1. HABERLER

  2. EGE

  3. İlber Ortaylı: ''Türk milliyetçiliğini taşra milliyetçiliğine çevirdiler''
İlber Ortaylı: ''Türk milliyetçiliğini taşra milliyetçiliğine çevirdiler''

İlber Ortaylı: ''Türk milliyetçiliğini taşra milliyetçiliğine çevirdiler''

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk milliyetçiliğinin Nihal Atsız gibi laik isimlerden İslamcıların eline geçerek taşra milliyetçiliğine evrildiğini ve gelişim göstermesinin mümkün olmadığını söyledi.

A+A-

Erzurum Güncel- Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhuriyet'ten Selda Güneysu ve Mustafa Balbay'a konuştu. Türk milliyetçiliğinin Nihal Atsız, Orhan Şaik gibi laik yapıdaki kişilerin elinden çıktığını, daha sonra islamcılara kaydığını söyleyen Ortaylı,  Türk milliyetçiliğinin kasaba milliyetçiliğine evrildiğini söyledi.

Kasabaya mahkum olan milliyetçiliğin gelişmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Ortaylı, "Türk kasabası öncülüğü taa Evliya Çelebi devrindedir. Üretim gücü yok, tahsil müesseseleri kurumuş, 17’nci asırda kimse kasabada yetişememiş, okulların açılması 19’ncu asır..." dedi.

Ortaylı, "Bugün hâlâ aynı döngü mü?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Türkiye’de birtakım etnik gruplar çıkıyor. Bunlar eskiden çıkmamış kendini ihmal etmiş... Bana kalırsa bunların İslamlıkları da solculukları da tamamen bir örtü. Ortama uyuyorlar, milliyetçilik yapıyorlar. Bunun siyasi ayakta tartışmaları var... Sünni grubun içinde, laik geçinen grubun içinde etkileri var. Dinle alakaları yok, milliyetçilik yapıyorlar. Kimliklerin birbirini tanıyarak, saygı duyarak gelişeceği bir hareketin bugünkü ortamda gelişmesi mümkün değil. Çok zor..."

Cumhuriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.