1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. ERZURUM'UN "makus talihi" değişiyor
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

ERZURUM'UN "makus talihi" değişiyor

A+A-

204 yatırımcı, 17 milyar yatırım tutarı ve 30 bin yeni istihdam...

 

Yıllardır kalkınma özlemi çeken Erzurum'un önüne tarihi bir fırsat çıktı: 

Bu kez şeytanın bacağını kıracağız...

,

Doğu ve Güneydoğu'da toplam 23 ili kapsayan Cazibe Merkezi Teşvik Paketi yatırımcının iştihanı kabarttı. Söz konusu yasa çerçevesinde, 23 ilde olduğu gibi Erzurum'da da talep patlaması yaşandı. Resmi rakamlara göre, Erzurum için toplam 204 firma yatırım talebinde bulundu. Bu firmaların içerisinde sanayi tesisi sayılabilecek yatırımlar da var, daha küçük işletmelerle de...

 

Son sözü KB söyleyecek 

 

Yasa gereği yatırım yapacak şirketler söz konusu yatırımlarını önceden Kalkınma Bankası'na bildirmiş olmaları gerekiyor. Kalkınma Bankası yatırım taleplerini tek tek değerlendirerek, içlerinden hangisinin rantabl olup olmadığını saptıyor. Erzurum'da yatırım yapmak için 204 firmanın olduğu biliniyor. Ancak bu firmaların hangisinin Kalkınma Bankası'ndan onay alıp almayacağı şimdilik meçhul. Zira, Kalkınma Bankası bu konudaki son sözünü henüz söylemiş değil.

 

Her proje onay alamayacak 

 

Yapılan başvurulara göre, Cazibe Merkezi çerçevesinde yasanın ön gördüğü son güne kadar, Erzurum için toplam 204 işletme yatırım talebinde bulundu. Bu başvuruları değerlendiren Kalkınma Bankası, ilgili yatırımlarının hepsine de onay verebileceği gibi bir kısmını yeterli de bulmayabilir. Kötü niyetli yatırımcıyı ciddi yatırımcıdan ayırmak üzere yapılan planlamaya göre, her yatırımcı doğru yatırımcı değildir ilkesi üzerinden hareket ediliyor.

 

Eski işletmeler de korunacak 

 

Cazibe Merkezi yasası çerçevesinde Erzurum için bugüne kadar yapılan tüm başvurular ince elenip sık dokunan bir sistemden geçerek, son sözü söyleyecek olan Kalkınma Bankası'na iletildi. Şayet bu yatırımların tamamı hayata geçerse Erzurum'da bir kaç yıl içinde hem istihdam alanında ciddi bir iyileşme yaşanacak, hem de şehrin üretim kapasitesi önemli ölçüde artmış olacak. Bu arada mevcut işletmelerin de ayakta kalabilmesi ve üretimlerini sürdürebilmesi için ilave düzenlemeler yapılacak.

 

Yeniden ayağa kalkma fırsatı 

 

1980'li yıllarda başlayıp 90'lı yıllarda hızlanan yenidünya düzeni ve ülke içindeki yeni yapılanma sonucunda, aralarında Erzurum'un da bulunduğu bir çok şehir, kalkınma hamlesinde yarış dışı kalan iller arasında oldu. Zaman içinde artan sermaye ve beyin göçü yüzünden Erzurum neredeyse iri bir köy oldu. Ne var ki bugün karşı karşıya kaldığımız bu yeni 

fırsat, yani Cazibe Merkezi yasası, Erzurum ve benzeri illere yeniden ayağa kalkma şansı tanıyor. Hükümet, Erzurum ve benzeri şehirlerin tarih içerisindeki eski günlerine tekrar dönmesi için hazırladığı yeni düzenleme ile yıllardır devam eden adaletsizliğe bir son vermek istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.