1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Kazım Karabekir'in kitabı çıktı
Kazım Karabekir'in kitabı çıktı

Kazım Karabekir'in kitabı çıktı

Yapı Kredi Yayınları, ekim ayında 10 yeni kitap ile okurlarının karşısına çıktı

A+A-

Erzurum Güncel-

Yapı Kredi Yayınları, ekim ayında 10 yeni kitap ile okurlarının karşısına çıktı.




1- Victor Frankensteın'ın Vaka Defteri / Peter Ackroyd


Victor Frankenstein, Cenevreli, hali vakti yerinde bir ailenin oğludur.

Babasının bütün itirazlarına rağmen Oxford üniversitesi'nde okumak için Londra'ya gelir.

Burada tanıştığı şair Percy Bysshe Shelley'nin ateizm ve din üzerine düşüncelerinin de etkisiyle okuldan uzaklaşıp kendini deneylerine adar.

Frankenstein'ın deneylerinin amacı, elektrik akımının yardımıyla ölümü alt etmektir.

Yeni ölmüş genç bir tıp öğrencisinin bedenindeki "yaşamsal öz"ü yakalayarak onu yeniden hayata döndürdüğünde, bu zaferinin sonuçlarını kestiremeyecek kadar heyecanlanır.

Hayat verdiği bu canlının eylemlerinin ağırlığını taşımak zorunda kalacağını hesap etmemiştir.

Peter Ackroyd, her zamanki gibi Londra'nın 19. yüzyıldaki karanlık ve kasvetli havasını son derece canlı bir biçimde gözler önüne seriyor.

Victor Frankenstein'ın Vaka Defteri, Percy Bysshe Shelley'nin yanı sıra Lord Byron, John William Polidori, William Godwin, Mary Shelley ve Samuel Taylor Coleridge gibi, dönemin önde gelen edebiyatçıları ve düşünürlerini de daha yakından tanıma fırsatı sunuyor.

çeviren: Duygu Akın
Sayfa: 284
Fiyat: 20 TL

2- Hücre / Charles Den Tex

Hollanda'nın bol ödüllü polisiye yazarı den Tex'in, çok yakından tanıdığı iş ve bilişim dünyasına yönelttiği eleştirel ve ironik bakış da romanı özgün kılan unsurlardan.

Başarılı bir iletişim uzmanı olan Michael Bellicher bir randevuya yetişmeye çalışırken önündeki arabanın boş yolda kaza yaptığına tanık olur. Polisin yalnızca tanıklığına başvuracağını zannederken gözaltına alınır. Hiç satın almadığı, varlığından bile habersiz olduğu bir arabayla bir yayaya çarpıp ölümüne sebebiyet vermekten suçlanmaktadır.

üstelik adına bankadan yüklü miktarda kredi de çekilmiştir. Anlaşılan birileri internet üzerinden Bellicher'in kimlik bilgilerini çalmış ve satmıştır. Tanık olduğu kazanın kaza olmadığı, kurbanın meclis göçmen komisyonu başkanı olduğu anlaşılınca işler iyice sarpa sarar. Bellicher kendini istihbarat servisinin, peşini bırakmayan kimi tehlikeli adamların ve gizemli üç kardeşin yer aldığı bir kâbus senaryosunun içinde bulur.

çeviren: Lale Şimşek
Sayfa: 376
Fiyat: 21 TL

3- Argol Şatosu/ Julien Gracq

Argol Şatosu'nda, Fransız sürrealist yazar Julien Gracq'ın 1937 yılında yazdığı ilk romanıdır.

Argol'ün efendisi Albert, arkadaşı, suçortağı, kara meleği Herminien, kadın, beden simgesi Heide arasındaki ilişkiler, gerçek ilişkilerin yansımasıdır. çevreleri karanlık, içine girilemez, içinden çıkılamaz ormanla çevrilidir ama çok yakında da okyanus vardır.

Dehşetin büyüsü ve kötülük eğilimin yoğun çekiciliğiyle bir an için gözlerini yumdu. Gözlerini açtığında, ağaç perdesi suyun altında yırtıldı ve su yüzeyinin altında sakin sakin yürüyen Herminien'ın yansıyan görüntüsü sonsuza dek yasaklanmış bu evrenin ters yüzünden çıkarak kendisine doğru geldi. Bir anda, Albert'in yüreğindeki tüm kanın çekilmesine neden olan coşku ve dehşet kargaşası içinde bir saatin on kez çaldığı net olarak duyuldu.

