1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Gripten nasıl korunulur?
Gripten nasıl korunulur?

Gripten nasıl korunulur?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, gripten korunma yolları hakkında bilgi verdi.

A+A-

Erzurum Güncel- İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Grip kelimesi Fransızca’dan dilimize yerleşmiş. Paçavra anlamı taşıyormuş. Güzel bir benzetme bulmuşlar. Gerçek-Hakiki grip hastayı paçavraya çevirebilir. Bu nedenle basit tedbirlerle kendimizi ve çevremizi koruyalım. Madem her zaman bildiğimiz bir hastalıkta GRİP, neden aman “Domuz Gribi”, aman “Kuş Gribi”, VAY "H3N2" Gribidiyip panikliyoruz. Niye bütün dünya aynı anda hastalık kaosunu yaşıyor. Çünkü bu hastalık yani Grip, geçmişi felaketlerle, toplu ölümlerle dolu bir hastalık. 1918 ve 1919 lu yıllarda grip salgını tüm dünya da 20 milyon kişinin ölümüne sebep olmuş. Dünya tarihinin hastalık kaynaklı en büyük toplu ölümlerinden biridir. Hastalığı yapan virüslerin kendilerine has bir kabuk yapısı vardır. Bu yapı canlılıklarını sürdürmek için gereklidir. Aynı zamanda kabuk hastalık yapma yetenekleri de belirler. Ve bu virüsler her sene bu kabuklarını değiştirerek kendilerini yaşatırken, insanları ve diğer canlıları da hasta etmeye devam ederler. İşte bu yüzden her sene GRİP AŞI’ yeniden üretip o senenin kabuklarına göre bağışıklık sağlamak için önlem almaya çalışırız” dedi.
Gripten nasıl korunuruz?
Öncelikle sakınmak gerektiğini ifade eden Dr. Karagözoğlu, “Hasta olduğu bilinen insanlarla temastan sakınalım. Hastane veya hasta ziyaretlerinde mümkünse ağzı ve burunu kapatabilen maskeler kullanalım. . Ellerimizi bol su ve sabun kullanarak yıkayalım. Uykumuza ve beslenmemize dikkat edelim. Mevsim sebze ve meyvelerinden yiyelim. Aşı ile ilgili doktorlarımızın önerilerini dinleyelim. Aşı yaptırmamız gerekiyorsa sakınalım. Hastaysak; Aksırırken ve öksürürken ağzımızı kapatmalıyız. Bol su ve sabunla ellerimizi ve yüzümüzü yıkayalım. Verilen ilaçlar olursa düzenli alalım. Hasta olduğumuzu yakınlarımıza söyleyelim. Kişisel korunma tedbirlerinin tam alınmasını sağlayalım. İstirahat edelim. İşyerine giderek diğer sağlam insanlara hastalığı bulaştırmayalım” diye konuştu.
6 ile 23 ay arası bebeklerin, ileri yaşta olanlar (65 üstü) hastalık açısından daha büyük risklerin taşıdıklarını kaydeden Dr. Karagözoğlu, “Hastalığın bu yaşlarda başlaması kolay, geçmesi zordur. Ayrıca zatüree ve solunum yetmezliği açısından bu yaş grupları daha risklidir. Yapılan çalışmalar alerji öyküsü olanların diğer insanlarla eşit riske sahip olduklarını göstermiştir. Kimler GRİP Açısından Riskler taşıyor? Kalabalık ortamlarda bulunanlar yüksek risk altındadır. Yuvaya giden çocuklar, ilkokul öğrencileri, yaşlı ve bakım evi kalanlar ve çalışanlar, ileri yaştaki insanlar, kalp ve hipertansiyon hastaları, kronik akciğer hastalığı olanlar, hastanelerde sağlık personeli, Diyabeti olanlar (Şeker hastalığı), böbrek hastalığı olanlar, “Hemoglobinopatiler” denilen kan hastalığı grubundakiler, vücut bağışıklık sisteminde zayıflık yaratan hastalığı bulunanlar (İmmünolojik hastalıklar) GRİP geçirirken solunum yetmezliği ve ölüm açısından yüksek riskli gruplardır. “Bana bir GRİP ilacı verir misiniz?” GRİP hastalığının tanısının konduktan sonra tedavisi ancak doktor önerisiyle olur. Bunun içinde önce muayene ve gerektiğinde tetkiklerin yapılması gereklidir. GRİP ilacı diye satın alıp kullandığınız günlük ilaçlar GRİP hastalığını iyileştirmez. GRİP hastalığında ortaya çıkan şikayetleri hafifletebilir. Anti-Viral ilaçlar GRİP hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Ancak yüzde 100 iyilik hali beklentisi ile kullanılmaz. Her bedende cevap ayrı gelişebilir” açıklamalarında bulundu.
Bilimsel isimleri amantadin, rimantadin, zanamivir, oseltamivir olduğunu belirten Dr. Karagözoğlu, “İlk iki günde başlamak kaydıyla etkili olabilen ilaçlardır. Potansiyel etkisi herkeste aynı şekilde tam ve güvenilir değildir. Virüsler bu ilaçlara karşı çok çabuk direnç geliştirebilmektedirler. GRİP ilacı diye günlük hayatta bildiğimiz ilaçları nasıl kullanmalıyız? Nezle-Soğuk algınlığına “GRİP olduk.” Diyip Eczanelere ilaç için girmek doğru bir uygulama değildir. Özellikle GRİP ilacı denilerek ilaç almayalım. Doktorunuz tarafından bir ilaç önerilmediyse ilaç kullanmak anlamlı değildir. Buna rağmen bu gibi ilaçları kullanmak istiyorsanız. Mutlaka Doktorunuza siz danışın. Çünkü bu tip ilaçlar hiçte masum değildir. GRİP ilacı diye bilinen ilaçları kimler dikkatli kullanmalı? Hipertansiyon, ciddi kalp damar hastalığı bulunanlar, tiroid bezinin fazla çalışması, diyabet, astım bronşit, glokom, amfizem, kronik akciğer hastalığı, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları, prostat büyümesine bağlı idrar tutukluğu gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır. Karaciğer yetmezliği olanlar GRİP ilacı diye bilinen ilaçları kullanırken nelere dikkat etmeli? Karaciğer yetmezliği tanısı konulmuş olan hastalar bu tip ilaçları doktor bilgi ile kullanmalıdır. Karaciğerin çalışmaları bozulabilir. 12-48 saat içinde karaciğer enzimleri yükselebilir ve protrombin zamanı uzayabilir, ancak yan etkiler dozun alınmasından 1-6 gün sonrasına kadar görülmeyebilir. Kronik alkoliklerde, tedavi edici dozlardan sonra ağır karaciğer hasarı ortaya çıkabilir. Günlük toplam doz 2 gramın altında tutulmalıdır. GRİP ilacı olarak bilinen ilaçların başka yan etkisi var mı? İçerdikleri “Klorfeniramin maleat” maddesi dikkati azaltıp, uykuya meyili arttı” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.