1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Mehmet Emin Öz’e soruyorum…
Mehmet Emin Öz’e soruyorum…

Mehmet Emin Öz’e soruyorum…

Tarım arazileri eskiden Ak Partililer tarafından yağmalandı. En değerli tarım arazisi ETÜ'ye tepside sunuldu. Şimdi Bazı AK partililer hobi bahçesi yerine villa yapıyor. Olayın sıkı takipçisi Onur Sağsöz'den sonra, Mehmet Şener'de konuyu köşesine taşıdı.

A+A-

Erzurum Güncel- İşte o çok konuşulacak yazı...

Kimsenin “hobi”siyle de “fobi”siyle de alıp veremediğimiz yok da, lâkin bu mesele artık maksadını aştı. Hakkını teslim edelim, en başından beri bu işi “dert edinen” ve yazan tek gazeteci Erzurum Ajans’ta Onur Sağsöz oldu… 

O gündem oluşturdu, meselenin hangi boyutlara ulaştığını o duyurdu kamuoyuna… “Hobi bahçeleri” Aziziye ve Yakutiye bölgesinde sayıları yüzü bulan şu gecekondular. Denilir ki, “Amerika’da çok iyi bir avukatın varsa hele de beyazsan ve nüfuzlu biriysen cinayet suçundan az bir cezayla yırtabilirsin. Fakat aynı Amerika’da eğer devletten vergi kaçırırsan Beyaz Saray bile seni kurtaramaz.” 

Ülkemizde de öteden beri tarım ve orman yasaları çok sert, ödünsüz ve tevil’sizdir. Hele ormandan izinsiz bir ağacı kes de gör bak ki başına neler geliyor. Aynı şey tarım arazisi için de geçerlidir. Yazlık gecekonduların yeni adı hobi bahçeleri oldu. Tarım arazisi olduğu için iskân ruhsatı verilmiyor ya, bazı uyanıklar da, “Efendim benimki tamamen hobi, toprakla, çimenle uğraşmak istiyorum. Maksadım bina yapmak değil” demek suretiyle, o sevimsiz yapıları dikiyorlar! 

90’lı yıllarda Amerika’da pek bir moda olan ve özellikle zenginlerin başlıca oyuncağı durumuna gelen hani şu hobi bahçeleri… Bizde birkaç yıllık bir geçmişi var, kimi arkadaşlar manavdan aldıkları hormonlu sebze ve meyveye başkaldırarak, aktarlardan aldığı hormonlu tohumlarla aklınca kendi “doğal” domatesini, biberini ve hıyarını yetiştirmeye çalışıyor! Yani düpedüz bir palavra… Onur Sağsöz, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz’ün Güven Uşun’a yaptığı açıklamayı sütununa taşımış. Bu vesileyle öğreniyoruz ki AK Parti İl Başkanı Öz, tarım arazisine yapılan bu çirkinliğe şiddetle karşı çıkıyor ve “O barakaların tamamı yıkılacak” diyor. 

Mehmet Emin Öz’ün, tarım ve hayvancılık konusunda nasıl canla başla bir mücadele verdiğine yakından tanık olan biriyim. Pasin ve Daphan ovalarının yeniden eski tarım günlerine dönmesi için Başkan Erdoğan’dan destek istedi ve nihayet bu önemli meseleyi hükümet gündemine sokmayı başardı. 

Öz kararlı görünüyor, izinsiz yapıların alayı yıkılacak… 

İyi de birader… 

O bahçeler, bir gecede o tarlara kondurulmadı ki… Sayın başkan… O gün neredeydiniz? 

Diyebilirsiniz ki “Allah aşkınıza Erzurum’da tarım mı kaldı ki tarım arazisini korumaya çalışıyorsunuz?” 

Kısmen haklısınız, ama kabul edelim ki son yıllarda gerek Vali Okay Memiş, gerek Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, gerek AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz ve gerekse bizzat Tarım Müdürü Osman Akar’ın kişisel çabalarıyla Erzurum’da yeniden tarıma dönüş yolunda çok ciddi mesafeler alınmaya başlandı. 

Aynı şey hayvancılık için de geçerli… 

Hobi bahçelerine dönecek olursak… 

Birader, toprağa ve tarıma olan alakanıza saygı duyuyoruz da… Kabul edin sizin “hobi bahçesi” namı ile yaptığınız o gecekondular da, bahçeden çok birer yazlık… Biliyoruz, Erzurum’da temayüz etmiş burjuva bir sınıf yok. 

Son zamanlarda (nasıl oluyorsa artık) kısa zamanda köşe olan yeni yetme yarı köylü yarı şehirli tipler türedi. Milyon dolarlık ciplerinin plakaları bile Erzurum trafiğine kayıtlı olmayan bu lümpenler, hobi bahçesi yapıyoruz diye tarlanın ortasına her biri birbirinden çirkin yapılar diktiler. 

Niyedir bilinmez, bu hususta Tarım Müdürlüğü de Valilik de ayak sürüyor, yeni yetme lümpenlerin gecekondularına dokunmuyor! Gerçi hükümet kati bir tutum sergiledi, yazılar bile yazıldı, talimatlar verildi, hepsi yıkılacak… İnsanların toprakla uğraşması, ekip biçmesi, kendi yiyeceği ürünü kendinin yetiştirmesi kadar alkışlanacak bir durum yoktur. Fakat bu arkadaşların derdi tam olarak bu değil, yani çiftle çiftlikle uğraşmak gibi bir muratları yok… Onlar, adına “hobi bahçesi” denilen o gecekonduları çaktırmadan kendileri için birer yazlığa çevirmişler o kadar… Bekleyip göreceğiz, mademki iktidar partisinin il başkanı da bu topa girdi, demek ki bu hamur daha çok su kaldıracak. Dürüst olalım, kimse kimseyi kandırmasın… Hobi bahçelerinde önce bu şehirde öyle katliamlar yapıldı ki… Misal… Vaktiyle bu şehirde yine tarım arazi olan tarlaların üzerine bir AK Parti milletvekili ve o günkü AK parti il başkanı ortaklaşa ve hem de harcanan paranın tamamının devletten alınması kaydıyla öğrenci yurdu kurdular. Söyler misiniz kim itiraz etti, hangi ehli vicdan ayağa kalktı? Biri öldü gitti, öteki siyasetten uzaklaştı… Lakin o yurt ki çatır çatır çalışıyor, öğrencisi olmasa da devlet o patronlara tomar tomar para ödüyor. On yıl da ödeyecek, sözleşme böyle… Siz hâlâ “hobi bahçeleri” diyorsunuz. Beyim biraz akıllı olun, bu memlekette hobi namına o kadar çok dümen döndürüldü ki haberin yok… Bekleyip göreceğiz, bakalım ki Mehmet Emin Öz’e, kimlerden tepki yağacak. Anlaşılan şu ki o hobi bahçelerini artık kimse görmezden gelemez, sökülecekler. 

Sayın Öz’e sormak isterim:Geçmişte bu memlekette öyle vahim hatalar yapıldı ki,onların toplum sinesinde açtıkları yaralar nasıl kapanacak?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum