1. HABERLER

  2. EGE

  3. Mehmetçik'e DOMUZ ETİ yedirdiler
Mehmetçik'e DOMUZ ETİ yedirdiler

Mehmetçik'e DOMUZ ETİ yedirdiler

Yapılan testlerde Mehmetçik'e at ve domuz eti yedirildiği ortaya çıktı...

A+A-

Erzurum Güncel-

Edirne'nin Keşan ilçesinde 2'nci Kolordu Komutanlığı'na bağlı 4'üncü Mekanize Piyade Tugayı'nda vatanî görevini yapan Mehmetçik'e içinde domuz ve at etinin olduğu ürünlerin yedirildiği ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre "Keşanlı Ali" markalı tost çeşitleri, hamburger, kebap, sandviçler ve köfteler Tugay Komutanlığı'na bağlı B Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı laboratuvarlarında incelendi. Yapılan analizler sonrası hazırlanan rapor, 14 Haziran 2011'de üst komutanlıklara gönderildi. Buna rağmen ürünlerin askeriye içinde satılması engellenmedi.

Rapora göre, askerî alım şartnamelerinde ürünlerin bazılarında yüzde yüz dana eti, bazılarında ise yüzde 80 dana-yüzde 20 tavuk eti olması gerekiyordu. Ancak laboratuvar sonuçları, ürünlerde domuz ve at etinin bulunduğunu gösterdi. Türk Gıda Kodeksi'ne de aykırı bu durum, iki kez numune alınarak ve ürünlerin orijinali de test edilerek doğrulandı. Sonuçlar, Hekim Binbaşı H.Semih Eken imzasıyla raporlaştırıldı. Veteriner hekimliğin yaklaşık 5 ay önce hazırladığı raporlar ve analiz sonuçları Korg. Raif Akbaş'ın komutanlığını yaptığı 2'nci Kolordu Komutanlığı'na iletildi. Etlerin tüketildiği askerî birliklerin başında bulunan 4'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğg. Yıldırım Alel de, yiyeceklerin muhtevasıyla ilgili birkaç kez uyarıldı. Ancak herhangi bir işlem yapılmadı. Suçlamaların merkezinde yer alan firma, rakip şirketin sabotajıyla karşı karşıya olduğunu savunuyor. Kendi yaptırdıkları analizlerde iddia edilen bulgulara rastlanmadığını, bununla ilgili raporların ellerinde bulunduğunu ileri sürüyor.



Uzman veteriner hekim besin hijyeni ve tetkik uzmanı Yüzbaşı Mustafa Savaşçı ve biyolog tahlil uzmanı sivil memur Sertaç Atalay imzalı 6 Haziran 2011'de Tugay'a gönderilen raporda, ürünün muhtevasında domuz, at, hindi ve tavuk eti tespit edildiği belirtiliyor. Yüklenici firma ile yapılan sözleşmede ürünlerde yüzde yüz dana eti olması gerekirken sandviç ve İnegöl köftenin içerisinde tavuk eti olduğu vurgulanıyor. Raporda domuz ve at eti tespitleri şu şekilde ifade ediliyor: "4'üncü Mekanize Piyade Tugayı 1'inci Hudut Tabur Komutanlığı'nca ilgili (a) yazı ile erbaş/er gazinosunda satışa sunulmakta olan "Keşanlı Ali" markalı karışık tost, Ayvalık tost, hamburger, Adana ,sandviç ve İnegöl köfte ürünleri analiz yaptırılmak üzere komutanlığımıza gönderilmiştir.

Komutanlığımız laboratuvarlarında yapılan analizler neticesinde; Ayvalık ve karışık tost numunesi içerisindeki sucukta domuz ürünü, hamburger numunesi içerisindeki köftede at ürünü tespit edilmiştir. Söz konusu ürünlerden tekrar numune istenmesi üzerine 1'inci Hudut Tabur Komutanlığı'nca ilgili (b) yazısı ile söz konusu ürünlerden numune alınarak tekrar analize gönderilmiş ve yapılan analizler neticesinde bir önceki laboratuvar bulguları doğrulanmıştır. Domuz ve at ürünü tespit edilen ürünlerin yapımında kullanılan sucuk ve hamburger köftesinin orijinalleri istenmiş ve yapılan analizler önceki laboratuvar bulgularını doğrulamıştır. Adana sandviç ve İnegöl köftede kullanılan et ürünlerinin 1'inci Hudut Tabur Komutanlığı ile yüklenici firma arasında yapılan sözleşme gereği yüzde yüz dana eti olması gerekirken, söz konusu ürünlerde tavuk eti tespit edilmiştir. 2'nci Kolordu Komutanlığı sorumluluk bölgesinde söz konusu marka ürünlerinin satıldığı askerî birlik ve kurumlarının bilgilendirilerek gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim."

Firma: İddialar, rakip firmanın oyunu


Aguşlar Gıda adı altında üretilen 'Keşanlı Ali' markasının sahibi Ali Aguş ise söz konusu iddiaların sabotaj olduğunu, Egeliler isimli rakip firmanın bir oyunu olduğunu söylüyor. Aguş, B Tipi Gıda Kontrol Müfreze Komutanlığı'nın ihbarı üzerine Alo 174 şikâyet hattı ile ilgili Keşan Kaymakamlığı İlçe Tarım Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ani baskın yapıldığını ve firmadan alınan örneklerde iddia edildiği gibi domuz ve at etine rastlanmadığını belirtiyor. Kendisinin et ve et ürünleri üretmediğini, başka firmalardan sucuk ve köfte aldığını, bu olayın ortaya çıkması üzerine önceki firma ile anlaşmasını feshettiğini savunuyor. 2'nci Kolordu'ya bağlı birliklere hâlâ ürün vermeye devam ettiğini belirten Aguş, söz konusu iddiaların iftira olduğunu söylüyor.

Firmanın satış ve pazarlama müdürü emekli subay Tamer Koçyiğit, söz konusu numuneleri Bursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsü'ne gönderdiklerini vurguluyor. Bu laboratuvarda da yapılan incelemelerde iddia edildiği gibi bulguya rastlanmadığına dair ellerinde raporun olduğunu savunuyor. (Zaman)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.