1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Sahillere garson göçü
Sahillere garson göçü

Sahillere garson göçü

Turizm sezonuyla birlikte yaklaşık 2 milyon aşçı ve garson tatil bölgelerine akın etti. Büyükşehir esnafı personel bulamamaktan mağdur.

A+A-

Bodrum Söz/ Akşam gazetesinden Bülent Şanlıkan'ın haberinde Yaz mevsiminin gelmesiyle İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde- ki aşçı, garson ve komiler Akdeniz ve Ege'deki turizm merkezlerine göçtü. 45 bin lira maaşla ilan veren işletmeler çalıştıracak eleman bulamıyor.

Tatil sezonunun açılmasıyla turizm beldelerinde hareketlilik başladı. Bu bölgelerde hizmet sektöründe çalışacak eleman ihtiyacı olunca yüksek maaş teklifi ile İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük kentlerden garson, aşçı, komi göçü başladı. Ege ve Akdeniz'de yaz boyunca çalışıp yüksek maaş alıp para biriktirmeyi hedefleyen hizmet sektörü çalışanları kış aylarında yeniden İstanbul ve Ankara'ya dönüp buralarda işe giriyor. Garson göçü nedeniyle işletmeciler büyük sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.

2 MİLYON KİŞİ GİDİYOR

AKŞAM'a konuşan Gastronomi Şefler Federasyonu Başkanı Salih Güney, turizm sezonu öncesinde İstanbul'da hizmet sektöründe çalışan yaklaşık 2 milyon aşçı, garson ve şefin 1 milyonunun turizm bölgelerine mevsimlik göç ettiğini söyledi. Sultanahmet'te bir restoranın şefliğini yapan Güney, tecrübeli eleman bulmanın gittikçe güçleştiğini ifade etti. Büyük göç nedeniyle İstanbul'da personel açığının had safhaya ulaştığını belirten Güney, "Şu anda kalifiye eleman bulmak samanlıkta iğne aramaya benziyor. Sektör çok geniş. Otel şefleri, garsonlar, otel müdürleri, komiler, bulaşıkçılar kısacası hizmet sektörü ile ilgili tüm kesimler bulunuyor. İstanbul'da son dönemde çok sayıda garson aranıyor ilanları görüyoruz" diye konuştu.

MAĞDUR OLANLAR VAR

Uka Life Gastronomi Danışmanlık CEO Uğur Karabayır, mevsimlik garson ve aşçı göçünün işletmeleri mağdur ettiği kadar yüksek maaş vaadiyle giden personeli de mağdur ettiğini belirterek "Yaz sezonunun açılması ile birlikte kalifiye personel sıkıntıları yaşanıyor. 30 bin TL maaşla çalışan garson 60-70 bin TL maaş, kalacak yer gibi cazip tekliflerle turizm beldesine gidiyor. Ancak vadeliden ücretlerin verilmemesi ve kalacak yerlerin insani şartlar altında olması onları mağdur ediyor. Birçoğunun söylendiği gibi SGK'sı da tam yatmıyor" dedi.

İLANLAR PATLADI

Tatil beldelerine garson göçü olunca İstanbul'da 'aşçı, garson, komi' ilanlarında patlama yaşandı. Dönerciye 45 bin TL maaş, SGK + yemek ile garson arayan da var, tepsi taşımayı bilmesi yeterli, 25 bin TL maaş teklifi yapan da var.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.