1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Ağabeyinden çarpıcı 'Demirel' yorumu
Ağabeyinden çarpıcı 'Demirel' yorumu

Ağabeyinden çarpıcı 'Demirel' yorumu

Süleyman Demirel'in vefatının ardından açıklama yapan Bora Gezmiş, "Bugün ne kadar överlerse övsünler o üç gencin öldürülmesindeki günahını temizleyemezler." diyerek yaşadıklarını unutmalarının mümkün olmadığını söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel- Süleyman Demirel'in vefatının ardından yapılan çarpıcı açıklamalardan birisi de, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş'inabisi Bora Gezmiş'ten geldi. Ağabey Gezmiş, Demirel'in vefatına ilişkin açıklamasında 'Bize yapılanı unutmamız mümkün değildir' dedi.

"BİZE YAPILANI UNUTMAMIZ MüMKüN DEĞİL"

Sol haber sitesine konuşan Bora Gezmiş, Demirel hakkında "ölünün arkasından konuşmak bizim açımızdan iyi bir şey değildir ama bize yapılanı da unutmamız mümkün değildir. Bugün ne kadar överlerse övsünler o üç gencin öldürülmesindeki rolünü gizleyemezler, günahını temizleyemezler. Hayırla yadedemiyorum. Biz sağken de söyleyeceğimizi söyledik zaten." diye konuştu.

deniz-gezmisin-abisi-bora-gezmis.20150617155203.jpg

DEMİREL DENİZ GEZMİŞ'İN İDAMINA İLİŞKİN NE DEMİŞTİ?

9. Cumhurbaşkanı Demirel,Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının asılmasıyla ilgili görüşlerini de TBMM Komisyonu'na aktarmıştı. 

"O GüN HüKüMET DE BEN DEĞİLDİM"

Osmanlıyı örnek verip 'Osmanlı da kendi çocuklarını öldürüyordu' dediğine dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Demirel, Gezmiş ve arkadaşlarının idamına ilişkin sorumluluğun kendisine yıkılmasından da şikayetçi olarak "O tarihte milli irade mevcuttur. İdam kararları yargıtay, Meclis ve Cumhurbaşkanı'ndan geçmiştir. Kararı milli irade vermiştir. O milli irade de bütün milleti temsil ediyor. Bugünlerde her fırsatta 'meşruiyetin kaynağı' olarak gösterilen milli irade buraya gelince niye sayılmıyor. Ben o milli iradede, 276'da sadece 1'im. Asılsınlar diye propaganda da yapmadım. Keşke böyle olmasaydı ama o günün şartlarında öyle oldu maalesef ve yapılanlar kanuniydi. O gün hükümet de ben değildim. üstelik darbeden zarar görmüştüm. Halkın oylarıyla kurulan iktidar elimden alınmıştı. Şimdi bunun suçunu, günahını benim üstüme yıkmanın manası var mı? Bu demagoji değil mi?" diye konuşmuştu.

suleyman-demirelin-mezari.20150617155531.jpg 

DEMİREL, GEZMİŞ'İN İDAMI İçİN YAPILAN OYLAMADA BAKIN NE YAPMIŞ?

Dönemin tanıklarından Gazeteci Altan öymen, Hürriyet'te yer verilen açıklamalarına göre, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamının oylandığı Meclis oturumunda aldığı tutumu şöyle anlattı:

eniz-gezmis-.jpg
" DEMİREL ELİNİ İDAMA EVET İçİN KALDIRDIĞINDA..."

“6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz, Yusuf, Hüseyin’in idam kararları oylanıyordu. Süleyman Bey AP Grubu’nun en önünde oturuyordu. Elini 'idama evet' için kaldırdığında arkasına dönüp baktı, herkesin kaldırıp kaldırmadığını kontrol ediyordu. Sonra vakur bir ifadeyle önüne döndü. İdamlar kabul edilmişti. Deniz ve Yusuf da 25 yaşındaydı. Hüseyin ise 23’ündeydi...” 

İnternethaber

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.