1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurum'da sanal vurgun!
Erzurum'da sanal vurgun!

Erzurum'da sanal vurgun!

Türkiye'de yaşanan kripto para dolandırıcılığı vakalarına bir yenisi daha eklendi. Erzurum'da Bitcoin isimli sanal para yöntemi ile kazançlarından kâr payı elde edeceği vaadiyle onlarca kişi dolandırıldı.

A+A-

Erzurum Güncel- Türkiye’de yaşanan kripto para dolandırıcılığı vakalarına bir yenisi daha eklendi. Erzurum’da Bitcoin isimli sanal para yöntemi ile kazançlarından kâr payı elde edeceği vaadiyle onlarca kişi dolandırıldı. Milyonlarca lira dolandırıldıklarını iddia eden mağdurlar soluğu savcılıkta aldı.

 

Sanal para birimi olan Bitcoin’e yatırım yaparak para kazanacaklarını vadeden Tuba P. isimli kadının, Erzurum’da onlarca kişiyi mağdur ettiği iddia edildi. Mağdurların avukatının ulaştığı Tuba P. ise hesabındaki paraların hacklendiğini söyleyerek ortadan kayboldu.

 

İddiaya göre Tuba P., ortağı Seda K. aracılığı ile vatandaşlardan para topladı. 6 yıldır kurduğu saadet zinciri ile yatırım yaptıkları parayı değerlendirip kâr payı dağıtan Tuba P. son aldığı paraların geri ödemesini yapmadı. Tuba P’ye ulaşamayan yaklaşık 40 kişi, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek şikâyetçi oldu. Onlarca kişiden milyonlarca lira vurgun yaptığı öne sürülen Tuba P, ise hesabının hacklendiğini iddia ederek hiçbir ödeme yapmadan sırra kadem bastı.

 

 

Güvenerek 1 milyon 800 bin TL yatırdık

 

Çevresiyle birlikte 1 milyon 800 bin TL dolandırıldığını söyleyen M.N. isimli şahıs, “Eşimin iş yeri arkadaşı tarafından eşime teklif gelmiş. İnşaat malzemesi işi yapan ‘Tuba P. diye biri var, kendisi eski Refah Partili bir belediye başkanının gelini olur. Bu hanımefendi Seda K. ile birlikte ortak, ben annemin parasını bunlara verdim. Biz kârıyla birlikte aldık bir sıkıntı yok siz de isterseniz girip paranızı bu şekilde değerlendirin. Verdiğiniz paranın yüzde 10’unu vergi kesip kalanını size veriyormuş’ demiş. Eşim de bana anlattı, önce izin vermedim ısrarlı olunca kabul ettim. Arabamızı satarak 59 bin TL’yi Seda K. ile Tuba P.’ye verdik.  Bize 45 gün içinde 100 bin TL olarak ödeyeceklerini söyledi ama ödeme yapılmadı. Bize ‘tekrar paranızı katlayın daha çok kâr elde edersiniz’ dediler. Verecekleri 100 bin TL 180 bin TL’ye çıkar dediler. Bizi bu şekilde oyaladılar. Bu işi 6 senedir Erzurum’da yaptığını biliyoruz ve etrafımızda bu şekilde para kazananları gördüğümüz için güvendik. Bizim de çevremizdekilere önererek toplamda 1 milyon 800 bin TL ödeme yaptık. Bunun karşılığında bize 3 milyon TL ödeneceği söylendi” dedi.

 

Kredi çekmek için boşandılar

 

Kredi çekmek için eşinin kağıt üzerinde kendisinden boşandığını ancak daha sonra gerçekten ayrıldıklarını anlatan M.N., “Benim üzerimde icralık borçlarım olduğu için eşime de bana da kredi çıkmıyor. Eşim bunlara para yatırmak için kredi çekmek istemiş vermemişler. O da bana gelip ‘kağıt üzerinde boşanalım, ben kredi çekeceğim’ dedi. Kabul etmesem de dava açacağını söyledi ve biz boşandık. Önce kağıt üzerinde olan boşanma sonra gerçek oldu. Şimdi tamamen aramız bozuldu ve yuvam dağıldı. Biz Tuba P.’ye iki aydır ulaşamıyoruz. En son telefonla konuştuğumda ‘iki gün sonra paranızı yatıracağım’ dedi. Sonra ortadan kayboldu, hiçbir şekilde ulaşamadık. Biz inşaat malzemesi işi olduğunu biliyoruz, Bitcoinden haberimiz yok. Bizim paramızla iş yapıp kâr elde ederek bize ödeme yapacak sanıyoruz.  Çok uğraştıktan sonra oradan buradan bulduğunu söylediği 427 bin TL ödeme yaptı ama devamı gelmedi. Bizler banka üzerinden olduğu gibi elden de para verdik.” diye konuştu.

 

 

Kefil olduğu krediyi ödüyor

 

Arkadaşını önerdiği için onun çektiği krediye kefil olduğunu söyleyen M.E. ise, “Ben bir arkadaşım vesilesi ile tanıdığım Seda K. ile Tuba P.’ye para yatırdım. Bana Bitcoin ile paramın üstüne kâr koyarak ödeyeceklerini söylediler. Ben de güvenip 85 bin TL kredi çektim ve 20 bin TL de çevremden borç aldım. Ayrıca bir arkadaşım da bana güvenerek 54 bin TL kredi çekti ve ödeme yaptı. O krediye de ben kefil oldum. Ağustos ayında tüm paramızı yatıracağını söyledi, banka önünden fotoğraf çekip attı ama sonra ortadan kayboldu. Şimdi de kendisine ulaşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Hesabım hacklendi dedi

 

Tuba P.’nin paraların bulunduğu hesabın çalındığını iddia ettiğini belirten M.E., yetkililere seslenerek çare istedi. M.E., “Açıklama olarak kendi hesabının hacklendiğini ve parasının boşaltıldığını söylüyor ancak biz buna inanmıyoruz. Kendisi de savcılığa başvurduğunu sonucu beklememiz gerektiğini söyleyip duruyor. Ama para gittikten sonra ne sonuç çıkarsa çıksın anlamı yok. Ne malum kendi hesabına böyle bir oyun yapıp da parasını başka yere aktarmadığı? Biz dolandırıldığımıza inanıyoruz. Bir şekilde bu işin içine girdik. Adalete sesleniyorum. Lütfen bize yardım etsinler” dedi.

 

Dosyalar birleştirilmeli

 

Mağdurların avukatı Ahmet Ozan Öztürk ise yaklaşık 40 kişinin suç duyurusunda bulunduğunu ifade ederek, “ Zincirleme bir sistem söz konusu. İnsanlara güven vererek halka genişletilmiş. Söz konusu paralar ciddi miktarda. Tuba P, ortağının kendisini dolandırdığını söylüyor. Mahkemenin dosyaları birleştirmesini talep ediyoruz. Umarım kısa sürede mağdurların lehinde bir karar verilir” dedi.

 

Manolya BULUT/Pusula

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.