1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Çift maske fazla koruma sağlıyor mu?
Çift maske fazla koruma sağlıyor mu?

Çift maske fazla koruma sağlıyor mu?

Japonya'da, dünyanın en hızlı süper bilgisayarının simülasyonları, bazı bilim insanlarının iddiasının aksine çift maskenin daha fazla koruma sağlamadığını gösterdi.

A+A-

Erzurum Güncel- ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), koronavirüse karşı enfeksiyon riskini azaltmak için iki maske takma tavsiyesinde bulundu.

1/ 6

Çift maske fazla koruma sağlıyor mu? - Resim: 2

Japonya'da ise, bilim insanlı yaptıkları simülasyonlarla, ABD'nin önerisinin bilimsel olarak kanıtlanmadığını savunuyor.

2/ 6

Çift maske fazla koruma sağlıyor mu? - Resim: 3

Riken ve Kobe Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, farklı türde ve kombinasyonlarda maske takan insanlardan virüs parçacıklarının akışını modellemek için Fugaku adlı dünyanın en hızlı süper bilgisayarı kullandı.


3/ 6

Çift maske fazla koruma sağlıyor mu? - Resim: 4

Tek cerrahi tip maskenin burun ve yüz etrafına sıkıca takıldığında partikülleri bloke etmede yüzde 85 etkili olduğu tespit edildi. Maske sayısı ikiye çıkarıldığında etkinlik oranının sadece yüzde 4 seviyesinde arttığı ortaya çıktı. Ancak iki maske ile hava direncinin arttığına dikkat çeken araştırmacılar, bunun daha fazla hava sızıntısına yol açabileceğini vurguladı.

4/ 6

Çift maske fazla koruma sağlıyor mu? - Resim: 5

Çalışmayı yöneten Makoto Tsubokura konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çift maske takmak, maskelerin performansını ciddi şekilde artırmıyor. İki maske taktığınızda performansları birbirine eklenmiyor" diye konuştu. Covid-19 salgını ile çalışmalar arttıkça, virüsün hava yoluyla yayıldığı ve maskelerin bulaşmayı kontrol etmede etkili olduğu konusunda bilimsel olarak fikir birliği oluştu. Genel olarak, profesyonel sınıf N95 ile FFP2 maskelerinin enfeksiyona karşı en iyi korumayı sağladığını biliniyor.

5/ 6

Çift maske fazla koruma sağlıyor mu? - Resim: 6

Fugaku, dünyanın en hızlı bilgisayarı

Fugaku süper bilgisayarı şu an dünyanın en hızlı bilgisayarı olarak biliniyor. Üst Performans LinPack (HPL) hız göstergeleri referans alınarak hazırlanan listede, Fugaku saniyede 442,010 teraflop hıza ulaşıyor.

Elektronik devi Fujitsu sponsorluğundaki Fugaku süper bilgisayarı, Kobe şehrindeki Rikagaku Araştırma Enstitüsünde (RIKEN) işletiliyor.

6/ 6

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.