1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Yıllardır yerinde sayan, Erzurum'daki o proje tasarruf tedbirlerine takıldı
Yıllardır yerinde sayan, Erzurum'daki o proje tasarruf tedbirlerine takıldı

Yıllardır yerinde sayan, Erzurum'daki o proje tasarruf tedbirlerine takıldı

Erzurum’da 9 yıl önce bugün dönemin Çevre Bakanı İdris Güllüce’nin katılımıyla temeli atılan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı’nda yer alan Türkiye’nin ilk biyolojik göletti, yıllar sonra hizmete açılacak

A+A-

Gazete Güncel- Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Park Projesi'nin temeli; 21 Mayıs 2015 yılında dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekilleri ile Üniversite rektörleri tarafından atılmıştı.

Erzurum Ilıca yolu Buz Hokeyi Salonu yanında inşa edilecek dev proje içerinde Kar Tanesi Eğitim Araştırma Merkezi, Astronomi Eğitim Araştırma Merkezi, Sayılar Eğitim Araştırma Merkezi, Deprem Eğitim Araştırma Merkezi, Böbrek ve Kalp Eğitim Araştırma Merkezi, Tarih Duvarı Eğitim Araştırma Merkezi ile Bilim Teknoloji ve Müze parkları, Olimpiyat Meydanları, oyun alanları, Yeşil Heykeller, Türkiye Bahçeleri ve Biyoçeşitlilik Parkı yer alacaktı. Ayrıca Doğa Parkı, etkinlik atölyeleri ve sınıflar, engelli eğitim merkezi, AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi’nin oluşturulacağı bir Eğitim Parkı, yüksek donanımlı bir Kongre ve Fuar Parkı, tüm dünya çocukları ve gençlerin yer alacağı Dünya Çocuk ve Gençlik Meclisi yapılacaktı.

Dünyanın en büyüğü olacak

Aradan geçen yıllar içerisinde ağır aksak ilerleyen proje tasarruf tedbirlerine takıldı. Bu kapsamda yalnızca Devlet Su İşleri 8’inci Bölge Müdürlüğü ile Erzurum Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa yaptığı gölet projesi, hayatiyete geçecek. 2025 yılına tamamlanması planlanan proje bitirildiğinde 97 bin metrekare alanıyla dünyanın en büyük biyolojik göleti olacak.

Müzeler başka bahara kaldı

Türkiye’nin ilk biyolojik göleti unvanını da taşıyan projede sona gelindi. DSİ 8’inci Bölge Müdürlüğü ekipleri bu yılın sonunda göletin yapımını sonlandıracak. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi de gölet içerisinde bisiklet yolu, kafe, sosyal tesis ve peyzaj düzenlemesini tamamlayacak. Ancak projede yer alan Kar Tanesi Eğitim Araştırma Merkezi, Astronomi Eğitim Araştırma Merkezi, Sayılar Eğitim Araştırma Merkezi, Deprem Eğitim Araştırma Merkezi, Böbrek ve Kalp Eğitim Araştırma Merkezi, Tarih Duvarı Eğitim Araştırma Merkezi ile Bilim Teknoloji ve Müze parkları gibi yatırımlar ise kamuda tasarruf tedbirlerine takıldı.

Gölet 2025’te açılacak

Dünyanın en büyük biyolojik göletinin şu anda 45 bin metrekareyle Özbekistan’da bulunduğunu belirten Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, “Erzurum’da yapılan biyolojik göletin alanı ise 97 bin metrekare olacak. Yani dünyanın en büyük biyolojik göleti olma unvanını taşıyacak. Türkiye’nin ise ilk biyolojik gölet projesinde sona geldik. Bu yıl DSİ 8’inci Bölge Müdürlüğü ekipleri kendilerine düşen kısmı tamamlayacak biz de Büyükşehir Belediyesi olarak gölet içerisinde yapılacak olan bisiklet yolu, kafe, sosyal tesis ve peyzaj düzenlemesi gibi çalışmaları tamamlayacağız. Erzurum’un 2025 yılı Turizm Başkenti seçilmesi nedeniyle de projeyi 2025 yılına hazır hale getireceğiz. Vatandaşımız önümüzdeki yıl göletin keyfini çıkarmaya başlayacak” dedi.

Tasarruf tedbirlerine takıldı

Biyolojij gölet projesinin içerisinde yer alan müzelerin ise önümüzdeki yıllarda yapılacağını kaydeden Aynalı, “Ancak projede Kar Tanesi Eğitim Araştırma Merkezi, Astronomi Eğitim Araştırma Merkezi, Sayılar Eğitim Araştırma Merkezi, Deprem Eğitim Araştırma Merkezi, Böbrek ve Kalp Eğitim Araştırma Merkezi, Tarih Duvarı Eğitim Araştırma Merkezi ile Bilim Teknoloji ve Müze parkları gibi yatırımlar da var. Bunlar şu an için maalesef askıya alındı. Kamuda tasarruf tedbirleri nedeniyle bu yatırımları hemen hayata geçiremeyeceğiz ancak göletin hizmete açılmasıyla belediye olarak hepsini önümüzdeki yıllarda tek tek hizmete sokacağız” diye konuştu.

Manolya BULUT - Pusula Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum