1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Zam yağmuru damacana suyu da vurdu
Zam yağmuru damacana suyu da vurdu

Zam yağmuru damacana suyu da vurdu

Yüksek enflasyonun getirdiği zam yağmuru, 19 litrelik damacana suyunun fiyatını neredeyse ikiye katlayarak 100 lira seviyesine yükseltti.

A+A-

Gazete Güncel- Yüksek enflasyonla birlikte gelen ardı ardına zam dalgaları, dar gelirli ailelerin mutfak harcamalarını artırıyor. Özellikle 100 lirayı aşan fiyatlarla damacana suyu, bütçeyi zorlamaya başladı. Ambalaj maliyetlerindeki büyük artışlar, su fiyatlarındaki yükselişi tetikliyor. Büyükşehirlerde yaşayan aileler için temel bir ihtiyaç olan damacana suyunun fiyatı, bir yıl içinde neredeyse ikiye katlandı. Özellikle büyükşehirlerde şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılamaması ve yüksek ambalaj maliyetleri, 19 litrelik bir damacana suyunun fiyatını bazı markalarda 100 lira seviyesine çıkardı.

Zam yağmuru damacana suyu da vurdu: 1 bardak su yaklaşık 1 lira!

1 bardak suyun fiyatının 1 TL'ye çıktığı hesaplandığında, 19 litrelik bir damacanadan ortalama 95 bardak su elde edilebiliyor. Halk arasında yaygın olarak tercih edilen bir markanın fiyatı ise 99.90 TL seviyesine ulaşmış durumda. 2023 Mayıs'ta 74 lira olan bir markanın damacanası ise yüzde 29'luk bir zamla bir yılda 96 TL'ye yükseldi. Genel olarak sektördeki fiyat aralığı ise 85 lira ile 100 lira arasında değişiklik gösteriyor.

Su fiyatları aileleri zorluyor: 1 bardak su neredeyse 1 TL! - Ekonomi haberleri

AYDA 5 DAMACANA

Aylık ortalama 5 damacana suyun tüketilmesi durumunda, bir ailenin sadece içme suyu gideri 500 TL seviyesine ulaştı. Cam ambalajlı bir markaya ait 19 litrelik damacana suyun fiyatı 2022 sonunda 39.5 TL iken, 2023 başında yüzde 8.8'lik bir zamla 43 TL'ye yükseldi. Aynı markanın ürünü yıl içinde 48.5 TL'ye çıkarken, yıl sonunda ise 77 TL'yi geçti. Geçen yıl Mayıs ayında 48.5 TL olan 19 litrelik damacana su fiyatı, 2024 Mayıs ayında yüzde 95.8'lik bir zamla 95 TL'ye yükseldi.

Damacana su 100 TL'ye dayandı! - Başka Gazete

Ambalaj maliyetlerindeki artışın su fiyatlarına yansımasıyla birlikte, Türkiye'de ambalajlı su pazarı da hızla büyümeye devam ediyor. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği verilerine göre, Türkiye'de ambalajlı su pazarı hacmi 2023 yılında yaklaşık 10.7 milyar litreye ulaşırken, sektördeki toplam cironun ise yaklaşık 23.6 milyar TL'ye ulaştığı tahmin ediliyor. Kişi başı ambalajlı su tüketiminin 2023'te 61 litresi PET ve cam, 65 litresinin ise damacana olmak üzere toplamda 126 litre olduğu tahmin ediliyor.

Günboyu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.