1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Koronavirüs pandemisinde toz aşı ve hap umudu
Koronavirüs pandemisinde toz aşı ve hap umudu

Koronavirüs pandemisinde toz aşı ve hap umudu

Bilim insanları, 'toz aşı' olarak nitelendiren inhalerler (astım tedavisinde kullanılan solunum cihazı) ve haplar da de dahil olmak üzere, aşının daha kolay erişimi için çeşitli yollar arıyor.

A+A-

Erzurum Güncel- İnhalerlerin ezber bozduğu ve saklama ile kullanımda kolaylıklar sağladığı belirtilirken aşı tedarikinde Afrika ülkelerinde yaşanan sorunları da ortadan kaldıracağı düşünülüyor.

Şu anda koronavirüs salgınına karşı koruma yalnızca enjeksiyon yöntemiyle sağlanabiliyor. Ancak gelecekte aşıların yerine inhalerler (astım tedavisinde de kullanılan solunum cihazları) ve hatta haplar da alabilir.

İsveç'in en büyük bilim parklarından biri olan Medicon Köyü'ndeki bir laboratuvarda kimyager Ingemo Andersson, yarım kibrit kutusu büyüklüğünde küçük, plastik bir inhaler tutuyor.

Andersson'un ekibi bu küçük ürünün, koronavirüs için verilen mücadelede, tüm dünyada insanların aşıların toz hallerini evlerinde dahi alabilmelerini umuyor.

Genellikle astım hastaları için inhaler yapan söz konusu Iconovo şirketinin CEO'su Johan Waborg, "Üretimi kolay ve gerçekten ucuz" diyerek çalışmalarını anlatıyor ve şöyle devam ediyor:

"Sadece kapağını çıkarıyorsunuz ve aşınız aktif hale geliyor. Ardından ağzınıza koyup, derip bir nefes alıyorsunuz."

Ingemo Andersson, aşı inhaleri ile birlikte.

Iconovo, koronavirüse karşı Stockholm'de kuru-toz aşı geliştiren bir immünoloji (bağışıklıkbilimi) araştırma kuruluşu ISR ile işbirliği yapıyor.

Bu çalışmalarda, üretilmiş koronavirüs virüs proteinlerini kullanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.