çeviren: Ayşe Eziler Kınan
Sayfa: 92
Fiyat: 8 TL

4- Bahar İsyancıdır  / Onat Kutlar

Bahar İsyancıdır, Onat Kutlar'ın unutulmaz yapıtlarından: Şiirle öyküden mürekkep denemeler...

Ve işte yine eylül. Geleceğin duvarı önünde duruyorum, kaygılı, sabırsız.

üstümden küçük kuşku tohumları karışmış altın renkli polenler uçuşuyor. Bir türlü bastıramıyorum yüreğimdeki ozanın sesini: "Bahar isyancıdır..."

Yaşadığımız şu karabasan, bir gerçeğin yansımasından başka bir şey değilse, ölümsüz gençlik ve bahar düşlerimiz nedir? Gerçek değil mi onlar? İstersen şimdi yalnız bunu düşünelim ve bekleyelim yarını. Yarın her zaman güzeldir.

Sayfa: 76
Fiyat: 7 TL

5- çalıcı Mehterler / Mehmet Ali Sanlıkol

Son otuz yıl içerisinde mehter müziğine dâir yapılmış yayınların çoğu 50'li 60'lı yıllardaki yayınları tekrar etmiştir. Bundan dolayı dünyadaki en uzun ömürlü imparatorluklardan birinin belki de en mühim teşkilâtı olan Osmanlı Mehterhanesi, hâlen en az çalışılmış konulardan biridir.

Evliyâ çelebi'nin çalıcı mehterler şeklinde hitap ettiği müzisyenler bu teşkilâtın sadece bir parçasını teşkil etmişlerdir. 20. yüzyılda problemli bir yeniden yapılanma dönemi yaşamış tek mehterler ise çalıcı mehterlerdir.

Mehmet Ali Sanlıkol buradaki ayrıntılı incelemesinde çalıcı mehterler hakkındaki çeşitli kaynakları Osmanlı İmparatorluğunun geniş kültürel dünyasının içerisinde değerlendirip çalıcı mehterlere dâir yeni birtakım görüşler sunarken bu kitabın ve kitaba eşlik eden CD'nin Osmanlı/Türk müziğinde yeni arayışlar içinde olan müzisyenlere de bir ilham kaynağı olmasını hedeflemektedir.

Sayfa: 128
Fiyat: 22 TL

6- Birinci Dünya Savaşı Anıları / Kâzım Karabekir

Doğu Cephesi komutanıyken Kurtuluş Savaşı'nın ilk zaferini kazanan, ilk anlaşmasını imzalayan ve "Şark Fatihi" olarak anılan Karabekir bu döneme ait bildiklerini 'İstiklâl Harbimiz' adlı eserde topladı.

Yayım süreci başlı başına bir kitap konusu olan bu önemli eserin dışında Kâzım Karabekir, Birinci Dünya Savaşı'nda çanakkale, Irak ve Kafkas cephelerinde önemli görevlerde bulunurken de yaşadıklarını kaydetti.

Bu anılardan oluşan "Cihan Harbine Neden Girdik", "Cihan Harbine Nasıl Girdik", "Erzincan ve Erzurum'un Kurtuluşu", "Sarıkamış, Kars ve ötesi" kitaplarının yanı sıra bu yeni basımda bugüne kadar hiç yayımlanmamış "Irak Cephesi" de yer almaktadır.

Cihan Harbine Neden Girdik?
Cihan Harbine Nasıl Girdik?
Cihan Harbini Nasıl İdare Ettik:
Irak Cephesi
Erzincan ve Erzurum'un Kurtuluşu
Sarıkamış, Kars ve ötesi  
Sayfa: 944
Fiyat: 65 TL

7- Ağaçlar ülkesine Yolculuk  / J.M.G. Le Clézio

1994 yılında, "Yaşayan En Büyük Fransız Yazar" seçilen Le Clézio'dan  çocuklar için küçük ama çok anlamlı bir kitap: Ağaçlar ülkesine Yolculuk.

