1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. Kalkınma için önce tasarruf
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

Kalkınma için önce tasarruf

A+A-

İş piyasasında gözlenen olumsuz tablo, yeni dönemden itiba- ren daha da negatif bir hal alacağa benziyor. Çünkü hükü-met, ekonomide birbiri ardına sert önlemler almaya hazırla- nıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı hazırladığı yeni programda, kamu yatırımları ve ödemelerinde frene basacak. Buna göre belediye paylarında yüzde otuz kesintiye gidilirken, Karayol- ları ve benzer yatırımcı kuruluşlar da benzer ölçüde 

kemer sıkacak.  

Hazine ve Maliye Bakanlığı düğmeye bastı: Yeni dönemde, kamu giderlerindeki en büyük kesinti belediye paylarında olacak! 

  Başkanların da

piyasaların da morali 

bozuldu!

Hükümet, geçtiğimiz genel ve cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında, ilk altı ayda devlet bütçesinde oluşan 46.1 milyar liralık büyük açığı kapatmak için bir biri ardına zecri tedbirler uygulayacak. Sekiz ay sonra yapılacak olan mahalli seçim öncesi, özellikle belediyeleri etkileyecek olan bu kesinti, şimdiden hem belediye başkanlarını, hem de piyasaları kara kara düşündürmeye başladı. Amaç daha güçlü bir kalkınma için kısa dönemli tasarruf olsa da, pratik sonuçları sarsıcı olabilir.

 

Piyasalar daha da

daralacak!

 

Daha güçlü bir devlet ekonomisi ve tabana yayılmış daha adil bir refah düzeyi için uzun vadeli tedbir programı üzerinde çalışan Hazine ve Maliye Bakanlığı, kemer sıkmayı öngören bu programla, öncelikle açık veren bütçeyi restore etmek ardından da yeni kaynak elde etmeyi hedefliyor. Uzmanlar söz konusu eylem planının piyasalar üstünde ciddi bir baskı oluşturacağına dikkati çekiyor.

 

Seçmenin siyasi 

tercihi değişebilir!

 

Tam bu noktada kritik soru şu: Peki kamuda dolaysıyla da iş dünyasında oluşacak bu ciddi daralma, yerel seçimlere nasıl yansıyacak? 

Seçimlere sekiz ay kala bu boyuttaki bir tasarruf programı, hiç kuşku yok ki belediyelerin bir çok yatırımını ve hizmetini durma noktasına getirecektir. Öte yandan program gereği aynı manzara, Karayolları ve DSİ gibi devasa yatırımlara imza atan kurumlarda da görülecek. 

Bu da, Mart'ta seçimlerde seçmenin tercihinde ciddi kaymalara yol açabilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.