1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Dometesler kızarsın diye milyonlar harcamış, kaplıca suyunu kömürle ısıtmış!
Dometesler kızarsın diye milyonlar harcamış, kaplıca suyunu kömürle ısıtmış!

Dometesler kızarsın diye milyonlar harcamış, kaplıca suyunu kömürle ısıtmış!

Aziziye Belediyesi'nin 2022 yılında hizmete açtığı 'Jeotermal Sera'da üretim için gerekli olan termal su kömürle ısıtılmış. YRP'li Başkan Emrullah Akpınar, "Günde 3 ton kömür yakmışlar. Bu bir akıl tutulması. Sera milyonlarca lira zarar etmiş" dedi.

A+A-

Gazete Güncel-Aziziye Belediyesi'nde ortaya çıkan 'domates skandalı' Erzurum’un  gündemi oldu. AKP'li Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan’ın,  2022 yılında hizmete açtığı 'Jeotermal Sera'da üretilen domatesler için gerekli olan termal su milyonlarca lira karşılığında alınan kömürle ısıtılmış.

 

 

Belediyeye ait Ilıca Termal Tesisleri’nde  Basın Toplantısı düzenleyen YRP'li Başkan Emrullah Akpınar, "Günde 3 ton kömür yakmışlar. Bu bir akıl tutulması. Sera milyonlarca lira zarar etmiş" dedi.

 

“BUNU YAPAN MÜHENDİSE GÜLECEĞİM GELİYOR..”

 

Başkan Akpınar,  68 bin 251 nüfuslu Aziziye ilçe belediyesinin borcunun gün itibariyle 508 milyon 886 bin 670 lira olduğunu da açıkladı. Başkan Akpınar, yaptıkları inceleme sonrasında seranın Antalya iklim şartlarına göre kurulduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Yapılacak bir şey yok. Seranın bedeli şu an tahmin ediyorum 50 milyon. Bunu yapan mühendise güleceğim geliyor" dedi.

 

 

"SERA ŞU AN 10 MİLYON ZARAR EDİYOR"

 

Üniversiteden bilgi sahibi hocalarla serayı gezdiğini belirten YRP'li Başkan Emrullah Akpunar, “Gördük ki, karlılığı ya da sürdürülebilirliği yoktur. Sera şu an 10 milyon zarar ediyor. Nasıl bir eylem yapar, nasıl karlı bir hale getiririz diye ona bakıyoruz. Kömürle ısıtılması akıl tutulması. Günlük normal bir ısı derecesinde 3 ton, ısının 20’nin üzerine çıkmasıyla günde 4 ton kömür yanacak. Günlük 4 ton kömürün bedeli belli biz de oradan günlük 4 ton domates satacağız. Öbür giderleri hiç koymayalım bir de  bundan kar edeceğiz. Hiç öyle bir şey yok” diye konuştu.

 


 

SERA AKDENİZ İKLİMİNE GÖRE KURULMUŞ!

 

Yaptıkları inceleme sonrasında seranın Antalya iklim şartlarına göre kurulduğunu tespit ettiklerini kaydeden Başkan Akpunar, gazetecilere konu hakınnda şunları söyledi: "Yapılacak bir şey yok. Seranın bedeli şu an tahmin ediyorum 50 milyon. Bunu yapan mühendise güleceğim geliyor. Birinci ayda zaten durdurmuşlar serayı... Tohumu yurt dışından geliyor. Siz yazıyordunuz domates domates üfff… Bir yılda 160 ton domates almışlar yanan kömüre baktım orayı da söylemiyorum. Bırak 160’ı 600 ton domates alsa o kömürün parasını ödeyemez."

 

 

AÇILIŞINI VE İLK HASADINI BAKANLAR YAPMIŞTI

 

Aziziye Belediyesi’nin Temmuz 2022 yılında hizmete açtığı ‘Jeotermal Destekli Domates Seraları’nda ilk hasadı önceki Sağlık Bakanlarından Recep Akdağ ile dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yapmıştı. AKP'li Başkan Orhan, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Aziziye Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile Türkiye’nin en yüksek rakımda yetişen domateslerini kamuoyuna tanıtmıştı.

 

Yaklaşık 11 dönüm arazi üzerine kurulan termal serada eksi 30 derecede topraksız tarımla, hindistancevizi kabuğuna dikilen fideler ile  ayda 25, yılda 300 ton domates üretimi yapılması planlanıyordu. Aziziye Belediyesinin termal domatesleri 'Ilıca' markası ile kentteki Tarım Kredi Kooperatifleri Marketleri’nde de de satışa sunulmuştu.

 

Öte yandan,  termal serada domatesler kızarsın diye milyonlarca lira ödenerek alnan  kömürlerin ise deprem bölgesine 'yakacak yardımı' diye  faturalandırıldığı iddia edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum