1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Erken seçim için kritik
Erken seçim için kritik

Erken seçim için kritik

Erken seçim seçim hükümeti olmadan yapılabilir mi? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’a göre kasım ayından önce erken seçim yapılabilmesi için bir yol daha var...

A+A-

Erzurum Güncel- İNTERNETHABER.COM-7 Haziran seçimlerinin ardından koalisyonkonusunda 'umutların gitgide tükenmesi'ne yol açan parti çatışmaları sonrası gözler 'erken seçim'e çevrildi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesiyle başlayan 45 günlük anayasal süreçte hükümet kurulmazsa, yeniden seçime gidilebilecek en erken tarih 22 Kasım olarak görülüyor. 

SEçİM KASIMDAN öNCE YAPILABİLİR ...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'a göre, erken seçimin kasım ayından daha erken yapılabilmesi için 'bir yol daha var' İşte Şentop'un erken seçim yöntemi...


"AK PARTİ'NİN GEçİCİ HüKüMETİYLE SANDIĞA GİDİLEBİLİR"

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya erken seçim senaryolarına ilişkin bilgi verenAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a göre, Cumhurbaşkanı kararıyla gidilmediği için seçim hükümeti olmadan da seçim olası... AK Parti’nin geçici hükümetiyle sandığa gidilecek. 

mustafa-sentop.20150710102709.jpg
Sarıkaya bugünkü yazısında, 'sürecin seçime gittiğine inananlardan' diyerek nitelediği Şentop'un, 22 veya 29 Kasım tarihinden daha erken bir tarihte seçime gidilebileceğini anlattığı açıklamalarını şöyle aktardı:

“Hükümetin kurulmayacağı 45 günden önce anlaşılırsa, Cumhurbaşkanı yerine biz erken seçim teklifi veririz. Genel kurul kararıyla kasımdan önceki bir tarihte seçime götürürüz.”

Ancak bunun için de genel kurulda muhalefetten en azından birinin onayına da gerek duyuluyor; Sarıkaya'ya göre, alınabilmesi de bugün pek olası görülmüyor.

meclis.20150710102739.jpg

ERKEN SEçİM TAKVİMİ NASIL İŞLİYOR?

Anayasa'daki düzenlemeye göre, hükümeti kurma görevinin verilmesinin ardıdan gelen 45 günlük süre içinde hükümetin kurulması gerekiyor. Anayasa'da konulan 45 günlük süre içinde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı veya Meclis 'erken seçim' kararı alacak.

Eğer erken seçim kararı Cumhurbaşkanı tarafından verilmesi durumunda 90 gün sonra gelen ilk pazar günü Türkiye sandık başına gidecek. Bu takvime göre Türkiye erken seçim tarihi 22 Kasım olarak belirlenebilir.

KARARI MECLİS ALIRSA SüREç BAKIN NASIL İLERLEYECEK

Erken seçim kararını Cumhurbaşkanı değil de Meclis alırsa farklı bir takvim işletilecek. Meclis'in erken seçim kararı alırken aynı zamanda erken seçimin tarihini de belirleyecek. Meclis'in erken seçim kararı alması durumunda mevcut hükümet düşecek ve bakanlıkların partilerin sandalye sayısına göre dağıtıldığı yeni bir hükümet kurulacak. Bu hükümet erken seçime kadar idarenin başında olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.