1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. Ilk sınav Mayıs'ta
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

Ilk sınav Mayıs'ta

A+A-

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı, İsviçre,  İsveç, İtalya, Avusturya ve Kanada gibi kış sporlarında öncü olan ülkeler 2026 Kış Olimpiyatları'na ev sahibi olmak için kıyasıya bir yarışa girdi. Türkiye, alanında iddialı olan bu beş ülkeye karşı mücadele verecek.

 

Aday adayı ülkeler 3 Nisan'da açıklanacak

 

Kış Olimpiyatları Komitesi yarın yapacağı açıklamada, 2026 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak isteyen ülkelerin isimlerini duyuracak. Edinilen bilgiye göre, şu ana kadar Türkiye başta olmak üzere, İsviçre, İsveç, Avusturya, İtalya ve Kanada aday adayı ülke olarak resmi başvuruda bulundu. Ancak bu sayı daha da artabileceği gibi beş ya da dörde de düşebilir. 

Mayıs'ta teknik heyet Erzurum'u inceleyecek 

Kış Olimpiyatları Komitesi yarın yapacağı açıklamada, 2026 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak isteyen ülkelerin isimlerini duyuracak. Edinilen bilgiye göre, şu ana kadar Türkiye başta olmak üzere, İsviçre, İsveç, Avusturya, İtalya ve Kanada aday adayı ülke olarak resmi başvuruda bulundu. Ancak bu sayı daha da artabileceği gibi beş ya da dörde de düşebilir. 

Dananın kuyruğu Temmuz'da kopacak 

Mayıs'ta teknik heyetin yapacağı inceleme ve kaleme alacağı rapor, Kış Olimpiyatları Komitesi'nin Temmuz ayında yapacağı değerlendirme toplantısında ele alınacak. Bu toplantıda aday adayı ülkeler arasından bazıları, "uygun şartlara sahip değil" denilerek, elenirken iki veya üç aday ülkenin isimleri yeni bir yarış için ilan edilecek. Türkiye, bu süre içerisinde ev ödevine iyi çalışır ve teknik heyeti ikna etmeyi başarırsa eğer, Temmuz'daki büyük sınavı geçmiş olacak.

 

Çok zor bir yarış, ama başarı asla imkansız değil 

 

Türkiye'nin 2026 Kış Olimpiyatları'na aday adayı olmasını değerlendiren yerli ve yabancı spor otoriterleri. Türkiye'nin sınavının çok çetin geçeceğini ancak aday ülke olmasının da asla imkansız olmadığını vurguluyor. Yapılan değerlendirmede şu noktalara dikkati çekildi: Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nezdinde bu yarışa talip olmakla iddialı bir çıkış yaptı. Öte yandan Türkiye, 2011'de Üniversitelerarası Kış Oyunları ve sonraki benzer müsabakalarla dünya ölçeğinde büyük organizasyonları başarıyla yapabildiğini gösterdi.

 

Mustafa Ilıca'lının hayali ete kemiğe bürünüyor 

 

Erzurum'un, 2026 Kış Olimpiyatları'na aday olması düşüncesini geçen yıl ilk kez AK Parti milletvekili Mustafa Ilıcalı seslendirmişti. O günlerde Ilıcalı'nın bu düşüncesine destek verenlerin yanı sıra gülüp geçen kesimler de çıkmıştı. Bazıları da Türkiye'nin, "asla bir olimpiyata ev sahibi olamayacağını" adeta haykırmış ve kendi ülkesine olan inançsızlığını  ilan etmişti. Fakat ne zaman ki, Ilıcalı'nın bu teklifine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahip ve çıktı ve arkasında durduğunu söylediyse, işin rengi de değişmeye başladı. 

Erdoğan, aynı kararlı tavrı 2011 Kış Oyunları için de sergilemiş ve süreç Erzurum'un lehine noktalanmıştı.  Sonuç olarak, Erzurum dolaysıyla da Türkiye  2026 Kış Oyunları'na ev sahibi olabilir mi olamaz mı bunu zaman gösterecek. Fakat burada önemli olan Türkiye'nin adaylık başvurusunda bulunması ve bu uğurda hızlı bir çalışmaya koyulmasıdır. Bu da, milletvekili  Mustafa Ilıcalı'nın bir başarısı ve hayallerinin peşinde koşarken sergilediği inançlı duruşunun bir göstergesidir.

