1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. MHP 4. Parti HDP ana muhalefet
MHP 4. Parti HDP ana muhalefet

MHP 4. Parti HDP ana muhalefet

Koalisyon görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlanırsa olası erken seçimde partilerin oy oranları ne olur?

A+A-

Erzurum Güncel- Hürriyet yazarı Selçuk Şirin'nin paylaştığı erken seçim milletvekili simülasyonuna göre MHP 4. parti oluyor HDP ana muhalefet partisi oluyor.

AK Parti ve CHP arasındaki koalisyon görüşmeleri gerçekleşmezse erken seçim kapıda. Peki kasım ayı içinde yapılması düşünülen erken seçimde AK Parti yeniden tek başına iktidar olabilir mi? Hangi parti ne oy alır, milletvekili dağılımı nasıl olur?

Merak edilen soruya Şirin bugünkü köşesinde yanıt verdi. AK Parti'nin tek başına iktidar olması için en az 3 puan alması gerektiğini yazan Şirin, yazısında MHP ve HDP dengesi üzerinde durdu ve HDP ile MHP'nin birlikte oy kaybetmeleri durumunda ortaya çıkacak meclis tablosunu paylaştı.

Tablo 2: HDP ve MHP 1 puan oy kaybeder ve AK Parti bu 2 puana ek olarak diğer partilerden 1 puan daha alırsa milletvekili dağılımı

milletvekili-dagilimi.jpg

 

Tablo 2: HDP ve MHP 2'şer puan oy kaybeder ve AK Parti bu 4 puanı alırsa vekil dağılımı

secim.20150727083047.jpg

HDP DAHA AZ OY ALDIĞI HALDE NEDEN DAHA FAZLA VEKİL çIKARIYOR?

HDP daha az seçmenle daha çok vekil nasıl çıkartabiliyor? Bunun nedenini yazar yazısında böyle izah ediyor:

"HDP oylarının belli seçim bölgelerinde yoğunlaşmış olması ve o bölgelerde de yalnızca AK Parti'nin varolması. MHP ise daha geniş bir bölgeye dağılmış durumda ve MHP'nin etkin olduğu çoğu yerde hem CHP hem de AK Parti yarışıyor. Rekabet ortamı HDP'nin işine geliyor."

Simülasyonların varsayım üzerinden yapıldığının altını çizen Şirin, senaryoların ortaya çıkarttığı realiteyi "MHP olası bir erken seçimde özellikle AK Parti tabanındaki milliyetçilerin desteğini alamaz ise yeni mecliste 4. Parti olabilir. Aynı şekilde HDP de Ana Muhalefet Partisi olabilir." sözleriyle yazısını tamamlıyor:

Yazının tamamı için tıklayın

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.