1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Novavax şirketi koronavirüs aşısı için insan testlerine başladı
Novavax şirketi koronavirüs aşısı için insan testlerine başladı

Novavax şirketi koronavirüs aşısı için insan testlerine başladı

Novavax şirketi, insan denekleri üzerinde ilk kez yeni bir koronavirüs aşısını test etmeye başladı. Öte yandan çalışmaları Bill Gates tarafından fonlanması, şüpheye neden oldu.

A+A-

Erzurum Güncel- Avustralya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen bir aşının insanlar üzerindeki deney süreci başladı.

Merkezi ABD'de bulunan biyoteknoloji şirketi Novavax'ın Araştırma Müdürü Dr. Gregory Glenn, video konferans yoluyla düzenlediği toplantıda, aşı denemesinin ilk aşamasının Avustralya'da birkaç gönüllüyle başlandığını açıkladı.

İlk aşama kapsamında, "NVX-CoV2373" adı verilen aşının toplamda 131 gönüllüye yapılacağını söyleyen Glenn, bu aşamada aşının güvenliğinin test edileceğini ve etkilerinin gözlemleneceğini ifade etti.

Glenn, Novavax'ın bu yıl en az 100 milyon, 2021'de de 1,5 milyar doz üretebileceğini belirtti.

Novavax'tan yapılan açıklamada da Avustralya'nın Melbourne ve Brisbane kentlerinde yapılan aşı denemelerinden temmuzda sonuç alınmasının beklendiği kaydedildi.

İkinci aşamanın farklı ülkelerde binlerce katılımcıyla temmuzdan sonra yapılması bekleniyor.

BİLL GATES'TEN 388 MİLYON DOLAR

ABD’de faaliyet gösteren biyoteknoloji firması Novavax, Microsoft kurucusu Bill Gates’ten koronavirüs (Covid-19) aşısı için 388 milyon dolar yatırım aldı. Novavax, yatırımdan sonra aşı için insan testlerine başlayacaklarını açıkladı.

ABD biyoteknoloji firması Novavax yaptığı açıklamada, insanlar üzerinde yeni bir koronavirüs aşısını test etmeye başladıklarını, Microsoft kurucusu Bill Gates tarafından kurulan bir organizasyondan büyük bir yatırım alarak aşının birinci aşama klinik çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

GATES GÜVENİLİR Mİ?

Yıllar boyunca servetini özellikle Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla bir dizi benzer sağlık girişimi için kullanan Gates'in, 'yararsız tüketicilerin nüfus azaltımı' için yaptığı çalışmalar tepkilere neden oldu.

Novavax çalışmalarının arkasında yine Gates'in olduğu haberi, sosyal medyada yine tepkilere neden oldu. Bazı sosyal medya kullanıcıları projeye güvenilmemesi konusunda uyarılarda bulunarak, 'Gates'i aşının ilk kobayı' olmaya çağırdı.

Novavax, koronavirüs aşılaması için klinik denemeler başlatan ilk ABD biyoteknoloji firması değil. Massachusettsli merkezli Moderna da mart ayında insan testlerini gerçekleştirdi ve olumlu sonuçlar elde edildiğini bildirdi.

Şu anda dünya üzerinde en az 5 aşı çalışması süratle devam ederken, salgında ölenlerin sayısı 346 bini aştı. Küresel vaka sayısı 5,5 milyonu, iyileşenlerin sayısı ise 2,23 milyonu geçmiş durumda. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.