1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. “Şehr-i Kadim Erzurum”
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

“Şehr-i Kadim Erzurum”

A+A-

Yakutiye Belediyesi’nden tarihe vefa…

Yakutiye Belediyesi, kadim Türk şehri Erzurum’daki tarihi ve kültürel eserleri hem daha da gün yüzüne çıkarmak hem de bu eserlerle ilgili baskılı yayınlar yapmak için elinden gelen çabayı esirgemiyor.

Tam 950 yıldan buyana Türklere vatan olan bu vesileyle de uzunca bir süre Saltuklu Beyliği’ne baş şehirlik yapan Erzurum, tarihi ve kültürel dokusuyla, Türk tarihinin hafıza defteri gibidir.

( Not: Saltuklu, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Büyük Selçuklu Devleti komutanlarından, Ebü’l-Kāsım İzzeddin Saltuk Bey'in 1071 yılında kurduğu, merkezi Erzurum olan Anadolu Türk Beyliği'dir. )

Belediye hizmetlerinde sergilediği başarılı performansıyla, yalnızca şehir genelinde değil tüm yurtta adından övgüyle söz ettiren Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar, özellikle geçtiğimiz Kurban bayramında, atıkların hemen kaldırılması noktasında yaptığı organizasyonla da hafızalara kazındı.

Dün gazeteniz Palandöken’i, beraberinde baş danışmanı deneyimli gazeteci Cengiz Tosun olduğu halde ziyaret eden Başkan Uçar, eli boş gelmemişti.

ÇOK ANLAMLI VE DEĞERLİ BİR HEDİYE

Yazının girişinde de dediğimiz gibi Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar,  çekirdek şehir Yakutiye için birbirinden değerli hizmetlere imza atıyor.

Sağ olsun bize de hediye ettiği işte o hizmetlerden biri:

“Surlardan Medeniyetlere Açılan Kapılar

ŞEHR-İ KADİM ERZURUM”

Bu, bir şehir haritası…

Erzurum’un 19. yıldaki genel görüntüsü…

Tam ortada iç kale ve sonunda bütün bir şehri kuşatan surlar…

Erzurum Kültür ve Tarih Araştırma Komisyonu tarafından vücuda getirilen bu eserin tüm giderleri Yakutiye Belediyesi tarafından karşılandı.

Elbette ki 19. Asırdaki Erzurum’u birebir yansıtmıyor; ancak uzmanlar mevcut tarihi eserlerden ve tarihi kaynaklardan hareketle bu haritayı oluşturmuş.

Bugün ki Erzurum’da iç kalenin muayyen bir kısmı var, dış surların kalıntıları dahi yok.

Erzurum, bir yanıyla Ortadoğu’ya bir yanıyla Asya’ya bir yanıyla da Batı’ya açılan kapılarıyla ve de İpekyolu üzerinde önemli bir kavşak olmasıyla ünlü bir şehirdir.

Başkan Mahmut Uçar, bu gerçeğin altı yeniden kalınca çizilsin diye, hakikaten ciddi bir emek harcanarak ortaya çıkan bu haritayı şehre ve gelecek nesillere kazandırdı.

Kendisini canı gönülden kutluyoruz, emeği geçen tüm hocalarımıza yürekten teşekkür ediyoruz.

Mahmut Uçar Erzurum’un kültürüne ve tarihine hizmet ederken elbette ki diğer yanda da belediye işlerine de ehemmiyet veriyor.

Malumunuz kısa bir süre önce Şükrüpaşa’da Yakutiye Belediyesi’ne ait bir katı atık toplama ve işleme tesisi açılmıştı.

Doğu’da bir eşi benzeri yok; tek…

İşte o tesis şehrin çöpünü arıtırken beri taraftan da o atıkları dönüştürüp günlük hayatta fevkalade kullanacağımız ürünler imal ediyor.

Misal; masaüstü araçlar…

Daha onlarca çeşit ürün var.

Mahmut Bey’in hediyesi olan masamdaki kalemliğe bakıp bakıp, “bu bir süre öncesine kadar ya plastik bir şişeydi ya da bir ayakkabı kutusuydu diyorum…

Çöpü boşa gitmeyen, tarihi gün yüzüne çıkarılan bir şehirde yaşamak bana acayip keyif veriyor.

Erzurum, dört bir yanıyla öyle bir dönüşüyor ve gelişiyor ki, güzel gözle görüp güzel konuşan herkes tarafından takdir ediliyor.

Parkları, bahçeleri…

Yeni yolları, köprüleri, viyadükleri…

Ve tabi ki tam gaz süren kentsel dönüşüm…

Ahhh bir de şu belimizi büken hayat pahalılığına kısa vakitte bir çare bulunsa hem bu şehirde hem de  dünyalar güzeli Türkiye’de kimse yaşamaya doyamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum