1. HABERLER

  2. DOĞU ANADOLU

  3. KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK YOK OLMASIN
KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK YOK OLMASIN

KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK YOK OLMASIN

Anadolu’ya özgü kırmızı benekli alabalık türünün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. CHP’li Mahmut Tanal ile 21 milletvekili arkadaşı, “Kırmızı benekli alabalık yol olmasın” diyerek Meclis’e araştırma önergesi verdi.

A+A-

Erzurum Güncel- CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal ile 21 milletvekili arkadaşı, Anadolu'ya özgü kırmızı benekli alabalık türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının sebeplerinin araştırılması, kırmızı benekli alabalığın korunması, çoğaltılması bakımından alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
 

KIRMIZI BENEKLİ ALABALIKLARI ZEHİRLİYORLAR
Önergenin gerekçesinde, adını üzerindeki benek ve şekillerden alan; dağalası, dağ alabalığı olarak da bilinen kırmızı benekli alabalığın neslinin hızla tükendiğine dikkat çekildi. Anadolu'ya özgü endemik bir tür olan kırmızı benekli alabalıkların, içme suyu kalitesindeki soğuk ve temiz sularda yaşadığının hatırlatıldığı gerekçede, “Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinde derelerde bulunan kırmızı benekli alabalıklar, aşırı, bilinçsiz ve yanlış avcılığın kurbanı olmaktadır. Özellikle bazı yerlerde zehirli bitkilerle, kimyasallarla kırmızı benekli alabalık avlama alışkanlığı, daha doğrusu zehirli katliam yöntemi yaygındır. Suya bırakılan zehir sonucu yavrularına kadar tüm kırmızı benekli alabalıklar telef olmaktadır. Yine su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, suların kirlenmesi, heyelan ve sel, ekonomik değeri bir hayli yüksek olan kırmızı benekli alabalıkların geleceğini tehdit etmektedir. Tüm bunlara kırmızı benekli alabalığın şifa kaynağı olarak görülmesi gibi yanlış inanışlar da eklenince; endemik balık türümüz, nesli tükenme tehlikesiyle iyice karşılaşmış bulunuyor” denildi.

YOK OLMASINA SEYİRCİ KALMAMALIYIZ
Kırmızı benekli alabalığın yok olmasına seyirci kalınmaması gerektiğinin vurgulandığı gerekçede, kırmızı benekli alabalık türünün tamamen tükenmesinin sadece Türkiye için değil, tüm dünya için de büyük bir kayıp olacağının altı çizildi. Gerekçede, başta Erzurum’un Karayazı ilçesine bağlı Karaağıl köyü olmak üzere Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz ile diğer bölgelerde kırmızı benekli alabalıkların yaşam alanlarının saptanarak, uygun çoğaltma yöntemlerinin tespiti, endemik türün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının sebeplerinin belirlenmesi ve kırmızı benekli alabalıkların geleceğinin güvence altına alınması için neler yapılabileceği konusunda Meclis Araştırması açılmasının elzem olduğu ifade edildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.