1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. Kütüphanede görme engelliler için özel bölüm
Kütüphanede görme engelliler için özel bölüm

Kütüphanede görme engelliler için özel bölüm

Görme engelliler için de özel tasarım bilgisayarlardan raflara kadar her türlü...

A+A-

Erzurum Güncel- 1 milyon kitap kapasitesi ile Türkiyenin en büyük kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Erzurum İl Halk Kütüphanesinde, görme engelliler için de özel tasarım bilgisayarlardan raflara kadar her türlü donanımın olduğu bölüm hazırlanarak engellilerin okuma hizmetine açıldı. 10 Bin metre kare alan üzerine yapılan ve 9 bin metre kare kapalı alanı olan İsmail Saib Sencer İl Halk Kütüphanesi, başta görme engelli okuyucuları olmak üzere tüm engelli bireyler içinde okuma hizmeti sunmaya başladı. 

 

 

KÜTÜPHANEDE ENGELLİLİER İÇİN ÇOK ÖZEL ALAN

 

 

Erzurum İl Halk Kütüphanesinde bu kapsamda engelliler içinde özel bir alan oluşturuldu. Kütüphane, engelli kullanıcılar için ayrılmış bölümüde bulunan;   bilgisayar, büyüteç, okuyucu ve özel kaynaklarla hizmet vermeye başladığını duyurdu. Görme engelliler için özel ayarlanan bilgisayar, ekran okuma programı yüklenen bir bilgisayar oluyor. Görme engelliler için ekran okuma programı, bilgisayarın ekranındaki yazıları okuyan, ekranda olan bitenlerle ilgili bilgiler veren, bilgisayarda olabilecek her konuyla görmeyeni haberdar eden JAWS programı haklı bir üne sahip. 

 

 

ENGELLİ BİREYE  ÇALIŞMAK İÇİN YETERİNCE FERAH BİR ALAN 

 

 

Focus Blue Braille Display rahatlık ve kolay kullanım için özel dizayn edilmiştir. Doğal el hareketleriyle belgeler içinde çabukça hareket edebilme ve daha fazla verimlilik imkanı sağlar. Belgeleri ve elektronik postaları okuyabilir, çizelge ve grafiklerle çalışabilir, internette eşsiz bir hız ve verimlilikte dolaşabilirsiniz.Gelişmiş dolanım özellikleri sayesinde elleriniz, kabartma yazı ekranı üzerinde daha az hareket edecek. Tüm tuşlar kişiye özel olarak ve özel fonksiyonlar için tekrar konfigüre edilebilmektedir. Topaz masaüstü video büyütücü cihazı; Topaz ‘ın kamerası masadan 8.25 inç (yaklaşık 21 cm) uzaktadır. Bu da engelli bireye  çalışmak için yeterince ferah bir alan sağlar. Cihazı kullanarak küçük bir vidayı sıkmak, dikiş yapmak, iğneden iplik geçirmek gibi incelik isteyen işleri rahatlıkla yerine getirebilirsiniz.

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK VE KONFORLU KÜTÜPHANESİ

 

 

Erzurum İsmail Saib Sencer İl Halk Kütüphanesi, Türkiye’de sadece beş ilde yapılacak olan 1 Milyon Doküman kapasiteli merkez kütüphane projesinden biri olma özelliğini taşıyor.  Atatürk Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne 40 bin metrekare bir alanı tahsis etmiş ve kütüphane projesi bu alana konuşlandırılmıştır. Alan yeni AVM’nin karşısı tohum ıslah bahçesi diye bilinen mevkidedir. Erzurum Valiliği Koordinesinde, YİKOB tarafından projelendirilen kütüphane ihale edilerek, 2018 Ağustos sonunda yapımı başlamıştır. 2019 Ekim ayında bitirilmiştir. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren okuyucu kabul etmeye başlamıştır. Alan itibariyle Bakanlığa bağlı Türkiye'nin en büyük Kütüphanesidir. Bu kütüphane tamamen dijital olup, 9750 metre kare  kapalı alanı ile bölgemizin ve ülkemizin önemli bilim merkezlerinden biridir. Yeni İl Halk Kütüphanesinde, oyun alanları, çalışma salonları bireysel çalışma salonları, atölyeler,sinema salonu,konferans salonu,bilgisayar salonu ve öğrencilerin yeme,içme gibi ihtiyaçlarını gidermek için kantin bulunuyor. Yeni yapılan İl Halk Kütüphanesine, yapılan istişare sonucunda İsmail Saib Sencer ismi verildi. 1873 yılında Erzurum’da doğan İsmail Saib Sencer, Modern kütüphaneciliğin mimarı, dünyanın en büyük kütüphanecisi, 6 yabancı dil bilen ve 1940 yılında vefat ettiğinde 4 devlet başkanı tarafından taziye dileklerinde bulunulan bir iism olarak tanınıyor. Sencer’e modern dizgi mimarı, ayaklı kütüphane “canlı bibliyografya”, ”Fihrist-i Ulum” denilirdi. Birçok İlim adamına ilham kaynağı olan bu güne kadar hiçbir yerde ismi verilmemiş olan İsmail Saib Sencer‘in ismi yeni yapılan İl Halk Kütüphanesine verilerek Erzurum’un kendisine vefası gösterilmiş olundu. 

Sinan Aydın / Radarhaber.com

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.