1. YAZARLAR

  2. Mehmet ŞENER

  3. Sekmen aday olmasaydı, Cumhurİttifakı'nın kaybı daha çok olurdu...
Mehmet ŞENER

Mehmet ŞENER

Yazarın Tüm Yazıları >

Sekmen aday olmasaydı, Cumhurİttifakı'nın kaybı daha çok olurdu...

A+A-

Evet; aynen böyle düşünüyorum. Çünkü bu düşüncemi temellendirdiğim faktörler var. Bu saatten sonra çok bir önemi olmasa da artık şu tespitin altını kalınca çizmekte yarar olacaktır. MHP tabanı, Erzurum'da Cumhur İttifakı'na sandıklar dolusu oy vermedi!

MHP tabanının bir kesimi İP'i tutarken, bir kesimi İP'e oy vermeyi içine sindiremediği için sandık başına gitmedi; çok azı da tercihini Cumhur İttifakı'ndan yana kullandı! Mehmet Sekmen, 2014 yılında AK Parti adayı olarak girdiği seçimde Erzurum'da, 236 bin oy alarak yüzde 59 oranını yakalamıştı. 

O seçimde MHP aday çıkarmıştı ve MHP'nin adayı Kamil Aydın ise, yüzde 29 ile 116 bin oy almıştı. 31 Mart'ta belediye seçimlerinde de ittifak yapan AK Parti’nin ve MHP’nin tabanı aynı çatı altında birleşseydi eğer, bugün Sekmen'in oyu, 241 bin değil 352 bin civarında olacaktı. Tamam; diyeceksiniz ki 2014 seçimlerinde MHP'nin içinden İP çıkmamıştı. Haklısınız. O vakit, 2018 milletvekili sonuçlarına göre hareket edelim. 2018 seçimlerinde malumunuz, hem Cumhurbaşkanı'nı seçtik, hem de parlamento üyelerini... 

O seçimde Erzurum seçmeni, Cumhur İttifakı'nın adayı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yüzde 72.3 ile 304 bin dolayında oy vermişti. Bu seçimde, İP de seçime girmişti, yani MHP kendi içinde bölünmüştü. Bu tabloya göre, Erzurum'da şu sonuç çıkmıştı: AK Parti:% 73.3 aldığı oy 319 bin 700, MHP % 18.5 aldığı oy 80 bin 776 ve Millet İttifakı adına İP:% 14.3 aldığı oy 62 bin 468... Şayet MHP, 2018 genel seçimlerinde aldığı 80 bin oyunu, Cumhur İttifakı'nın AK Partili adayı Mehmet Sekmen lehine kullanmış olsaydı, bugün Sekmen'in toplam oyunun, 242 bin değil, 320 bin dolayında olması gerekirdi. 

İP adayı Mahmut Uykusuz, bu seçimde 97 bin civarında oy aldı. Halbuki aynı İP, bir yıl önceki vekil seçiminde 62 binde kalmıştı. Bu durumda şu denilebilir: İP'in, yaklaşık 40 bin civarında oyunu artırması, büyükşehir adayı Uykusuz'un başarısıdır. Elbette bu da bir bakıştır; her ne kadar İP, Uykusuz'u değil de Canan Uçar'ı büyükşehirden aday gösterseydi en az yüzde 20 daha fazla oy alırdı, diyenler çoğunlukta olsa da...lakin bendeniz, bu hususta diyorum ki, şu ya da bu saikten ötürü, özellikle şehir merkezindeki MHP'lilerin kahır ekseriyeti, büyükşehirde Mehmet Sekmen'e oy vermedi. 

Buna rağmen Mehmet Sekmen, 2014'te seçildiğinde aldığı 236 bin oy’un üzerine çıkarak 241 bin oy toplamayı başardı. Bu oy’un içinde elbette MHP'den de gelen oylar var, ancak sözünü ettiğimiz 80 bin oy’a göre bu destek devede kulak bile değil… Oysa AK Parti tabanı, Cumhur İttifakı'nın gereği olarak, İspir ve Uzundere'de MHP'li adaya blok halinde destek vermiş olmasaydı, aynı MHP 31 Mart’ta İspir ve Uzundere'de beş yıl önceki aldığı oyu alabilirdi ancak… Bugünden itibaren, kim kime oy verdi kim kime oy vermedi tartışması elbette anlamlı bir tartışma değil. 

Şurası muhakkak ki, gerek MHP lideri Devlet Bahçeli gerekse MHP teşkilatları, Cumhur İttifakı'na sadık kalmakla beraber, bu uğurda cansiperane mücadele ettiler. Tabanı yüzde yüz bir yere yönlendirmek ise zaten hiç bir vakit mümkün olmamıştır. 

Seçimden önce kimi çevrelerde, daha doğrusu bir avuç müzmin muhalif grup tarafından dile getirilen, "AK Parti, Sekmen'le seçime girerse büyükşehiri kaybeder!" şeklindeki tez, öyle bir çürütüldü ki, AK Parti, Sekmen'i tercih etmekle nasıl doğru bir karar verdiğini gördü. Mehmet Sekmen, geride kalan beş yılda yaptığı hizmetler ve gösterdiği performansla, şehrin gönlünü kazandı ve sonraki beş yılın da biletini aldı. 

Erzurum geneline baktığınızda, Sekmen'in dokunmadığı yer neredeyse yok. İşte bu gerçek, iflah olmaz müzmin muhaliflerin, aylarca süren kara propagandasına rağmen Cumhur İttifakı başta olmak üzere, AK Parti'ye ve Sekmen'e zafer getirmeye yetti. 

Sekmen'in ikinci beş yılı, birincisinden çok daha verimli geçecektir göreceksiniz... Çünkü seçimden çıkar çıkmaz, Erzurum'u bir tekstilkent yapmak için önceden hazırlanan projeleri hayata geçirmeye başladı bile... 

İnşallah ülkemizde ciddi bir sorun olmaz ise beş yıl sonra Erzurum, Mehmet Sekmen'le çok ciddi bir mesafe katedecektir. Bunun işaretleri kendini göstermeye başladı. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum