1. HABERLER

  2. KÜLTÜR/SANAT//MAĞAZİN

  3. İlk kez gün ışığına çıkıyor
İlk kez gün ışığına çıkıyor

İlk kez gün ışığına çıkıyor

Selahattin Duman'dan müthiş belgesel

A+A-

Erzurum Güncel-

Erzurum Güncel- "Kasabadan Başkente, Başkentten Metropole Ankara" Türkiye'de bir şehrin tarihi hakkında yapılmış en kapsamlı belgesel. Metin yazarı ise tanıdık bir isim: Selahattin Duman

Senaryosunu gazeteci-yazar Selahattin Duman'ın kaleme aldığı "Kasabadan Başkente, Başkentten Metropole Ankara" adlı belgesel yakında gösterime giriyor. Belgesel için Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Topkapı Sarayı Müzesi Osmanlı Saray Arşivi, VEKAM gibi pek çok kaynaktan yararlanıldı. Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika'daki arşivler tarandı ve Ankara'nın farklı dönemlerine ait hiç bilinmeyen görüntülere ulaşıldı.

Kasabadan başkente, başkentten metropole
video için tıklayın


Büyük çabalarla toplanan bu malzeme içinde Kurtuluş Savaşı yıllarında çekilmiş, ilk kez gün ışığına çıkan görüntüler bulunuyor: Mücadeleye katılmak üzere Samsun'a gemilerle gelen gönüllüler, Ankara'da, TBMM'de Mustafa Kemal Paşa'nın konuşması, yine Ankara'da, Kurtuluş Savaşı sırasında 1922 hükümetinin toplantısı, Mustafa Kemal Paşa ve Rauf Orbay'ın çankaya'daki görüntüleri, Ankara'da Fransız ve Sovyet temsilcileri, 1917 yangının izleri, Ankara'nın çarşısı, sokakları bu görüntülerden bazıları … Belgeselde bunun yanı sıra Cumhuriyet döneminden Ankara'nın ilk şehir planlarına, 1957'de şehrin yapısının tamamen değişmesine neden olan sel felâketine, Ulus Meydanı'na düşen uçağın görüntülerine de yer veriliyor.
İlk kez gün ışığına çıkıyor
Foto galeri için tıklayın

Belgeselin ilk beş bölümünde Ankara'nın Osmanlı döneminden başlayıp 12 Eylül 1980'e kadar uzanan tarihi, hem şehir dokusundaki değişimlerle, hem sosyal hayatıyla ele alınıyor. Altıncı bölümde ise Ankara'nın metropolleşmesinin öyküsüne ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bugünkü faaliyetlerine ağırlık veriliyor.

Belgesel, Ankara Büyükşehir Belediyesi için Nivan Yapım tarafından hazırlandı.


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.