1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Sinyal alındı, füze ateşlenebilir...
Sinyal alındı, füze ateşlenebilir...

Sinyal alındı, füze ateşlenebilir...

Kuzey Kore'nin yeni bir balistik füze testine hazırlandığını gösteren radyo sinyalleri yakalandı.

A+A-

Erzurum Güncel- Güney Kore ise, Kim Jong-un'un hedeflediği silahlara bir yıl içinde ulaşabileceğini duyurdu. İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlatan Pyongyang, Eylül ayı başında test ettiği hidrojen bombasıyla 6.3 büyüklüğünde depreme yol açmıştı.

Japonya, Kuzey Kore'nin yeni bir balistik füze testine hazırlandığını gösteren radyo sinyalleri saptandığını duyurdu.

Reuters haber ajansı, alışılmadık sinyallerin Japon hükümetini alarma geçirdiğini ve füze denemesinin birkaç gün içinde beklendiğini bildiriyor.

Uydu görüntüleri Kuzey Kore'de henüz yeni bir aktivite olduğunu göstermiyor. Bir başka senaryo ise, yakalanan sinyallerin bir askeri tatbikattan gelme ihtimali.

Kuzey Kore, son füze testini Eylül ayı ortasında gerçekleştirmişti.

Bir yıl içinde istediği silahlara kavuşabilir!

Güney Kore Birleşme Bakanı Cho Myoung-gyon ise, Seul'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer programının bir yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi.

Myougn-gyon, "Uzmanlar iki üç yıl alabileceğini söylüyor ancak beklenenden hızlı gelişiyor. Pyongyang'ın nükleer programını bir yıl içinde tamamladığını açıklama ihtimalini gözardı edemeyiz" dedi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un bu yıl içinde 20'den fazla füze testine imza atarak dünyaya korku saldı.

İlk kıtalararası balistik füzesini Temmuz ayında fırlatan Kim'in Eylül ayında ateşlediği ikinci kıtalararası balistik füze, 3 bin 700 kilometre mesafe katederek Japonya'nın üstünden geçti ve Pasifik Okyanusu'na düştü.

Eylül ayı başında test edilen hidrojen bombası ise, bölgede 6.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.

Birleşmiş Milletler (BM), mevcut yaptırımlara bu yıl yenilerini eklese de Kim Jong-un füzelerinden vazgeçmedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Nisan ayından itibaren birçok kez nükleer savaşın eşiğine geldiği Kim'i Çin üzerinden baskı kurarak durdurmayı denedi ancak bu hamlesinde başarılı olamadı.

Ülkesindeki her şeyi denetlemesiyle meşhur Kim Jong-un, son dönemde traktör, kamyon gibi araçlarla poz veriyor.

Kuzey Kore'nin füze yapımında kilometre taşları
BBC Türkçe

Kuzey Kore'nin füze programı 1976 yılında Mısır'dan gelen ilk paket Scud füzeleri ile başladı. 1984 yılında kendi tasarımları olan Hwasong'lar yapıldı. Bin kilometre menzili olan bu füzeler konvansiyonel, kimyasal ya da biyolojik savaş başlığı taşıyordu.

Hwasong'dan 1300 kilometre menzile sahip Nodong tasarımı üretildi.

2016 yılında Stratejik Çalışmalar Uluslararası Enstitüsü'nün analizinde füzelerin 'Güney Kore'nin tümünü ve Japonya'nın büyük bir kısmını vurma' kapasitesine sahip olduğu aktarıldı.

Daha güçlü kapasiteye sahip olan Musudan füzeleri geliştirildi ve bu füzeler 2016 yılında test edildi.

Ne kadar uzağa gidebilecekleri ise kaynaklara göre değişiyor, İsrailistihbaratı 2 bin 500 kilometre derken Amerikan Füze Savunma Ajansı 3 bin 200 kilometre diyor. Başka kaynaklar ise 4 bin kilometre olabileceğini aktarıyor.

Ağustos 2016'da ise Pukguksong adında bir denizaltında bulunan 'yüzeyden yüzeye, orta menzilden uzun menzile' füzelerin test edildiği belirtildi.

4 Temmuz'da kıtalar arası füze denendiğinin açıklanması ise Pukguksong füzelerinin bir adım öteye taşınarak ABD'nin bir nükleer savaş başlığı ile tehdit edilebileceği anlamına geliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.