Yedi sekiz yaşından beri sürekli yazan ve hayatı yolculuklarla geçen Le Clézio'nun 23 yaşındayken yayımlanan ilk kitabı ödül aldı. Diğer ödüller bunu izledi. 2008 yılında Nobel Edebiyat ödülü sahibi oldu.

1963-1975 yılları arasındaki döneminde, çağdaşları Georges Perec ve Michel Butor gibi, biçimsel bazı olanaklardan yararlanma arzusuyla delilik, dil, yazın temalarıyla uğraşan romanlar ve denemeler yazdı. Yenilikçi ve asi bir yazar olarak nitelendi; bu nedenle Gilles Deleuze ve Michel Foucault'nun hayranlık duyduğu bir isim oldu.

70'lerin sonlarına doğru tarzında bir değişiklik meydana geldi. Daha dingin, sade ve açık bir dil kullanmaya başladı; çocukluk, azınlık ve yolculuk temaları öne çıktı. Kitapları büyük bir okur kitlesine kavuştu.

Le Clézio, Ağaçlar ülkesine Yolculuk'ta, çocukları doğanın kendi sesini duymaya çağırıyor. Ağaçların gördüklerini, dinlediklerini, konuştuklarını; onların hikâyelerini dinlemek için, onlarla dostluk etmek gerektiğini anlatıyor.  Ağaçlar ülkesine Yolculuk ormanın derinliklerine doğru yolculuğa çıkan bir çocuğun ağaçlarla tanışıp dost olmasının hikâyesi.

çeviren: Orçun Türkay  
Sayfa: 40
Fiyat: 7 TL

8- Pembe Maymun Pepe  / Carlo Collodi

Pinokyo'nun yazarı Carlo Collodi'nin YKY'den yeni bir kitabı daha yayımlandı: Pembe Maymun Pepe.

Kardeşlerine hiç mi hiç benzemeyen Pembe Maymun Pepe haylazlığı ve oburluğuyla ünlüdür. Tabii bir de başına çeşitli belalar açan merakıyla…

önce orman sakinlerini kızdırır, güzelim kuyruğunu kaybeder. İşte aksilikler böyle başlar. Nehre düşüp balık gibi avlanır, sonra kendisinden insan gibi davranmasını isteyen Alfredo ile dost olup ona tutamayacağı sözler verir; ardından kötü adamların eline düşer, derken kurtulup imparator olur… Başına gelmedik kalmaz.

çocukların sevgilisi olacak Pempe Maymun Pepe'yi Filiz özdem çevirdi, Emine Bora resimledi.

çeviren: Filiz özdem
Sayfa: 120
Fiyat: 14 TL

9- Kent Kırgını-Toplu Şiirler(1960-2010)  / Eray Canberk

İnceden inceye örülmüş şiirlerin, az ve öz yazan şairidir Eray Canberk.

Bir çocuk büyütür içinde ve şiirdir büyüyen dizelerinde.

Büyür çocuk, büyür gülümseyişler, büyür acılar, büyür dünya, büyür her şey, şiir olup akar önümüze; kuytu, durgun suların taraklı ebrusudur bu...

Sayfa: 200
Fiyat: 17 TL

10- Sincabın Sakladığı Sözcükler / Peter Laugesen

Peter Laugesen, Haiku'dan görsel şiire, beat'den gerçeküstüye bütün damarlarında dolaşıyor şiirin. Ve hepsini kendi özgün diline dönüştürüyor.

Sincabın Sakladığı Sözcükler, Peter Laugesen'in seçme şiirlerinden oluşuyor.

çağdaş Danimarka şiirinin özgün temsilcilerinden olan Laugesen'in şiir kitapları alışılmamış türden yapısal görünümleriyle anarşist bir yaklaşımın örneğini sergiliyor ve şiiri bütün olarak ele alındığında bir günce niteliği taşıyor.

Yaşamın akışı içinde şairin kendi yaşantılarından, gözlemlerinden, okuduklarından, düşündüklerinden kaynaklanan, şiir biçiminde bir günce...

1960'ların sonlarından bu yana 55 şiir kitabı yayınlanan Laugesen'e 1992'de Danimarka Akademisi Büyük ödülü verilmiş ve kendisi 1997'de akademi üyeliğine seçilmiştir.

çeviren: Murat Alpar
Sayfa: 164
Fiyat: 10 TL
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.