1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Kurulduğu günden sonra biriken kamu borcunu ödedi
Kurulduğu günden sonra biriken kamu borcunu ödedi

Kurulduğu günden sonra biriken kamu borcunu ödedi

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, belediyenin kuruluşundan sonra sürekli biriken ve 148 milyon liraya yaklaşan SSK ve Maliye borçlarını ödeyerek belediyenin tarihine geçti.

A+A-

Erzurum Güncel-  Türkiye'de belediyeler arasında en borçlu 6. belediye sıralamasına giren Yakutiye, devlete borcunu sıfırlayan ilk belediye oldu. Belediye Başkanı Ali Korkut, Yakutiye Belediyesi'nin toplam borcunun 147 milyon 759 bin lirayı bulduğunu belirterek, "SSK 86,6 milyon, Maliye borcu ise 61.2 milyon liraydı. Türkiye genelinde devlete borcu kalmayan bir belediye olduk. Şimdi daha güçlüyüz" dedi. 
Erzurum Yakutiye İlçe Belediyesi1994 yılında kuruldu. 2009 yılında ise yasayla Kazımkarabekir, Dumlu, Dadaşköy belediyelerinin Yakutiye Belediyesinde birleştirilmesiyle Yakutiye, İlçe Belediyesi statüsüne kavuştu. 4 belediyenin kuruluş tarihlerinden itibaren biriken maliye ve ssk borçları ve personelleri de Yakutiye İlçe Belediyesine devrolundu. Yakutiye İlçe Belediyesi ölçeğine göre 832 personeliyle en fazla personele sahip belediye olurken, kamu borcu yüküyle Türkiye genelinde en borçlu 6. belediye sıralamasıyla listeye girmişti.
Ali Korkut, adeta devrim yaptı
Yakutiye Belediye Başkanlığına Mart 2009 seçilen Ali Korkut, belediyecilikte devrim niteliğinde büyük başarılara imza attı. Gazeteciler ile restorasyon ve çevre düzenlemesini gerçekleştirdiği İstanbulkapı'da kahvaltıda bir araya gelen Ali Korkut, belediyecilik tarihine geçecek gelişmeleri basın mensuplarıyla paylaştı. Ali Korkut, "Göreve başladığım zaman 832 personeli, Türkiye geleninde kamu borcuyla 6. sırada olan belediye devralmıştım. 2010 yılında Başbakan Yardımcımız Recep Akdağ, eski bakanımız Efkan Ala, dönem milletvekillerimiz ve teşkilatlarımızın desteğiyle, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın destek ve olurlarıyla fazla personelimizi 660 kişi olarak kamuya aktardık. Bir ilk başarırken, belediyenin sırtından büyük bir yükü kaldırmıştık ve halka hizmetin yolunu da açmış olduk" ifadelerini kullandı.
Yakutiye'nin tarihine geçti
Ali Korkut, seçildiği günden itibaren maliye ve ssk'ya cari borçların düzenli ödendiğini hatırlatarak "Ancak toplu olarak devraldığımız borçlarımız duruyordu. Merkezi idare payımızdan yüzde 40 oranında her ay bu borç için kesinti yapılıyordu. Belediyenin önünü açmak, daha büyük işler yapabilmek için Yakutiye'nin personel yükünden kurtuluşu gibi, borç yükünden de kurtulması gerekiyordu. Yaptığımız çalışmalar ile çok şükür 147. 8 milyon lirayı bulan SSK ve Maliye borcumuzu bugün itibariyle ödemiş bulunuyoruz. SSK borcu 86,6 milyon, Maliye borcu ise 61.2 milyon lira olan borcumuzu çok şükür ödeyerek belediyemizin sırtındaki en büyük yükü kaldırmış olduk. SSK ve Maliye ile olan borç ilişkimizin ödenmesi sürecinde Maliye Bakanlığı sürecinde Bakan Yardımcımız Cengiz Yavilioğlu beye, SSK borcunun ödenmesi sürecinde Orhan Yeğin beye destek ve katkıları için de ayrıca teşekkür ediyorum. Arsa ve dükkanların takasıyla devlete olan borçlarımızın tamamından kurtardık" dedi.
Belediyenin önü tamamen açıldı
Ali Korkut, kamuya olan borçların ödenmesi ile Yakutiye Belediyesini önünün tamamen açıldığını belirtti. Ali Korkut, "AB programları çerçevesinde proje yapıyorsunuz, sizden borçunuzun olmadığına dair yazı isteniyor. Payınızdan sürekli kesinti yapılıyor, ama borcunuz bitmiyor. Birde belediye arsalarınız var, satacaksınız veya geçmişte satılmış üzerine inşaat yapılmış, ruhsat verilecek vesair resmi işlemleri var. İşlem yapacaksınız bir bakıyorsunuz arsa üzerinde maliye veya ssk haczi bulunuyor. Eliniz kolunuz bağlanıyor. Böylece yüzlerce arsa veya yüzlerce binada benzer sorunlardan dolayı oluşan sorunlar kalkmış olu. Borç yükünü sırtından atan bir belediye, halka hizmet noktasında daha farklı işlere imza atabilecek" şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.