1. HABERLER

  2. EGE

  3. Alevilerin evlerine kırmızı boyayla çarpı işareti
Alevilerin evlerine kırmızı boyayla çarpı işareti

Alevilerin evlerine kırmızı boyayla çarpı işareti

Malatya'da Alevilerin evlerine kırmızı boyayla çarpı işareti koydular!

A+A-

Erzurum Güncel- Malatya'da çoğunlukla Alevilerin yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'ndeki 13evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atıldı. Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atılırken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Mehmet Topal olayı kınadı ve ailelerin endişeli olduğunu belirtti. Olayla ilgili Emniyet'ten açıklama gelirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da olaya tepki gösterdi.

Malatya'da Alevi ailelerin yoğunlukta yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boyayla çarpı işaretleri atıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Mehmet Topal olayı kınadı, ailelerin endişeli olduğunu söyledi.

Olay, bu sabah Cemal Gürsel Mahallesi'nde meydana geldi. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler, Alevi ailelerin oturduğu 13 evin kapı ve duvarlarına kırmızı boya ile çarpı işareti yaptı. Sabah,evlerinin kapı ve duvarlarında işaretleri görenler, polise haber verdi. İhbarla mahalleye gelen polisler, inceleme yapıp çalışma başlattı.

Olayı haber alan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Mehmet Topal da mahalleyi ziyaret etti.

Olayı kınayan Topal, yurttaşların endişeli olduğunu belirterek, "Dün akşam çoğunlukla Alevilerin yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'nde 13 evimiz kimliği belirsiz kişiler tarafından işaretlenmiştir. Alevi olan bu vatandaşların bundan sonraki süreçte ne tür bir şiddete maruz kalabileceklerini şimdiden kestirebiliyoruz. İnançları, felsefeleri, yaşama biçimleri sürekli bir kalıba oturtulmaya çalışılan biz Aleviler, başkalarına uymak zorunda değiliz. Biz kendi inancımızı, kendi kültürümüzü yaşacağız. Biz bu topraklarda barışı inşa etmeye çalışacağız" dedi.

EMNİYET'TEN AÇIKLAMA

Bugün Malatya'da Alevilerin yaşadığı Cemal Gürsel Mahallesi'nde bazı evlerin işaretlenmesinin ardından Malatya emniyeti soruşturma başlattı.

Malatya Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 13 adet evin dış kapı ve duvarlarında kırmızı renkte artı işaretlerinin çizildiği belirtilerek olayın mağduru olan mahalle sakinleri ile temasa geçilip olayın niteliği ve yapılan çalışmalar hakkında gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı kaydedildi.

 FETÖ sanığı her şeyi itiraf etti! İşte Gülen'in Alevi talimatı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Malatya ilimiz bulunduğu konum itibariyle ve tarihi süreç içerisinde her türlü dini, etnik, mezhebi v.b. açılardan barış içerisinde birlikte yaşama tecrübesinin yaşandığı bir vilayetimizdir. Bu güne kadar muhtelif zamanlarda ve muhtelif karanlık güçler tarafından bir huzur ve barış içinde birlikte yaşama örneği olan şehrimiz, değişik provokasyonlara ve kışkırtmalara maruz bırakılmak istenmiştir. Ancak insanımızın makul ve bu tür provokasyonlara prim vermeyen yapısı bir muhkem kale gibi bu art niyetli kişi ve kişilere hiçbir zaman fırsat vermemiştir.

Geçmişte ilimizde ve başka illerde meydana gelen benzeri provokatif eylemlere bakıldığında esas amacın, toplumda tedirginlik oluşturmak ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ederek kamplaşmalara zemin hazırlamak olduğu anlaşılmaktadır.

Her tür provokasyon denemesi sonrasında, ilimizin saygıdeğer Alevi dedelerinin her zaman devletimizin birliği ve milletimizin huzurunun devamlılığı yönünde iradelerini beyan ettikleri bilinmekle, provokatörlerin amacına ulaşamayacağı aşikardır.

Bugüne kadar ilimizde gerçekleşen benzer provokatif eylemler karşısında sağduyulu tutum sergileyen vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütlerimizin, bugün yaşanılan provokatif eylemde de aynı sağduyulu tavrı sergileyeceğine inancımız tamdır. İl Emniyet Müdürlüğü olarak olayın faillerinin en kısa zamanda bulunup adalet önüne çıkartılması yönünde çalışmalar hızlı bir biçimde devam etmektedir."

