1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Org. Başbuğ tutuklandı
Org. Başbuğ tutuklandı

Org. Başbuğ tutuklandı

Genelkurmay eski Başkanı Org. Başbuğ tutuklandı

A+A-

Erzurums Güncel- Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Genelkurmay Başkanı sivil bir savcı karşısında “şüpheli” olarak ifade verdi. 7 saatlik sorgu sonunda savcı, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’u ‘örgüt yöneticiliği ve darbeye teşebbüs’ten tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmişti. Mahkemeye çıkan Başbuğ için tutuklama kararı çıktı

Damla Güler - Bülent AYDOĞDU / VATAN İSTİHBARAT



özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanması
istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ tutuklandı.

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesinde, soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız tarafından "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alındıktan sonra tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza
Mahkemesine sevk edilen Başbuğ’un işlemleri tamamlandı.
Mahkeme, emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutuklanmasına karar verdi.

Başbuğ, 7 saat süren savcılık sorgusunun ardından, TCK’nın 314/1. maddesi gereğince "örgüt yöneticiliği" ve 312/1. maddesi gereğince de "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini
yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilmişti.


İnternet Andıcı davası ile birleştirilen İrtica ile Mücadele Eylem Planı davalarının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Aralık’ta yapılan son duruşmada, sanık ifadelerinde sıkça adı geçen Genelkurmay eski Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ hakkında “gereğinin takdir ve ifası” için özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazmıştı. Başsavcılık jet hızıyla 2 Ocak 2012’de soruşturma açılmasına karar verdi. İki günde soruşturma kararı alan savcılık, adliyeye gelmesi için Başbuğ’a tebligat gönderdi.

Bir ilk gerçekleşti
İlker Başbuğ adliye'de
Foto galeri için tıklayın


Tebligatın ulaşmasının ardından emekli Orgeneral Başbuğ, dün adliyeye gelerek ifade verdi. Böylece Cumhuriyet tarihinde ilk kez eski bir Genelkurmay Başkanı sivil bir savcı karşısında “şüpheli” sıfatıyla ifade vermiş oldu. Başbuğ, tebligatta yazılı ifade saati olan 13.30’da Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. üç sivil araçla adliyeye gelen Başbuğ’un aracını, 4 sivil koruma arabanın yanında koşarak korudu.

Selam verip içeri girdi

Araçtan avukatı ile birlikte inen emekli Org. Başbuğ kapıda kendisini bekleyen Merkez Komutanlığı’nda görevli iki askerle tokalaştıktan sonra basın mensuplarına ve kapıda bekleyen polislere başıyla selam vererek içeri girdi. Başbuğ, soruşturmayı yürüten Savcı Cihan Kansız’a yaklaşık 7 saat ifade verdi. Savcı sorgunun sonunda eski G.Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’u ‘örgüt yöneticiliği’ ve ‘darbeye teşebbüs’ten tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti.

Sanıklar Başbuğ’u istedi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “İnternet Andıcı” davasıyla birleştirilen “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasının sanıkları, İnternet Andıcı isimli belgenin dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un talimatı ve bilgisi dahilinde hazırlanan resmi bir belge olduğunu öne sürmüştü. Davanın tutuklu sanıklarından Org. Hasan Iğsız, Korg. Mehmet Eröz ve Albay Dursun çiçek, andıcın yasal olduğunu ve Başbuğ’un talimatıyla hazırlandığını savunmuş, Başbuğ’un tanık olarak ifade vermesini istemişlerdi. İnternet andıcı davasının ek klasörlerinde yer alan “Sn.K’a arz” başlıklı bir belgenin ise, İnternet Andıcı isimli belgenin Başbuğ’a sunulduğunun kanıtı olduğu iddia edilmişti.

‘İfade versin’ demişti, şimdi onu savunuyor

Davanın tutuklu sanığı Korgeneral Mehmet Eröz’ün avukatı İlkay Sezer, mahkemeye verdiği dilekçede Başbuğ’un tanık olarak dinlenmesini talep etmişti. Avukat Sezer, dün ifade vermeye gelen Başbuğ’un da avukatlığını üstlendi.

Asker ve polisle yoğun güvenlik

Başbuğ’un adliyeye gelişinden önce geniş güvenlik önlemi alındı. Adliye çevresinde görevli polisler, etten duvar örerken polisin yanı sıra askerler de konuşlandırıldı. Merkez Komutanlığı yetkilileri Başbuğ’u adliye kapısında karşıladı. Bir ambulans hazır bekletildi.


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.