 

Vali talimat verdi, okullarda seçmeler yapılacak

Türkiye ne yazık ki bugüne kadar düzenlenen Olimpiyatlarda istediği başarılı sonuçları elde edemedi. Bunun en son örneği ise, bu yılın başlarında Güney Kore'nin Gangwon kentinde yapılan Olimpiyatlardı. Türkiye,  8 sporcuyla Olimpiyatlara katılmış, çok gerilerde bir sıralamaya girmişti. Benzer bir durumun önüne geçmek için Erzurum şimdiden kolları sıvadı. Vali Seyfettin Azizoğlu, tüm ilgili birimlere talimat vererek, ilkokullar bazında sporcu seçmeleri yapılmasını istedi. Seçilecek sporcu adayları,  devletin desteği ve kontrolünde şimdiden eğitime başlayacak, önce 2022, ardından da 2026 Kış Olimpiyatları'na         

 hazırlanacak. 

 

Olimpiyatlar için pilot okul, 50.Yıl Ortaokulu

 

Erzurum'un  2026 Kış Olimpiyatları'na aday adaylığına en başta inanan ve bu yönde sessiz sedasız bir çaba sergileyen kesimlerin başında 50. Yıl Ortaokulu geliyor. Okul Müdürü Selami Topaloğlu, onlarca öğretmen ve şimdiden hazırlıklara başlayan onlarca öğrenci,  birer gönüllü olarak Erzurum'u bu anlamlı yolculuğunda yalnız bırakmıyor. Adeta Olimpiyat için pilot okulu görevi üstlenen 50. Yıl Ortaokulu, bünyesinden çıkardığı bir çok sporcuyla da adanı yurt çapında duyurmayı başardı.

 

Erzurum ve Olimpiyat temalı para basılıyor

 

Olimpiyat heyecanı Türkiye'yi daha aday adaylığında sardı. Milletvekili Mustafa Ilıcalı'nın girişimi ile darphane hatıra para 

 basacak. 500 adet basılacak hatıra para tamamen 2026 Kış Olimpiyatları temalı olacak. Bir yanında Olimpiyat logosu işlenirken paranın diğer yüzünde de Erzurum'daki atlama kuleleri yer alacak.

 

Akademik çalışmalara hız verilecek

 

2026 için önemli hazırlıklarından birini de Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi ortaklaşa yapacak. Sporcu yetiştirme ve sporcu eğitimine dönük yapılacak olan bu hazırlık çalışmasında, üniversiteler bünyesinde ilgili birimler ve enstitüler  kurulacak. Hükümet, 2026 için başta üniversiteler olmak üzere, sivil toplum kesimlerinin yanı sıra tüm bakanlıklardan gerekli ilginin gösterilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, bazı lobilerin, "Olimpiyatlar Bursa'da veya Kayseri'de yapılsın" şeklindeki çıkışlarına karşı, 2011 için olduğu gibi yine Erzurum'un arkasında dimdik duruyor.

 

Yavuz ve Abdullah"lar olmasa...

 

Adında, "Erzurum" geçen her güzel hareketin içinde yer alan,  özellikle de öğrencilere ve yoksul kesime dönük çalışmalarıyla kısa sürede adını geniş kitlelere duyuran Yavuz Demir ve Abdullah Karadağ öncülüğündeki "inanmış bir avuç genç adam", 2026 için de yine gövdelerini taşın altına koydular. Bu genç adamların, tüm derdi özelde Erzurum'un genelde de ülkemizin büyük sıçramalar yapması ve dünya ölçeğinde öncü bir millet olmamız. Kabul edelim ki, bu genç insanların hayalleri çok büyük, ama asla ulaşılmaz  da değil. Çoğu zaman Erzurum sevdalılarını bir araya onlar getiriyor, onlar işin külfetini çekiyor.

 

Türkiye basını görmedi,  ama Avrupa gazeteleri yazdı, çizdi

 

Türkiye'nin 2026 Kış Olimpiyatları'na aday adayı olması ne yazık ki Türkiye medyasında gerekli iltifatı ve ilgiyi görmedi. Çünkü Türkiye'de, spor denilince akıllara ilk gelen  varsa yoksa futbol! İçerisinde her türlü pisliğin, şikenin, çirkinliğin  kol gezdiği o futbol ki, tribünlerin gazını almaktan öteye geçemiyor. Buna rağmen 2026 Kış Olimpiyatları'na aday adayı olmamız, yabancı basında yeterince yer buldu kendine.. . En azından Türkiye lehine  futbolla elde edemediğimiz  o haberler, 2026'ya aday adayı olmamız sayesinde,  dış basında ciddi ölçüde tartışıldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.