1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Sevda Güneş'ten, Bakan Uraloğlu'na zor Erzurum soruları!
Sevda Güneş'ten, Bakan Uraloğlu'na zor Erzurum soruları!

Sevda Güneş'ten, Bakan Uraloğlu'na zor Erzurum soruları!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş İncesu’nun sorularını yanıtladı. Güneş’in Erzurum’da tartışılan ve merak konusu olan hızlı tren, hafif raylı sistem ve uçak seferlerini Bakan'a sordu...

A+A-

Gazete Güncel- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş İncesu’nun sorularını yanıtladı. Güneş’in Erzurum’da tartışılan ve merak konusu olan hızlı tren, hafif raylı sistem ve uçak seferlerine ilişkin sorularını cevaplayan Uraloğlu, hızlı tren projesi için 2028 yılını işaret ederek, “Süreci doğru yönetir finansmanı da ayarlarsak 2028'de başlayabilir miyiz’i zorlayacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Erzurum-Rize yolu üzerinde yapımı tamamlanan Dallıkavak Tüneli'nin açılışında Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş İncesu’nun gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erzurum’un uzun süredir gündeminde olan hızlı tren projesi, hafif raylı sistem ve uçak biletlerinin pahalılığı ile sefer sayılarının yetersizliği konularına değinen Uraloğlu, devam eden çalışmalar ve planlamalar hakkında bilgi verdi.

Hızlı tren için 2028 hedefi

Erzurum’un merakla beklediği hızlı tren projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Uraloğlu, projenin büyük ölçüde tamamlandığını, bundan sonraki süreçte finansman modelinin ele alınacağını belirtti. Mevcut demiryolu hattının elektrikli ve sinyalli hale getirilmesinin öncelikli adımlardan biri olduğunu kaydeden Uraloğlu, hızın da 100 kilometrenin üzerine çıkarılacağını söyledi.

Uraloğlu, hızlı tren projesinin başlangıç tarihiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

" Aşağı yukarı proje bitti diyebiliriz. Bundan sonra bu projenin finansmanını konuşuyor olacağız. Ama biz öncelikle elimizin altında bulunan demiryolu hattımızı elektrikli sinyalli hale getireceğiz. Bazı yerlerde demiryolunun geçiş noktalarında bunu test edeceğiz. Biz buradaki hızı 100 kilometrenin üzerine çıkaracağız bir kere bu çok kıymetli. Hemen ardından ise buranın finansman modelini konuşacağız. Böyle bir projeye başladığımızda 5 seneye bitecek bir projedir. Doğrusunu konuşursak önümüzdeki sene çok imkan gözükmüyor. Ama süreci doğru yönetir finansmanı da ayarlarsak 2028'de başlayabilir miyizi zorlayacağız. Bu konu bizim önümüzde ve gündemimizde bunu yapacağız."

Hafif raylı sistem bakanlığın gündeminde

Erzurum’da şehir içi ulaşım açısından önemli başlıklardan biri olan hafif raylı sistem projesinin son durumuna ilişkin soruyu da yanıtlayan Uraloğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projenin onaylandığını ve hayata geçirilmesine yönelik görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Projenin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından üstlenilmesi durumunda Cumhurbaşkanı onayının gerektiğini ifade eden Uraloğlu, hafif raylı sistemin önümüzdeki yıllarda gündemlerinde olacağını dile getirdi.

Uraloğlu, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Raylı sistemi büyükşehir belediyemiz bir proje ortaya koydu ve biz de onu onayladık. Ve o projenin de yapılması ile alakalı konuşuyoruz. Bu işi bakanlık olarak üstlenecek isek Cumhurbaşkanımızın onayı gerekiyor. Bu projede önümüzdeki senelerde bizim için masada olan konulardan biri."

Uçak biletleri ve sefer sayılarına açıklık getirdi

Erzurum’da vatandaşların sık sık gündeme getirdiği uçak biletlerinin yüksek fiyatları ve sefer sayılarının yetersizliği konusundaki soruları da yanıtlayan Bakan Uraloğlu, bilet fiyatlarının değerlendirilmesinde satın alma tarihinin önemli olduğunu söyledi. Son dakika alınan biletlerle daha ileri tarihler için alınan biletlerin fiyatlarının farklılık gösterebildiğine dikkat çeken Uraloğlu, Erzurum’daki bilet fiyatı ortalamasının Türkiye ortalamasının üzerinde olmadığını ifade etti.

Uraloğlu, uçak biletlerine ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: "Sefer sayıları ile alakalı çok yanlış bir bilgi var. Özellikle uçak biletleri noktasında yanlış anlaşılmalar var. Eğer siz bileti yarın alacaksanız 7000 TL'ye kadar bilet almanız söz konusu. Ama bir hafta sonrasına ya da bir ay sonrasını bilet alacaksanız belki 2000 TL'ye alacaksınız. Dolayısıyla bu konuda ortalamaya bakmak lazım. Erzurum'daki bilet ortalaması Türkiye ortalamasının üzerinde değil. Komşu havalimanlarını da katarak söylüyorum. Sefer sayıları ile alakalı ise zaman zaman gelen talepleri biz hava yolu işletmecilerimize iletiyoruz. Ve şu an burada günde başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 10 civarında sefer var. Elbette bu sayı yaz ve kışa göre değişiklik gösteriyor. Gelen taleplere, ihtiyaca göre ve uçakların da %80'inin dolu olmasını da gözeterek ilave seferleri de koyuyoruz koymaya da devam edeceğiz."

Erzurum’un ulaşım gündeminde üç önemli başlık

Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarıyla Erzurum’un ulaşım gündemindeki üç önemli konuya ilişkin planlamalar da ortaya çıktı. Hızlı tren projesinde finansman sürecinin ardından 2028 yılında başlangıç hedefi için çalışma yürütüleceği belirtilirken, hafif raylı sistemin de bakanlığın önümüzdeki yıllardaki gündeminde olduğu kaydedildi. Hava ulaşımında ise mevcut seferlerin talep ve doluluk oranları doğrultusunda artırılmaya devam edileceği ifade edildi.

Şeyma TAHİR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.