1. HABERLER

  2. BELEDİYELER

  3. Erzurum'un tarihi bu konakta
Erzurum'un tarihi bu konakta

Erzurum'un tarihi bu konakta

Erzurum’un tarihini anlatan eserlerin yer aldığı konakta, ziyaretçiler adeta zamana yolculuk yapıyor. Vatandaşlar tarafından kendilerine kalan mirasın bağışlandığı konakta, Erzurum’un tüm tarihi sergileniyor.

A+A-

Erzurum Güncel- Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Erzurum Teknik Üniversitesi'nin işbirliği ile Erzurum Kültür Yolu’nda Kültür ve Sanat Binası'nın açılışı yapıldı. Erzurum'un tarihi ve kültürel değerlerin bulunduğu Kültür ve Sanat Evinde, tarihi vesikalar, taş eserler, maketler, bakır yapıtlar ve Erzurumlu sanatçıların eserleri sergileniyor. Ayrıca maket sanatçısı Doğan Hattatoğlu’nun otuz yıllık emeğinin sonucu olan, kırk iki adet Erzurum maketi ve Osmanlı Dönemi Erzurum şehir maketi yer alıyor.

Halktan manevi destek

Konağın altyapısı Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanmasının yanı sıra vatandaşların manevi desteği ile son halini aldı. Gönüllük esası ile bağış yapılan konakta, birbirinden değerli el emeği eserler yer alıyor.

Erzurum Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, bu hikâyenin 2017 yılında başladığını ve daha önce kurulan şehir arşivinin kente önemli bir katkısı olduğunu ifade etti. Arşivin adeta şehrin tapusu olduğunu anlatan Prof. Küçükuğurlu, “İşte o arşiv 2017 yılından bugüne altı yıl içerisinde binlerce belge, doküman, fotoğraf, harita aklınıza gelebilecek her türlü materyali bir araya getirdi. Sadece Türkiye'deki değil aynı zamanda dünyadaki materyali de biz buraya getirdik. Mesela Rus arşivlerinden, İngiliz arşivlerinden belgeler getirdik. Örneğin, Anadolu'da çıkan 1867 tarihli ilk vilayet gazetesi olan Envari Şarkiye'den itibaren 2022 yılına kadarki bütün gazeteleri gerek orijinallerini, gerek dijitallerini bir araya getirmiş bulunduk.

Akademik anlamda amacımıza ulaştık çok şükür ama bundan sonra yolumuza devam edeceğiz. Diğer taraftan halkımıza yönelik ne yapabiliriz diye düşündük, taşındık. Büyükşehir Belediyemizle birlikte Erzurum Teknik Üniversitesi olarak ciddi bir fikir jimnastiği yaptıktan sonra iki güzel konağı halkımıza kazandırdık. Çok hızlı bir çalışma sonucunda 23 Temmuz 2022’de halkımızın hizmetine sunuldu. Takip eden aylar boyunca halkımız, bu güzel hizmeti değerlendirdi. Bu güzel hizmetçinin notunu verdi ve bize güvendiler ve ardı ardına bağışlar gelmeye başladı. Bu bağışlar artık bilgi ve belgeleri aştı biri işte ninesinden kalan kilimini getirdi. Bir diğeri bakır eşyalarını getirdi. Bir diğeri taş maketlerini getirdi. Bir diğeri başka bir şey getirdi. Bir diğeri sandığını hediye etti. Böylece sağ olsunlar ve bu konak bize yetmedi. Erzurum Şehir Arşivi Konağı bize yetmedi. Dolayısıyla bizi ikinci bir konak lazım dedik. Sayın Mehmet Sekmen Başkanım, sağ olsunlar aslında Başkan Bey ofisi olarak isimlendirilen, yani kendisine tahsis edilmiş olan Konak'ı hiç tereddüt etmeden kültür hizmeti yolunda bize tahsis etmeyi uygun gördüler” dedi.

 “Ülkemizin kültürel ve sanatsal birikimine katkı sağlayacak”

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak da Erzurum'un kültür ve sanatının buluştuğu Erzurum Kültür ve Sanat Evinin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Medenileşmenin sadece teknolojiyle değil, aynı zamanda tarih, kültür ve sanat alanlarında da gelişmelerin mümkün olduğunu dile getiren Çakmak, "Bu bağlamda ülkemizde son on yılda teknolojik anlamda çok önemli gelişmeler kaydedilmiş ve aynı zamanda tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkılması noktasında önemli adımlar atılmıştır. Erzurum kültür sanat evinin de bu bağlamda gerek şehrimize gerekse de ülkemizin kültürel ve sanatsal birikimine katkı sağlayacağı kuşkusuzdur. Dolayısıyla şehrimizin tarihini sahiplenme ve koruma noktasında bu konağın en önemli ziyaret mekanlarından biri olacağına inanıyoruz. Erzurum Kültür ve Sanat Evi'nin şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Erzurum kadim şehir

Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat’ın  da birer konuşma yaptığı törende Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak kültür kodlarını canlı tutmak ve bu zenginliğini geleceğe aktarmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını söyledi. Erzurum'un kadim bir şehir olduğunu anlatan Sekmen, "Çok kıymetli eserleri, değerleri var. Eğer bunları geleceğe aktarabilir, yaşatabilirsek şehrimizin önemini kat be kat arttırırız. Şehrimiz her açıdan bir turizm şehri olur. Sadece kış sporları değil, aynı zamanda en önemli zenginliğimiz kültür değerleri zenginliğimiz. hakikaten şöyle bir baktığınız zaman etrafımızda onlarca tarihi eser mevcut. İnşallah bunları değerlendirmeye, bunları korumaya ve geleceği aktarmaya gayret ediyoruz. Diyoruz ki korunan tarih gelişen şehir sloganıyla da bu hizmetleri yürütüyoruz." dedi.

Erzurum'un gerek ülke içerisinde gerekse ülke dışında tanıtılmasında ve bilinmesine önem verdiklerini ifade eden Sekmen, şöyle konuştu:

"Taş ambarları aldık. Taş ambarları da inşallah bundan sonra başta restorasyon olmak üzere başlıyoruz. Taş ambarlarla Cumhuriyet Caddesi ve kale arasını idare mahkemesiyle o cami arasında kamulaştırıyoruz. Önemli bir miktarda kamulaştırma yaptık. Burada tarihi olmayan binaları kaldıracağız. Bunun yerine tarihte olup şimdi olmayan binaları da yaparak burayı da halkımızın ve turizmin öncüsü olarak İnşallah hizmete sokacağız. Bundan sonra Habib Baba Hacılar Hanım, Kavaklılar inşallah yeniden restoran edilip ve aynı tarzda olmak üzere hizmete girecek. Ayrıca kentsel dönüşüm yine Yoncalık Çırçır cami ve çevre kentsel dönüşüm. İnşallah başlayacak ve bittiği zaman da güzel bir görünüme kavuşacağız on adet müze projemiz var bu alanlarda. Gördüğünüz hiçbirimizin tahmin etmediği on adet müzede bu alanda hizmete sokacağız."

Açılış törenine Erzurum AK Parti Milletvekilleri Mehmet Emin Öz ve Abdurrahim Fırat, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Mülkiye Başmüfettişi Mete Gürbüz, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, STK temsilcileri,  davetliler vatandaşlar katıldı.

PUSULA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.