1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Hayvanseverler dikkat! Son gün yaklaşıyor
Hayvanseverler dikkat! Son gün yaklaşıyor

Hayvanseverler dikkat! Son gün yaklaşıyor

Evcil hayvanlara mikroçip takılması zorunlu hale geliyor. Böylece hayvanların tüm bilgilerine ulaşılabilecek. Çip taktırmamanın cezası 10 bin lirayı buluyor. Köpek ve kediler için çip taktırma zorunluluğunun son tarihi farklı.

A+A-

Erzurum Güncel- Aşılarının takibini, kaybolduklarında sahiplerine kolayca ulaşılabilmeyi sağlayan mikroçip uygulaması, evcil hayvanların sokağa terk edilmelerinin de önüne geçiyor.

Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor. Uygulama ile Türkiye'deki evcil hayvanların sayısının da tespit edilmesi amaçlanıyor.

CEZASI 10 BİN LİRA!

Henüz evcil hayvanlarına çip yerleştirmeyenler ise 10 bin liraya kadar varan para cezaları ile karşılaşabilecek.

KEDİLER İÇİN BİR YIL, KÖPEKLER İÇİN SON 3 HAFTA

Evcil hayvanlara getirilen zorunlu deri altı mikroçip uygulamasında köpekler için tanınan sürenin bitmesine sayılı günler kala veterinerlerde yoğunluk yaşanıyor.

Hürriyet.com.tr'de yer alan habere göre,  Veteriner Hekim Tuğçe Yalçın uygulama ve kapsamı hakkında şu bilgileri verdi:

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, 2021 Ocak ayı itibariyle ilk olarak köpeklere mikroçip taktırma zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Yalçın, "Ocak ayından itibaren çip takılmamış herhangi bir köpek dostumuz tespit edildiğinde kişiler önce uyarılacak. Uyarılara rağmen köpeğe hala çip takılmadığı tespit edilirse kişi, cezai yaptırımlarla karşılaşacak’’ dedi.

İlk hedefin sahipli hayvanları kapsadığını da belirten Yalçın, "2022 Ocak ayından itibaren de kedi ve gelinciklere zorunluluk gelecek" dedi.
Uygulamanın amacına yönelik de konuşan Yalçın, Türkiye’deki hayvan popülasyonunun tam olarak bilinmediğini en başta da kedi ve köpeklere dair kesin bir sayı ifade edilemediğini söyledi.

Yalçın, gelen mikroçip uygulamasıyla bu rakamların kesinlik sağlayacağını belirtti. İnsanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçebilecek bazı hastalıklarının tespiti için de kolaylık sağlayacağını açıklayan Yalçın, en başta kuduz hastalığını örnek gösterdi.

Yalçın şunları söyledi: "Ülkemizde kuduz hâlâ görülen bir hastalık. Herhangi bir tedavisi bulunmadığı için de tespit ve ihbar edilmesi çok önemli. Mikroçip uygulaması, bu gibi hastalıklar için de bir takip programı oluşturuyor. Çipli bir hayvanın sağlık geçmişine ulaşılabileceği için herhangi bir ısırılma olayında vakaya anında müdahale imkânı sağlayacak"

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.