1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Tavuk kasapta iniyor, markette direniyor
Tavuk kasapta iniyor, markette direniyor

Tavuk kasapta iniyor, markette direniyor

İhracat yasağının geldiği 1 Mayıs'tan bu yana tavuk fiyatları kasaplarda kısmen gerilerken, marketler aynı kaldı. Kasaplar, “Tavuğu 10 piyasa oyuncusu değil, biz parçalarsak fiyat 40 lira daha düşer” diyor.

A+A-

Gazete Güncel- Beyaz ete 1 Mayıs'ta getirilen ihracat yasağı fiyatları kasaplarda kısmen de olsa geri çekerken, marketlerde yansıması sınırlı kaldı. Kasaplar, fiyatların daha da düşmesi için çözümün kendilerinde saklı olduğunu söylüyor. Temsilciler, 2016'da kasaplara getirilen parçalama yasağı nedeniyle piyasa oyuncusu 10 firmanın kazançlı çıktığını belirterek, parçalamadan kg başına 30-40 liralık kâr elde edildiğini savunuyor. 1 Mayıs'ta getirilen beyaz et ihracatı yasağının fiyatlara yansımadığına işaret eden Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, "Türkiye'de biz kasaplar olarak tavukçuların emrindeyiz. Sektörü 10 tane tavukçu domine ediyor ve istekleri gibi yönetiyorlar" dedi.

KIRMIZI ET DÜŞTÜ

Yardımcı, "Eskiden bütün tavuğu biz parçalıyor, paketliyorduk. Kolunu, kanadını, budunu, göğsünü ayrı ayrı satıyorduk. Söz konusu ücrette vatandaşın cebinde kalıyordu. Şu anda parçalama tavuktan vatandaşın cebinden kg başına 30-40 lira alıp bu firmalara veriyoruz. Uygulama ilk geldiğinde önce 3-5 liralık bir fark koydular. Daha sonra bu miktarı artırdılar" diye konuştu. Yeniden parçalama taleplerinin kendilerine verilmesi için bakanlığa talepte bulunduklarını söyleyen Yardımcı, "Kırmızı ette fiyat düştü, biz kıymada 50'şer lira fiyat düşürdük. Karkasta 30-20 liralık bir fiyat düştü, biz 50 lira düşürdük" dedi.

PARÇALARSAK UCUZLAR

'İhracat durdu değil mi? Peki fiyatlar neden düşmedi' diye soran Yardımcı, "Bir tek bütün tavukta 3 lira fiyat düştü. Diğerlerinde ise 1'er, 2'şer lira. Parçalamadan 30-40 lira kazandıkları için bütün tavuk satmak istemiyorlar. Göğüs, kanat, but ayrı parçalandığı zaman fiyatın 200 liraya kadar çıktı. Biz parçaladığımızda tavuk 140-150 liraya mal oluyor" dedi.

TAVUK ÜRÜNLERİ

Ürün Kg/TL

Bütün piliç 92-109

Bonfile göğüs 189-234

Izgara but 214-242

Izgara kanat 185-279

Tabaklı baget 119-138

Kanatlı but 112-129

Bonfile 194-219

Piliç sarma 158-183

10 ŞİRKETE 1.3 MİLYAR CEZA

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 10 teşebbüs hakkında yürütülen soruşturmada uzlaşma başvurularına konu tutarın 1 milyar 350 milyon TL'ye ulaştığını söyledi. Küle, "Ceza tutarı daha da yükselebilir çünkü henüz gelmeyenler var. Soruşturma devam edecek, uzlaşmaya gelen, gelmeyen, uzlaşmaya gelip vazgeçenler de olabilir" dedi.

EN AZINDAN TAVUK BULABİLİYORUZ

İhracat yasağı sonrası arzda yeterlilik sağlandığını anlatan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan da "En azından beyaz ette ihtiyaçlar karşılanacak duruma geldi. Daha önce sipariş verdiğinizde 1 hafta-10 gün bekliyordunuz. Şu anda sipariş verdiğiniz anda ürün istediğiniz gibi geliyor" dedi. Karar öncesinde beyaz et bütün tavuk fiyatlarının kg başına 95 lira olduğunu sonrasında ise fiyatın 75 liraya kadar düştüğünü söyleyen Yücesan, "Fiyatlarda ortalama yüzde % 20'lik bir düşüş var. Perakende fiyatlarında ise % 10'luk bir gerileme söz konusu" ifadelerini kullandı. Yücesan, kırmızı et fiyatlarında ise son 20 günde toptan karkas fiyatında 380/390 liradan 340/350'ye kadar bir düşüş yaşandığı bilgisini paylaştı.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.