanlığındaki özel Yetkili mahkeme, 7 sanığın da beraatını uygun gördü. Böylece Erzurum özel Yetkili 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hopa olayları ile ilgili olarak dosya kalmadı.

PROTESTO TERöR KAPSAMINA GİRDİ

Ankara'daki Hopa protestosu için ise özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame 12 Ekim 2011 tarihinde kabul edildi. İddianamede, sanıkların, “silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme ve 6136 sayılı yasaya muhalefet” suçlarından 12 yıl 6 aydan 42 yıl 6 aya kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açıldı.

BİNALARA ZARAR VERDİLER

İddianamede, Ak Parti’nin 31 Mayıs 2011'de Artvin'in Hopa ilçesinde düzenlediği mitingde, Ak Parti seçim otobüsüne bazı kişilerin saldırması sonucunda bir polis memurunun ağır yaralandığı, olaylara müdahale sırasında Metin Lokumcu'nun da kalp krizi neticesinde vefat ettiği bilgisine yer verildi. Ankara'da bu olayı protesto etmek için, Sakarya Caddesi'nden Ak Parti İl Başkanlığına yürümek isteyen gruba, çeşitli marjinal gruplar ile terör örgütleri adına faaliyette bulunan oluşumların içerisinde yer alan kişilerin de katıldığı savunulan iddianamede, grubun 'kanunsuz olarak' yürüyüşe geçmesinin ardından, bazı kişilerin, yüzlerini kapatarak, slogan attığı, herhangi bir basın açıklaması yapmadan, tedbir alan güvenlik güçlerine ve araçlarına taş ve sopalarla saldırdığı belirtildi. Tüm ikaz ve uyarılara rağmen, grubun güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırmaya devam etmesi üzerine, kolluk görevlilerinin gaz kullanarak olaya müdahale ettiği, ardından gruptan bazı kişilerin çeşitli yerlere doğru kaçtığı kaydedilen iddianamede, bir süre sonra Ziya Gökalp Caddesi, Kızılay kavşağı ve YKM önünde toplanmaya başlayan şahıslardan yüzleri kapalı, taş ve sopaları bulunan yaklaşık 200 kişinin cadde ve kavşağı trafiğe kapatarak, buralardaki resmi polis araçlarına ve çevredeki binalara zarar verdiği, bazı polis memurlarını yaraladığı ifade edilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.