1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. HDP'nin oyu ne kadar?
HDP'nin oyu ne kadar?

HDP'nin oyu ne kadar?

Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan anketlerde, HDP’nin oy oranının yüzde 12-13 arasında çıktığını iddia eden Cumhuriyet Gazetesi, AK Parti kulislerinden çarpıcı seçim hesaplarına yer verdi.

A+A-

Erzurum Güncel- Erken seçime doğru geri sayım başladı, kamuoyu araştırma şirketleri seçim anketlerine hız verdi. Cumhuriyet Gazetesi'nin iddiasına göre, AK Parti’nin masasındaki son anketlerde HDP’nin oy oranının en az yüzde 12 çıktığı öne sürüldü. 

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın kulis haberine göre, AK Parti'nin 1 Kasım’da oy oranı yükselse bile partide yapılan hesaplamalarda 276 milletvekili sayısına ulaşılmasına kesin gözüyle bakılamıyor.
 
AK PARTİ'NİN TEK BAŞINA İKTİDAR İçİN NE KADAR OYA İHTİYACI VAR?

Dün Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, 1 Kasım seçimleriyle tek başına iktidar günlerine dönmek isteyen AK Parti,'nin bunun için oy oranında 3 puanın üzerinde bir artış sağlaması gerektiğini hesapladığı,  7 Haziran’da Ak Parti'nin aldığı her bir puanla 6.3 milletvekili kazandığı ve bu noktadan hareketle tek başına iktidar için gereken 18 vekil 3 puanlık artışla kazanılabileceği ifade edilmişti.

ak-parti-hdp.jpg

 İşte o haberde yer alan iddialar:

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “1 Kasım’da tek başına iktidar göründü” sözünün dayandığı AK Parti'nin son anketine göre, partinin oy oranı yüzde 44’lere çıkmasına karşın HDP’nin oy oranı düşmüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “1 Kasım seçimlerinde HDP’nin baraj altında kalması bir risk oluşturmaz. 80 vekil çıkardılar da ne oldu, her tarafı yakıp yıkmadılar mı?” dediği HDP’nin oy oranı ise AK Parti’nin anketlerinde yüzde 12’nin altına düşmüyor. Başbakan Davutoğlu’na sunulan anketlerde, HDP’nin oy oranı yüzde 12-13 arasında çıkıyor.

AK PARTİ'NİN OY HESABI 

AK Parti yönetimi, HDP’nin oy oranının düşmemesi nedeniyle tek başına iktidar hesabını CHP, MHP, HDP ve SP’den partiye kayacak oylarla yapıyor. CHP ve MHP’den birer, HDP ve SP’den yarımşar puan oyun partiye kayabileceği hesabını yapan AK Parti yöneticileri, bu durumda 7 Haziran’da 258 milletvekili çıkaran partinin 15-20 milletvekili daha çıkarabileceğini düşünüyor. Ancak güvenoyu için gereken 276 milletvekili de “bıçak sırtında” görülüyor. AK Parti yöneticileri, “1 Kasım’da öngördüğümüz şekilde bir tablo çıkar, diğer partilerden 3 puan kadar bir oy kapabilirsek milletvekili sayımız 273’te de kalabilir 278’i de bulabilir” görüşünü dile getiriyor. AK Parti yönetimi, bu tablo nedeniyle çok az sayıda oyla bir milletvekilinin kaybedildiği illere yönelik olarak özel bir çalışma yapıyor. Bu illerde partinin sandık görevlilerinin çok daha dikkatli olmaları, parti teşkilatlarına da her kapıyı çalmaları, sürekli halkın içinde olmaları talimatı verildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.