1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Korona virüste herkesi üzen haber
Korona virüste herkesi üzen haber

Korona virüste herkesi üzen haber

Buğdacı, korona virüsün mutasyona uğrayan halinin aşılardan kaçabileceğini ve bu nedenle yeni aşı çalışmalarına ihtiyaç doğabileceğini ifade etti. Buğdacı, virüsün yeni halinin de bulaşmaya devam edeceğinin altını çizdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Uzun bir süreden bu yana dünyayı derinden etkileyen korona virüs salgını, başta ülkemiz olmak üzere dünya genelinde insan sağlığında olumsuzluklar oluşturmaya devam ediyor. Virüste aşı haberlerinin gelmesi her ne kadar sevince neden olsa da mutasyon haberleri de üzüntülere neden oldu. 

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, gerek Güney Afrika, gerekse İngiltere orijinli mutasyona uğrayan korana virüslerinin, aşıların etkinliğini teorik olarak azaltma riski nedeniyle, daha detaylı araştırılmaları gerektiğini belirterek, "Mutasyonlu virüsün yayılmasının sınırlanması da son derece önemli. Yayılımın engellenmemesi halinde Kovid-19'un Afrika mutasyonu küresel risk taşıyor" ifadelerini kullandı.

"AŞIDAN KAÇMA YETENEĞİNE SAHİP"

Güney Afrika'da 18 Aralık 2020'de bildirilen varyantın İngiltere'dekinden farklı olduğunu BELİRTEN Buğdacı, yeni virüsün aşıdan kaçma yeteneği de olduğunu kaydederek, "Güney Afrika'da özellikle hızlı yayılan ve varyant 501Y.V2 olarak adlandırılan bir yeni tip korona bildirildi. Bu varyantların aşıların etkinliğini teorik olarak azaltma riski nedeniyle, daha detaylı araştırılmaları gerekir. Bu açıdan mutasyonlu virüsün yayılmasının sınırlanması da son derece önemli. Yayılımın engellenmemesi halinde Kovid-19'un mutasyonu hali küresel risk taşıyor. Virüsü etkisiz hale getiren antikorlara maruz bırakılan virüslerin 3 ay içinde kaçabilmeyi başardığı deneysel olarak gösterildi. Bu da mutasyona uğrayan virüsün aşıdan kaçma (escape) becerisine sahip olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Dünyada şu ana kadar en yüksek sayıda aşının Amerika Birleşik Devletleri'nde ve İngiltere'de uygulandığını hatırlatan Buğdacı, "İsrail'de ise sayı az olsa da toplumun yüzde 15'i aşılandı. Her üç ülkede de yeni vaka artış kontrol edilemedi ve artış eğilimi sürmektedir. Ancak toplumun yüzde 60'ı aşı veya hastalığa maruz kaldıktan sonra aşının başarısını değerlendirme imkanı bulacağız. Virüsün daha hızlı yayılma eğilimi de erken iyilik halini baskılayabilir" değerlendirmesini yaptı.

Mutasyonların yeniden bulaşma riskini ve yeni aşı ihtiyacını beraberinde getirebileceğine işaret eden Buğdacı, bu risk nedeniyle Afrika kaynaklı virüsün kaygıları arttırdığını söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.