1. HABERLER

  2. ERZURUM

  3. Erzurumlu üretici çareyi 'kar'da buldu!
Erzurumlu üretici çareyi 'kar'da buldu!

Erzurumlu üretici çareyi 'kar'da buldu!

Erzurum’da seracılık yaparak sebze ve meyve yetiştiren üretici Necati Yıldızer, soğuk havaların kuyulardaki suları dondurması nedeniyle ilginç bir yönteme başvurdu. Yıldızer, seradaki ürünlerini kar ile sulayarak kışın da hasat yapılabileceğine belirtti

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum’da sert geçen kış ayları nedeniyle özellikle tarım sektörü olumsuz etkileniyor. Don ve buz olaylarının hayatı olumsuz etkilediği kentte seracılık yapan üretici Necati Yıldızer, sulama hususunda yaşanan sıkıntılara ilginç bir çözüm geliştirdi. Kuyuların donmasıyla sulama sistemlerinde meydana gelen aksaklığın üretimi kötü etkilediğini belirten Yıldızer, çareyi kar ile sulama yapmakta buldu. El arabaları ile seralara kar taşıyarak sulama yapan Yıldızer, bu sayede alınan hasadın Erzurum şartlarında iyi bir noktada olduğunu ifade etti.

Ürünlerini karla suluyor

Soğuk havaların suları dondurmasıyla üretimde yaşadıkları sıkıntılara değinen Yıldızer, kar ile yaptığı sulama sisteminin detaylarını paylaşarak, “Seraları kurduktan sonra daha erken ürün alabilmek için karla sulama işine giriştik. Kış şartları Erzurum’da çok ağır geçiyor. Kuyularda var olan sularımızda donduğu için sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden seraların içerisini karla doldurarak toprağın nemlenmesini sağlıyoruz. Geliştirdiğimiz karla sulama yöntemi sayesinde daha erken ürün alabiliyoruz. Erzurum’da karla sulama işlemini sadece ben yapıyorum, başka yapan kimse yok. Çünkü buralara kalıcı sera lazım. Bizim seralarımızın çoğu açık sera. Kalıcı sera olduğu zaman bir sezonda birkaç kez ürün alabiliyoruz” dedi.

Bir sezonda 3 ürün

Yıldızer, karla sulama sayesinde bir sezonda 3 ürün aldıklarını belirterek, "Seralara karı yayıp Şubat ayının sonunda soğan ekimi yapabiliyoruz. Maksat kısa sezonda daha çok ürün elde etmek. Amacımız kısa sezonda daha fazla ürün elde etmek. Serayı yaptıktan sonra ektiğim ilk ürün soğan oluyor. Çünkü soğan soğuğa dayanıklı bir ürün. Şuan yaptığımız bu karla sulama sayesinde toprak nemli kalıyor ve bir sezonda toprağa soğan, biber ve roka ekip hasadını alıyorum. Erzurum soğuğu ve şartlarına ektiğimiz ve aldığımız ürünler iyi bir noktada. Karla sulama sayesinde bir sezonda üç ürün iyi bir netice" diye konuştu. 

Kaynak: Gazetepusula - Nesrin DEMİR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.