1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. 6. dalganın başındayız
6. dalganın başındayız

6. dalganın başındayız

Uzmanlar ise uyarıyor; “Pandemi bitmedi, Omicron'un alt varyantı dünyaya paralel olarak Türkiye'de de tırmanıyor. Hastalık yapıcı etkisi yüzde 20 daha fazla. Kapalı alanlarda ve toplu taşımalarda maske takmalıyız.

A+A-

Erzurum Güncel- Sağlık Bakanlığı'nın haftalık Kovid-19 verilerine göre, 27 Haziran-3 Temmuz'da 57 bin 113 kişinin testi pozitif çıktı, 25 kişi yaşamını yitirdi. Önceki hafta vaka sayısı 26 bin 635 olarak açıklanmıştı. Artan vakalarla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Güner Sönmez, "Bizdeki vakaların hangi varyant olduğunu bilmiyoruz. Dünya ile paralel seyrettiği için bizde de BA4 ve BA5 varyantları daha dominant. Vaka sayıları dünyaya paralel bizde de artıyor" diyerek şunları kaydetti:

2 HAFTADA 5'E KATLADI

Avrupa'da şu an Omicron'un alt varyantı olan BA4 ve BA5 yeni bir dalga yaptı. Bizde de yeni bir dalganın başlangıcı gibi görünüyor. Vaka sayıları 2 haftada 5 katına çıktı. Omicron BA5 yüzde 20 daha fazla enfeksiyon yapıcı. Ancak hastalığın şiddeti hakkında net bilgimiz yok. ABD'de hastaneye yatışlarda artış var. Hâlâ aşılar ağır hastalıktan önemli derecede koruyor. Bu varyantta hastalığı geçirdikten sonra yeniden enfekte olma oranı diğer varyantlara göre daha fazla. En çok dikkat etmemiz gereken kapalı alanlarda ve toplu taşımada maske takmaya devam etmek. Maske önemli oranda enfeksiyon kapmanızı önlüyor."

YENİ VARYANT MASUM DEĞİL

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu: "Vaka sayılarında ciddi artış söz konusu. Bu beklenen bir durumdu, korkularımız gerçekleşti. Salgının boyutu sosyal hayatı etkileyecek boyutta olursa bazı tedbirler alınacaktır. Bireysel tedbir almak, maske takmak çok önemli. İnsandan insana bulaş devam ettikçe yeni bir varyant olasılığı var. Her yeni varyatla birlikte hastalığı geçirenler bir kez daha geçirebiliyor. Bu varyant, yeni ortaya çıktığı için önümüzdeki 2-3 haftayı görmek lazım. Çok masum olduğunu düşünmüyoruz. Son varyant evcil bir kedi değil. Yine ölümlere neden oluyor, yoğun bakımlara yatırıyor. Semptomları hafif geçirenlerin test yaptırmaları şart değil. Kronik rahatsızlığımız varsa hatırlatma dozlarını kesinlikle yapmalıyız."

AŞI KARŞITLARI BU NOKTAYA GETİRDİ

Bilim Kurulu Eski Üyesi Prof. Dr. Deniz Odabaş, son günlerde yaşanan vaka artışlarıyla ilgili AKŞAM'a konuştu. Odabaş, "Hastalığın hafif geçmesi ve öldürücülüğünün azalması, toplumda uzamış önlem yorgunluğu, aşı karşıtlığı bizi ve dünyayı bu noktaya getirdi. Kovid aşı ile önlenebilir bir hastalık. Belirtisi olanlar mutlaka test yaptırıp izole olmalı" diyerek şunları kaydetti: "Son günlerde yaşanan artışın nedeni Avrupa'da da etkili olan Omicron'un BA.4 ve BA.5 alt varyantlarından kaynaklanıyor. Şu andaki mevcut duruma göre insanlar hastanelerin dışında maske takmıyor. Mart 2022'de hatırlatma ve pekiştirme dozlarının 50 yaş üstüne 3'er aylık aralar ile yapılması ve bağışıklık sistemi olanlara da mutlaka uygulanmalı olarak belirlenmişti. Aşısız olanlar ya da son dozundan sonra hastalık geçirip ardından üzerinden 3 ila 6 ay geçenler hatırlatma dozu yaptırmalı. Kapalı alanlar risk, mutlaka maske takılmalı." İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner:

OTOBÜSTE MASKE ŞART

"Vakalarda önemli artış görüldü. Özellikle toplu taşımada maskeye kesin bir geri dönüşün olması gerekiyor. Hastanelerde ve diğer kamusal alanlarda da maskeye dikkat etmek lazım. Türkiye'de aşılama oranları istediğimiz noktada değil. Özellikle 3. doz aşıların tamamlanması şart. Vakalardaki artış, hastane yatışı ve ölüm olmadığını gösteriyor.

AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.