1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Orta Doğu'da barışı öldürmek için mükemmel zamanlama
Orta Doğu'da barışı öldürmek için mükemmel zamanlama

Orta Doğu'da barışı öldürmek için mükemmel zamanlama

ABD Başkanı Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına gelen tepkilerin bir süre sonra geçeceğini düşünüyor olabilir. Ancak Orta Doğu bütün senaryolara açık bir coğrafya.

A+A-

Erzurum Güncel- ABD Başkanı Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına gelen tepkilerin bir süre sonra geçeceğini düşünüyor olabilir. Ancak Orta Doğu bütün senaryolara açık bir coğrafya. Gazeteci Fehim Taştekin bu kararın nedenlerini ve olası sonuçlarını analiz etti.

ABD Başkanı Donald Trump dünya kamuoyunun önemli bir kısmını karşısına alarak Tel Aviv'deki Amerikan büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karar verdi.

Aslında Trump seleflerinin yerine getirmekten kaçındığı ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti sayan yasayı hayata geçirmiş oldu. Kongre'den 1995'te geçen yasanın uygulaması, her altı, ayda bir başkanın imzaladığı feragatnameyle erteleniyordu.

Önceki Başkan Barack Obama da 2008'de Yahudi kuruluşu AIPAC'taki konuşmasında "Kudüs, İsrail'in başkenti olarak kalacaktır ve bölünmeden kalmalıdır" demişti.

Başkanların yasayı dondurmalarının nedeni Amerikan çıkarlarının tehlikeye gireceği, Arap-İslam dünyasıyla ilişkilerin bozulacağı ve barış sürecinin sekteye uğrayacağına yönelik kaygılardı.

OLASI SONUÇLAR NE OLABİLİR?

Trump'ın ziyadesiyle kışkırtıcı olan böyle bir adımı atmasında elbette "Önce Amerika" sloganıyla ABD'nin klasik dış ilişkilerdeki yerini umursamayan 'sıra dışı liderlik' anlayışının payı var.

Fakat kendi Dışişleri ve Savunma Bakanlarının da karşı çıktığı bu adımın sıra dışı liderliğin ötesinde 'delilik' ya da 'çılgınlığa' tekabül eden tarafları var.Mynet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.