 Alevileri katletme çağrısı yapan Abdulkadir Şen açığa alındı

CHP'DEN ALEVİLERİN EVLERİNİN İŞARETLENMESİNE TEPKİ: PROVOKASYON

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde Alevi evlerin işaretlenmesinin Alevilere yönelik yeni bir provokasyon olduğunu belirterek, “Malatya'yı karıştırmak isteyenlere müsaade etmeyeceğiz, hukuk önünde hesap soracağız"dedi. Ağbaba, konuyla ilgili İçişleri Bakanı Soylu tarafından cevaplandırılmak üzere bir de soru önergesi verdi.

Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi’nde Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları Cemal Gürsel Mahallesi’nde gece 02 .00 sularında 13 evin sprey boya ile işaretlenmesi Malatya’da tedirginlik yarattı.Tunceli, Adıyaman, Doğanşehirli vatandaşların yaşadığı Gökalp ve Mercan Sokaklarındaki 13 evin kapılarına kırmızı boya ile işaret konulmasının ardından, kentte geçmiş yıllarda yaşanılan provakatif eylemler tekrar gündeme geldi.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, olayın Alevilere yönelik bitmek bilmeyen provasyonların son halkası olduğunu belirtti. Malatya’da daha önce de Alevilerin evlerinin işaretlendiğini hatırlatan Ağbaba, Türkiye’nin dört bir yanında tahrik kokan bu tür olaylarla karşılaşıyoruz.Adıyaman’da, İstanbul Bahçelievler’de , Üsküdar’da Alevi vatandaşlarımızı tedirgin etmek isteyenler tarafından Alevilerin kapıları işaretlenmiş, ancak failler ortaya çıkarılmamıştı. Bu saldırıların son durağı Malatya, Cemal Gürsel Mahallesinde yaşandı” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, darbe girişiminin ardından Malatya Paşaköşkü Mahallesi'nde yaşanılan gelişmeleri de hatırlatan Ağbaba, “Alevi-Sünni arasında ayrım yapmak,kardeşi kardeşe düşürmek isteyenleri 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Cemal Gürsel Mahallesi’nin komşusu olan Paşaköşkü Mahallesinde de gördük. O gün halkımız sağduyulu davranarak bu kişilere geçit vermemiştir. Bugün de Cemal Gürsel Mahallesi’nde evlerin işaretlenmesinin ardından bu tür provokasyonlara geçit vermeyeceğimizin bilinmesini isterim” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, “Gerek Malatya Valimiz ve Emniyet Müdürümüzle , gerek mahalle sakinlerimizle sürekli diyalog halinde olup, gelişmeleri yakından takip ediyoruz.İl örgütümüz mahallede gerekli incelemeleri yapıp, mahalle sakinleri ile görüşmeler gerçekleştiriyor.Olayın faillerinin bulunup hukuk önünde hesap verinceye kadar mücadele edeceğiz.Cumhuriyet Halk Partisi olarak , Malatya’yı karıştırmak isteyenlere asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Ağbaba, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmak üzere konuyla ilgili TBMM Başkanlığı’na bir de soru önergesi verdi.

Ağbaba, önergede özetle Malatya’da yaşanılan gelişmelerden bahsederek, “Türkiye genelinde bugüne kadar Alavi vatandaşların evlerinin işaretlendiği kaç olay yaşanmıştır? Bu olayların tarihleri nedir? Hangi yerleşim yerlerinde gerçekleşmiştir? Bugüne kadar Alevi vatandaşlarının evlerini işaretleyen kişilerden kaçı yakalanmıştır? Bu kişilerden kaçı ceza almıştır? Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde yaşanılan saldırının ardından hangi işlemler yapılmıştır? Cemal Gürsel Mahallesi’nde evleri işaretlenen vatandaşların tamamının Alevi olması tesadüf müdür? Bölgede bir daha aynı saldırıların yaşanmaması için bir önlem alınması düşünülmekte midir? (Ajanslar)

 Tepki çeken sözler: Aleviler yakılsa da sineye çekiyor, Türkiye için büyük şans

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.